Zielona woda (mleko) po restarcie - jak się tego pozbyć ?

dj_rey

Zielona woda (mleko) po restarcie - jak się tego pozbyć ?

Post autor: dj_rey »

Z powodu choroby ryb, musiałem zrobić całkowity restart baniaka i wszystko było w porządku przez tydzień po restarcie. Po tym czasie woda zaczęła się robić coraz bardziej mętna, a obecnie przypomina mleko (patrząc przez boczną szybę nie widzę drugiego końca szyby). Trwa to już ok. trzy tygodnie. Nie dodawałem żadnej chemii do wody. Użyłem wody źródlanej, gdyż moja kranówa nie pozwala na uzyskanie odpowiednich parametrów, ale to raczej nie ona, gdyż używam jej od dwóch lat na dolewki i zawsze była krystalicznie czysta.
Parametry wody:
pH - 6,8
GH - 9
KH - 4
Fe - 0,2
NO3 - 5
NO2 - 0
PO4 - 0,25

Baniak 60l jest dosyć bardzo zarośnięty i dla roślin używam nawozów Aqua Artu (Macro i Classic + Ferro) oraz K2SO4. Dodaję również CO2 z bimbrowni. Rośliny rosną jak na drożdżach.
Pływa w nim ok. 10 rybek (kiryski, neonki, bystrzyki, razbory, danio) i ok. 10 krewetek Red Cherry.
Co byście poradzili, aby woda znów zrobiła się krystalicznie czysta ?
Obrazek

Obrazek

Tak robiłem przy pierwszym restarcie
-----------------------------------------------------------

Po raz drugi zrobiłem całkowity restart i po dwóch tygodniach to samo, teraz jest taka zielona, że nawet nie widać roślin na pierwszym planie.
Jutro mam zamiar zrobić go jeszcze raz, tylko mam parę pytań, bo być może w nich tkwi przyczyna.
Mam baniak 60 l i trzy świetlówki każda po 15W (2 x Sylvania 6500 i 1 x Aqarelle). Po restarcie włączałem 1 Sylvanie i 1 x Aqarelle, ale to może właśnie wina tej aquarelli, może tymczasowo ją odłączyć i podłączyć inną (mam jeszcze stare: aqua glo i sun glo) lub niech świeci tylko jedna i przez ile godzin. Co o tym sądzicie ? Dodam, ze niektóre rośliny są wymagające pod względem światła. Kiedyś już raz robiłem restart, ale wtedy było to na świetlówkach aqua glo i sun glo.
Drugie pytanie dotyczy nawozów: po jakim czasie od restartu zacząć nawozić rośliny i co z bimbrownią - uruchamiać czy nie ?
Drugi raz restart i wszystko zaczyna sie psuć po dwóch tygodniach, nawet wprowadzenie kultur bakterii nic nie daje.
Lampa UV nie wchodzi w grę - zbyt duży wydatek.
Czekam na Wasze podpowiedzi :)

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Zrob podmiany, nie wylaczaj filtra.

dj_rey

Lampa UV jest nie na moją kieszeń w tej chwili, ale czytałem gdzieś, że można spróbować kupić diody UV ok 1zł za szt i podłączyć do zasilacza, tylko nie wiem ile tych diod potrzeba na 45l netto ?

adamozw
Kontakt:

Trcohe przesadziles z dokarmianiem i dlatego taka woda, wymien 75% wody i bedzie dobrze.

tutusik

Post autor: tutusik »

fajnie wyglada to :P taka mgiełka ;)
gg 2755526

Awatar użytkownika
GLONCIO

Post autor: GLONCIO »

myśle że trochę pospieszyłeś się z dolewaniem i dodawaniem czegokolwiek do akwa.Nie ma w nim jeszcze równowagi biologicznej,mętną wodeęmiałeś bo wytworzył się pierwotniak (to nic że lałeś źródlaną)później miałeś zieloną bo glony bardzo lubią jeść pierwotniaki :lol: .moim zdaniem nie dodawaj nic do akwa nie podmieniaj wody bo to nic nie da,trzymaj temperaturę w najniższym dla ryb pułapie,filtr gąbkowy musi cały czas pracować i napowietrzaj obficie ale nie przesadnie ,karm skąpo najlepiej z wyłączeniem pokarmów suchych-mleko samo przejdzie lub też skombinuj od kogoś brudną (najlepiej bardzo ) pracującą gąbkę - wypłucz ją w swoim akwa i załóż na filtr ,max do 2 dni wybijesz przednią szybę głową bo nie będziesz jej widział (taki kryształ Ci się zrobi )Jak nie masz od kogo daj znać coś znajde (mieszakam na chojnach )

