Krewetki - jadłospis

ODPOWIEDZ
adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Marchewka to dobry pokarm dla krewetek lecz dla nie których np. crystali wyższych klas S,SS jest niezbyt dobra, ponieważ marchew zawiera czerwony barwnik który może zaszkodzić jakości krewetek.

Ja u siebie w hodowli krewetek używa kilku rodzajów pokarmów. Nie jest o zbyt duży koszt, jest to wydatek 50 złoty na jakieś 2-3 miesiące.
Ostatnio zmieniony 2008-10-24, 12:20 przez adamozw, łącznie zmieniany 1 raz.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

lady_moto pisze:Jako, że stoi u mnie kilka małych baniaków pustych ; chcę troszkę kreweci zainstalować. myślę nad babaulti, babaulti green, tigerami no i red cherry.

Zanim je zakupisz, najpierw sprawdź które krewetki się ze sobą krzyżują a które nie.
lady_moto pisze:I przyznam, że Wasza rozmowa pozwoliła mi nie wydawać kolejnych pieniędzy na pokarmy ;) bo jakaś marchewcie zawsze się znajdzie ;)
Nie samą marchewką krewetki żyją.
Warzywa stanowią tylko jeden ze składników urozmaicenia diety.
lady_moto pisze:Dziękuję za Wasza rozmowę :D tylko niedyskretnie zapytam; jeśli akwa nie ma pokrywy to nie będą urządzać sobie maratonów poza baniakiem :>? :-/
Krewetki karłowate nie są dobrymi uciekinierami jak amano, ale lepiej nie nalewać wody do pełna tylko zostawić 2-3 cm.

adamozw pisze:Ja u siebie w hodowli krewetek używa kilku rodzajów pokarmów. Nie jest o zbyt duży koszt, jest to wydatek 50 złoty na jakieś 2-3 miesiące.
Może coś więcej nam zdradzisz ?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 4 razy.

adamozw
Kontakt:

Zabapinkfloyd stosuje shirakure, hikari crab cusine, novo pravn, novo crabs, wafersy, sera shrimps natural, shrimps sticks i spiruline w tabletkach.

tutusik

Post autor: tutusik »

Zanim je zakupisz, najpierw sprawdź które krewetki się ze sobą krzyżują a które nie.
A źle ze mogą się ze sobą krzyżować ?
Ostatnio zmieniony 2008-10-28, 15:48 przez tutusik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

tutusik pisze:A źle że mogą się ze sobą krzyżować ?
Źle jak źle, kwestia tego jak będą wyglądały. Owczarek niemiecki to pies rasowy i ludziom się podoba, kundelek... to kundelek żaden rasowy ani nic specjalnego ale ludziom kundelki też się podobają.
Pamiętaj tylko o tym że będziesz miał problem ze sprzedażą krewetek później. Np. zakładając że trzymasz RC i Yellow (a one się krzyżują ze sobą) to raczej nikt nie kupi od Ciebie młodych yellowek jak się dowie że z redami trzymane były, co by nie mówić to już jakaś skaza gatunkowa.
Ostatnio zmieniony 2008-10-28, 15:58 przez cmepro, łącznie zmieniany 2 razy.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Myślę że na temat krzyżówek krewetek nie ma żadnej dostępnej wiedzy.
Ważne jest aby wszystkie Osoby były świadome tego co mają w zbiorniku.

Awatar użytkownika
lady_moto

Post autor: lady_moto »

Znalazłam bardzo fajną tabelkę co można ze sobą trzymać a co nie, ale niestety wkleić jej nie mogę-ułomny komp :(

A krewecie od zabapinkfloyd, ślicznie się chowają, redki się ślicznie wybarwiają, póki co wsypywane mają stiksy dla kreweci z tropicala i pokarm wybarwiający dla ryb z sery:P
Ostatnio zmieniony 2008-10-29, 09:40 przez lady_moto, łącznie zmieniany 1 raz.
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
IV. bojownikarium(w trakcie tworzenia- czeka na ryby;) )
V. - paletarium (juz niedługo zarybienie)
VI. - malawi (w planach)

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Od wczoraj podaje moim krewetkom 3 nowe pokarmy:
- Tropical D-ALLIO PLUS
- Tropical SPIRULINA SUPER FORTE
- JBL Novo Prawn
Wpylają jak małpa kit, widać że smakuje im, bo zaraz jak tylko spadnie na dno robi się zamieszanie i walka o granulkę. Teoretycznie krew. jedzą niemal wszystko ale moje na Shrimp Sticksa się nie rzucają, jak już nie ma nic innego dopiero się biorą za to ;-)

adamozw
Kontakt:

Te pokarmy sa bardzo dobre. D-allio jak sie nie myle jest to pokarm wybarwiajacy paletki wiec na red cherry powinien dobrze dzialac, spirulina uniwersalna, a novo prawn hmm przeznaczony dla wszystkich krewetek pokarm uzupelniajacy. Ja uzywam zrobionego przez siebie pokarmu ktory jest zlepkiem odpowiednich skladnikow potrzebych do diety krewetek. Jezeli chcecie tego pokarmu piszcie do mnie na gadu.(to moze zdradze sklad ale nie sadze :-P )
PS. Lgna jak glupie Mariusz86 moze to potwierdzic, :-P :-P
Ostatnio zmieniony 2008-12-11, 16:46 przez adamozw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Ja karmie swoje krewety czym popadnie.
Należy jednak pamiętać, aby robić krewetkom "post" co kilka dni. To trochę tak jak z rybami, zjedzą wtedy resztki pokarmów z dni poprzednich + gloniska itd itd. A przy okazji jak miło jest popatrzeć na rzucające się krewetki na jedzenie. ;)
Swoja drogą dobry pomysł na przygotowanie warzyw dla krewetek to wsadzenie ich na kilkanaście sekund do mikrofali. UWAGA po tym czasie warzywa są bardzo gorące. Ja ostatnio tak zrobiłem z ogórkiem. Na początku nie było zainteresowania, a teraz szał ciał.

No i słynny na innych forach zestaw: groszek, spirulina, cyklop ezee i coś tam jeszcze ;) Bardzo fajny mix.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Ostatnio testuje na własnych krewetkach pokarmy roślinne...

dynia:
Obrazek
cieszy się dużym zainteresowaniem, potrafią siedzieć cały dzień i skubać, pozostawiając tylko takie grube "nitki/korzenie'

zielony groszek z puszki:
Obrazek
szał ciał, nawet nie można zrobić dobrego zdjęcia tak się zajadają ;-)
Ostatnio zmieniony 2008-12-23, 20:32 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.

adamozw
Kontakt:

Redki wszystko pozra, salate tez niezle wcinaja na swoich testowalem w wakacje teraz tez im daje co jekis czas, w godzine sie zajma listkiem i juz nie ma.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

może post trochę stary, ale jestem jest dobra pora na mlecz. Czy nasze kreweciaki zjedzą to? to prawie jak sałata wiec moze?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Z tego co wiem można podawać mlecz, ja osobiście nigdy nie podawałem, więc nie wiem czy jedzą.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

ale pewnie trzeba go tak czy siak ugotować i nigdy się nie ma pewności czy się nie wprowadzi jakiegoś syfu do akwarium ... ja bym się na coś takiego nie pisał

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”