A co myślicie o Canonie 3000D ewentualnie 3100D ?
Wiem że to jest taka zubożona lustrzanka dla początkujących ,do których się z resztą zaliczam. Mam możliwość kupienia ich w dużo niższych cenach niż sklepowe więc chciałem się podpytać.
Pytanie raczej by pasowało zadać na forum fotograficznym ,ale bardziej zależy mi na opinii zwykłych użytkowników ( bez obrazy ,nie mam nic złego namyśli) niż fanatyków fotografii.
Dzięki za wszelkie porady
Krzysiu powiem Ci tak:
Lustrzanka jest dla osób,które wiedzą coś na temat fotografii lub,którzy chcą iść w kierunku fotografii.
Lustrzanka w rękach jak,to czasami mówisz ''d..a a nie fotograf'' zrobi takie samo zdjęcie jak hybryda,ba hybryda da Ci więcej możliwości,bo np:ma duży zoom.
Lustrzanki te najtańsze wyposażane są w zwykłe obiektywy,które dysponują,tylko trzy krotnym zoomem.
Co do zapytanego przez Ciebie d3100,to Zbyszek używa poprzedniego modelu d3000.
Jak widać po załączonych zdjęciach są czytelne,ładne.
Ale kupować lustrzanke i wykonywać zdjecia w trybie automatycznym mija się z celem posiadania takiego aparatu.
Gdybym był tym przysłowiowym dupnym fotografem nie mając pojęcia o zdjęciach kupiłbym hybrydę za taką samą kwote co najtańsza lustrzanka.
Pabian pisze:A co myślicie o Canonie 3000D ewentualnie 3100D ?
Panowie jeśli chodzi o Canon nie mogę znależć takich modeli 3000d czy 3100d mysle ze kolega Pabian miał na mysli Nikon'a albo wkradł się bład albo nie potrafię szukać :)
Ok dzięki kolega Pabian wprowadził mnie w błąd za duzo jedno "0" w opisie. A co myślicie o
Sony Cyber-shot DSC-HX200V nadałby się do robienia zdjęć w akwa??
Dzięki Łukasz
Generalnie ,to nie będzie "docelowy " aparat. Chodzi o to ,żeby posłużył mi do nauki . Jeżeli starczy mi zapału i mniej więcej już będę kumał o co chodzi ,to wtedy pomyślę juz o czymś konkretnym . Na tę chwilę kupno dobrego aparatu za powiedzmy kilka kilo mija się w moim przypadku z celem , ponieważ na razie ,nie bójmy się tego słowa -jestem jednak dupa a nie fotograf.
Są dwa scenariusze ...albo sprzedam ten aparat i kupię coś lepszego ,bo już będę miał jakieś doświadczenie i pojęcie ,albo sprzedam i kupię sobie coś prostszego , bo okaże się ,że nie mam do tego ręki.
Nie wiem czy w okolicznościach jakie przedstawiłem lepsza będzie hybryda bądz lustrzanka tego typu jaki podałem . Zdaję się na Wasze doświadczenie . Nie musi to być oczywiście koniecznie Canon 3000D ,ma to być aparat do nauki ,który nie zniechęci mnie np. zbyt rozbudowanym i mało przejrzystym menu...ogólnie ,żeby był w miarę prosty w obsłudze.
Ostatnio zmieniony 2013-01-25, 19:44 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.
Mariusz jesli chodzi o Twoje zapytanie,to nikt obiektywnie i racjonalnie na takie pytanie nie odpowie,nawet pan w sklepie.
By moc,cos stwierdzic trzeba by organoleptycznie,to stwierdzic.
Krzysiu,tanie lustrzanki nie dadza Ci na starcie tyle mozliwosci,co hybrydy.
Na przyklad hybryda bedziesz mial mozliwosc robienia zdjec makro,a taka lustrzanka z kitowym obiektywem tego typu fotografi nie wykonasz.
Jak chcesz koniecznie lustro,to kup osobno body i osobno obiektyw.
