Anatome helena

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

maniek pisze: No to się doczekałeś nareszcie .
Nom włąśnie naliczyłem 15 maluchów moze teraz bedą miały jakieś szanse z nezmierzonymi hordami zatoczków :P :)

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Krzysiek pisze:a ile miales doroslych slimaczkow wczesniej ? moze mam farta i mam 2 i jest to samiec i samica wiec moze cos z tego byc hehe zobaczymy za jakis czas :d niech zjedza te zatoczki :D
czy czasem ślimaki nie są obojnakami ? :P hehe

Krzysiek

Post autor: Krzysiek »

nie te slimaki sa roizdzielno plciowe :)

Awatar użytkownika
Kontakt:

Post autor: -Avatar- »

Na swoje młode helenki czekałem cztery-pięć miesięcy.
Mam cztery dorosłe osobniki, które właściwie od początku nie raz "kotłowały się" w różnych zakamarkach akwarium. Jajek nie widziałem, aż tu parę tygodni temu znalazłem kilka ziarenek na korzeniu pod mchem. Niedawno pojawiły się młode a jajka to już widzę wszędzie!
54l. - Blue Pearl, CRS, CBS
20l. - Yellow, Tiger

Krzysiek

jajka tez widze wszedzie ale dzis jedno zniknelo z lisia gdzie bylo przyklejone mozliwe ze mloda helenka sie urodzila zaznaczylem na akwa kolejne ziarenko jak zniknie w przeciagu 2 tyg znaczy ze beda mlode helenbki hehe :) fajnie jak cos mlodego sie rodzi w akwarium :0

Awatar użytkownika
Kontakt:

Pewnie, że fajnie!

Mam wrażenie, że u mnie jajka dojrzewają dość długo. Na pewno ponad cztery tygodnie. Ale może to przez niską temp. w akwa. Pisałem już o tym w jakimś wątku.
20l. - Yellow, Tiger

Krzysiek

tak jak czytalem to jaja jakies 3 tyg w temp minimum 25stopni ale moje jaja juz dlugo widzialem a tu jedno zniklo hehehe :) narzie ciesze sie glonkami mlodymi maja 1,5 tyg :)

king
Kontakt:

Post autor: king »

ja mam młode helenki tylko dziwne bo na początku miałem 2 ślimaki.
Potem jeden zjadł drugiego a jajek ciągle przybywa i młodych one są dzieworodne?????

Awatar użytkownika
Kontakt:

Anentome helena jest rozdzielnopłciowy i na pewno nie jest kanibalem. king, może Ci poprostu jeden zdechł uprzednio zapłodniwszy drugiego?
20l. - Yellow, Tiger

Vendredi
Moderator

Kiedyś w tv słysząłem o tym że nietóre stworzenia moga przetrzymywac w sobie materiał genetyczny osobnika drugiej płci. Może helenki też tak mają.

Awatar użytkownika
Kontakt:

No, właśnie.
Nie wiem czy akurat helenki tak mają, ale ja miałem kiedyś przypadek ampularii, która choć samotna regularnie składała kładkę jajową na pokrywie.
Któregoś razu gdy złożyła ją w takim miejscu, że jej nie zauważyłem, bo zazwyczaj je wywalałem - miałem w akwa mnóstwo młodych ampularii!!!

Dla zainteresowanych przypadkiem tutaj jest opis na forum krewetkowym.
20l. - Yellow, Tiger

Krzysiek

u mnie dzis zaobserwowalem jak znikleno kolejne jajo helenki.....byc moze sa jakies mlode skoro jaja nie ma co jakis czas jakies znika ale teraz jedynie tzreba czekac by cos zobaczyc :)

king
Kontakt:

Post autor: king »

nie wiem jaki jest przebieg rozmnażania tego ślimaka ale w akwarium z półdziobkami mam ich kilka generacji na oko to ponad 100szt
Ostatnio zmieniony 2009-11-29, 21:28 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.

Vendredi
Moderator

a ja dzisiaj wypatrzłem też młoda helenkę w krewetkarium gdzie wpuściłem tylko dwa slimaki czyżbym miał aż tyle szczęscia :) a moze z nimi jakoś jest dziwnie z płaciami. jajka widziałem juz jakiś czas temu no ale w porównaniu do tego co było z tymi w ogólnym to czas inkubacji jaj był znaczne krótszy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kraby, raki, ślimaki i inne bezkręgowce”