Nom włąśnie naliczyłem 15 maluchów moze teraz bedą miały jakieś szanse z nezmierzonymi hordami zatoczków :P :)maniek pisze: No to się doczekałeś nareszcie .
Anatome helena
Na swoje młode helenki czekałem cztery-pięć miesięcy.
Mam cztery dorosłe osobniki, które właściwie od początku nie raz "kotłowały się" w różnych zakamarkach akwarium. Jajek nie widziałem, aż tu parę tygodni temu znalazłem kilka ziarenek na korzeniu pod mchem. Niedawno pojawiły się młode a jajka to już widzę wszędzie!
Mam cztery dorosłe osobniki, które właściwie od początku nie raz "kotłowały się" w różnych zakamarkach akwarium. Jajek nie widziałem, aż tu parę tygodni temu znalazłem kilka ziarenek na korzeniu pod mchem. Niedawno pojawiły się młode a jajka to już widzę wszędzie!
54l. - Blue Pearl, CRS, CBS
20l. - Yellow, Tiger
20l. - Yellow, Tiger
No, właśnie.
Nie wiem czy akurat helenki tak mają, ale ja miałem kiedyś przypadek ampularii, która choć samotna regularnie składała kładkę jajową na pokrywie.
Któregoś razu gdy złożyła ją w takim miejscu, że jej nie zauważyłem, bo zazwyczaj je wywalałem - miałem w akwa mnóstwo młodych ampularii!!!
Dla zainteresowanych przypadkiem tutaj jest opis na forum krewetkowym.
Nie wiem czy akurat helenki tak mają, ale ja miałem kiedyś przypadek ampularii, która choć samotna regularnie składała kładkę jajową na pokrywie.
Któregoś razu gdy złożyła ją w takim miejscu, że jej nie zauważyłem, bo zazwyczaj je wywalałem - miałem w akwa mnóstwo młodych ampularii!!!
Dla zainteresowanych przypadkiem tutaj jest opis na forum krewetkowym.
54l. - Blue Pearl, CRS, CBS
20l. - Yellow, Tiger
20l. - Yellow, Tiger
nie wiem jaki jest przebieg rozmnażania tego ślimaka ale w akwarium z półdziobkami mam ich kilka generacji na oko to ponad 100szt
Ostatnio zmieniony 2009-11-29, 21:28 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.
a ja dzisiaj wypatrzłem też młoda helenkę w krewetkarium gdzie wpuściłem tylko dwa slimaki czyżbym miał aż tyle szczęscia :) a moze z nimi jakoś jest dziwnie z płaciami. jajka widziałem juz jakiś czas temu no ale w porównaniu do tego co było z tymi w ogólnym to czas inkubacji jaj był znaczne krótszy.