Z tym,ze koszta wzrastaja dwu krotnie.
Powiem tak:hybryda za 1300zl dokonasz wiecej na tym samym poziomie co lustrem za tez taka cene.
W lustrzankach pierwsze skrzypce graja obiektywy,a body,to tylko narzedzie.
maly07071989 pisze:Ok dzięki kolega Pabian wprowadził mnie w błąd za duzo jedno "0" w opisie. A co myślicie o
Sony Cyber-shot DSC-HX200V nadałby się do robienia zdjęć w akwa??
No to kolego jeszcze bardziej wprowadziłem w błąd .... to jest Nikon D3000
sorrki ,gorączke mam i mi się wszystko pindoli
Krzysiek wystarczy wlozyc w porownywarke dwa te modele i bedziesz widzial roznice,a sa niewielkie.
Mozna powiedziec identyczne,roznica,to wieksza rozdzielcxosc zdjec i wideo i jeszcze moze jakies pierdoly.
Lukiki pisze:Krzysiek wystarczy wlozyc w porownywarke dwa te modele i bedziesz widzial roznice,a sa niewielkie.
Mozna powiedziec identyczne,roznica,to wieksza rozdzielcxosc zdjec i wideo i jeszcze moze jakies pierdoly.
Nie no, to zauważyłem , napisałem 3000 ewentualnie 3100
Aparat ma służyć tak jak napisałem wyżej ,do nauki.....o ile jeszcze nie jestem na nią za stary
No tak do nauki,ale uczyc sie mozemy roznych rzeczy fotografujac.
Spytam inaczej.
Bedziesz sie uczyl,bo:
-zamierzasz byc fotografem swiadczacym uslugi foto
-bedziesz robil zdjecia w studio
-bedziesz wywolywal i obrabial kazde RAWY
Jesli nie,to:
-kup hybryde
Do lustra mozesz wpinac wyzwalacze,lampy,gripy itd pytanie czy bedziesz,to robil i w,to inwestowal i Ci sie,to przyda.
No nikt nie broni kupic Ci lustra do nauki,ale jesli temat traktujesz piwaznie,a pytasz o lustra,to zainwestuj 3 tysiace,to bedzie przyxwoity sprzet,ktory pizwoli Ci na prawdziwa nauke,a nie taka na niby.
Lukiki pisze:No tak do nauki,ale uczyc sie mozemy roznych rzeczy fotografujac.
Spytam inaczej.
Bedziesz sie uczyl,bo:
-zamierzasz byc fotografem swiadczacym uslugi foto
-bedziesz robil zdjecia w studio
-bedziesz wywolywal i obrabial kazde RAWY
Jesli nie,to:
-kup hybryde
Do lustra mozesz wpinac wyzwalacze,lampy,gripy itd pytanie czy bedziesz,to robil i w,to inwestowal i Ci sie,to przyda.
No nikt nie broni kupic Ci lustra do nauki,ale jesli temat traktujesz piwaznie,a pytasz o lustra,to zainwestuj 3 tysiace,to bedzie przyxwoity sprzet,ktory pizwoli Ci na prawdziwa nauke,a nie taka na niby.
Rozumiem
Z tego co napisałeś ,to raczej wnioskuję ,że starczy mi hybryda.
Tak Krzysiu.
Hybryda da Ci wiecej satysfakcji i mozliwosci niz lustro z kitowym obiektywem o ogniskowej 18-55mm.
To nie zaden merytoryczny wywod,tylko strona techniczna obiektywow.
Jak zdecydujesz sie na hybryde,to Ci chetnie doradze w wyborze.
Odnośnie wyboru hybrydy czy lustrzanki Ja ze swojego aparatu jestem b. zadowolony.
Nie jest on może idealny do zdjęć robionych w domu, a tym bardziej w akwarium, zaś na zewnątrz daje rade - oto kilka próbek:
Bez przeróbki:
Wyostrzenie:
Efekt kamery otworkowej (opcja aparatu)
Poprawione kolory