Powodzenia
NIGDY NIE POLEMIZUJ Z IDIOTĄ - NAJPIERW SPROWADZI CIĘ DO SWOJEGO POZIOMU A POTEM POBIJE DOŚWIADCZENIEM

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

kiedyś miałem to samo ... lecze wymienięłm ok. 1/4 wody co 3 dni i po jakims czasie wszsytko było cacy ;)

dj_rey

Tak, tylko, ze ja muszę wodę kupować więc nie moge sobie tak wymieniać co trzy dni...

adamozw
Kontakt:

To zamiast kupowac wode to zainwestuj sobie w filtr odwroconej osmozy. Pieniadze ci sie zwroca.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Witam.
Masz klasyczne, opisane chyba już wszędzie, objawy niedojrzałego zbiornika. Kolejne gatunki bakterii, pierwotniaków, grzybów znajdują nowe siedliska, masowo się rozmnażają i równie masowo ginom, stając się pożywką dla kolejnych gatunków... Co najlepiej zrobić? To co napisał GLONCIO, czyli nic. Opiekować się zbiornikiem jak zawsze. Ponieważ masz już tam ryby, trochę więcej natleniać, bo to towarzystwo też oddycha. Sprawdzaj, czy gdzieś coś nie zdechło. Odmulaj. To co zwykle. Z karmieniem o tyle problem, że przy takiej widoczności więcej może nie zostać dostrzeżonego przez ryby i opaść w dno, a że pewnie nie ma jeszcze odpowiednich rozkładaczy (nie koniecznie bakterii) to dużo białka zasila wodę. Normalnie jest to przetwarzane na prostsze związki dostępne jedynie dla bakterii i roślin. Dopóki nie wytworzy się odpowiednia flora, pierwotniaki będą mieć pożywkę i się mnożyć.
Pzd
P.

użytkownik zablokowany.

Post autor: użytkownik zablokowany. »

można tak podskocz do znajomego co ma akwarium dojrzałe i bez chorób i weź sobie od niego z 5 litrów wody wlej do swojego akwarium i będzie dobrze
Caridina cf. propinqua "Orange"
Caridina sp. "Crystal Red"
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Neocaridina denticulata sinensis "Fire Red"
Neocaridina "blue crystal"

dj_rey

Zrobiłem kolejny restart dwa miesiące temu, ale tym razem miałem "gotową" wodę z dojrzałego akwarium, które działa od ponad roku. Przez półtora miesiąca wszystko było ok. i znów po kolejnej podmianie zauważyłem, że woda robi się coraz bardziej mętna, a na dzień dzisiejszy jest zielono.
Czemu zrobiło się zielono w ustabilizowanym półtoramiesięcznym zbiorniku ?
Parametry wody:
pH - 7,2
GH - 12
KH - 8
Fe - 0,1
NO3 - 20
NO2 - 0
PO4 - 0,5

Jest CO2 z bimbrowni
Oświetlenie 2x15W przez 7 godzin dziennie
Po miesiącu zacząłem delikatnie dozować Macro i Classic oraz K2SO4.
Rośliny świetnie rosły, ale pewnie teraz znów przestaną.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Skąd było podłoże i wkłady filtracyjne ? Z baniaka przed restartem ?
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Po lekturze książki Walstad stwierdzam, iż w Twoim akwarium, masz trochę za wysokie stężenia związków pokarmowych dla roślin co powoduje zwiększony wzrost zielenic.
GLONCIO pisze:później miałeś zieloną bo glony bardzo lubią jeść pierwotniaki
to mam nadzieje jest przejęzyczenie...

Przez jakiś czas przestań podawać nawozy zobacz co się wtedy stanie.
Z resztą jak sam zauważyłeś zielona woda zrobiła się po podawaniu nawozów.
Jakiego rodzaju masz podłoże? Jeśli jest to sam żwir i dajesz nawozy może to stanowic jedną z przyczyn powstawania glonów a co za tym idzie pierwotniaków które żywią się glonami (a nie odwrotnie)
Obrazek

dj_rey

Tak, mam ten sam żwirek co przed restartem, który został wygotowany. Raczej to nie jego wina, gdyż używałem go przed pierwszym restartem i żadnych problemów nie było.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”