aparat cyfrowy - opinie

rozmowy na dowolne tematy
Pabian

Post autor: Pabian »

A co myślicie o Canonie 3000D ewentualnie 3100D ?
Wiem że to jest taka zubożona lustrzanka dla początkujących ,do których się z resztą zaliczam. Mam możliwość kupienia ich w dużo niższych cenach niż sklepowe więc chciałem się podpytać.
Pytanie raczej by pasowało zadać na forum fotograficznym ,ale bardziej zależy mi na opinii zwykłych użytkowników ( bez obrazy ,nie mam nic złego namyśli) niż fanatyków fotografii.
Dzięki za wszelkie porady :->

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Krzysiu powiem Ci tak:
Lustrzanka jest dla osób,które wiedzą coś na temat fotografii lub,którzy chcą iść w kierunku fotografii.
Lustrzanka w rękach jak,to czasami mówisz ''d..a a nie fotograf'' zrobi takie samo zdjęcie jak hybryda,ba hybryda da Ci więcej możliwości,bo np:ma duży zoom.
Lustrzanki te najtańsze wyposażane są w zwykłe obiektywy,które dysponują,tylko trzy krotnym zoomem.
Co do zapytanego przez Ciebie d3100,to Zbyszek używa poprzedniego modelu d3000.
Jak widać po załączonych zdjęciach są czytelne,ładne.
Ale kupować lustrzanke i wykonywać zdjecia w trybie automatycznym mija się z celem posiadania takiego aparatu.

Gdybym był tym przysłowiowym dupnym fotografem nie mając pojęcia o zdjęciach kupiłbym hybrydę za taką samą kwote co najtańsza lustrzanka.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
maly07071989

Post autor: maly07071989 »

Pabian pisze:A co myślicie o Canonie 3000D ewentualnie 3100D ?

Panowie jeśli chodzi o Canon nie mogę znależć takich modeli 3000d czy 3100d mysle ze kolega Pabian miał na mysli Nikon'a albo wkradł się bład albo nie potrafię szukać :)

Lukiki

Canon jest 300d.
Nikon ma poprzedzajaca serie litere.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
maly07071989

Post autor: maly07071989 »

Ok dzięki kolega Pabian wprowadził mnie w błąd za duzo jedno "0" w opisie. A co myślicie o
Sony Cyber-shot DSC-HX200V nadałby się do robienia zdjęć w akwa??

Pabian

Dzięki Łukasz
Generalnie ,to nie będzie "docelowy " aparat. Chodzi o to ,żeby posłużył mi do nauki . Jeżeli starczy mi zapału i mniej więcej już będę kumał o co chodzi ,to wtedy pomyślę juz o czymś konkretnym . Na tę chwilę kupno dobrego aparatu za powiedzmy kilka kilo mija się w moim przypadku z celem , ponieważ na razie ,nie bójmy się tego słowa -jestem jednak dupa a nie fotograf.
Są dwa scenariusze ...albo sprzedam ten aparat i kupię coś lepszego ,bo już będę miał jakieś doświadczenie i pojęcie ,albo sprzedam i kupię sobie coś prostszego , bo okaże się ,że nie mam do tego ręki.
Nie wiem czy w okolicznościach jakie przedstawiłem lepsza będzie hybryda bądz lustrzanka tego typu jaki podałem . Zdaję się na Wasze doświadczenie . Nie musi to być oczywiście koniecznie Canon 3000D ,ma to być aparat do nauki ,który nie zniechęci mnie np. zbyt rozbudowanym i mało przejrzystym menu...ogólnie ,żeby był w miarę prosty w obsłudze.
Ostatnio zmieniony 2013-01-25, 19:44 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Mariusz jesli chodzi o Twoje zapytanie,to nikt obiektywnie i racjonalnie na takie pytanie nie odpowie,nawet pan w sklepie.
By moc,cos stwierdzic trzeba by organoleptycznie,to stwierdzic.

Krzysiu,tanie lustrzanki nie dadza Ci na starcie tyle mozliwosci,co hybrydy.
Na przyklad hybryda bedziesz mial mozliwosc robienia zdjec makro,a taka lustrzanka z kitowym obiektywem tego typu fotografi nie wykonasz.
Jak chcesz koniecznie lustro,to kup osobno body i osobno obiektyw.
Z tym,ze koszta wzrastaja dwu krotnie.
Powiem tak:hybryda za 1300zl dokonasz wiecej na tym samym poziomie co lustrem za tez taka cene.
W lustrzankach pierwsze skrzypce graja obiektywy,a body,to tylko narzedzie.
Filmy

Pabian

maly07071989 pisze:Ok dzięki kolega Pabian wprowadził mnie w błąd za duzo jedno "0" w opisie. A co myślicie o
Sony Cyber-shot DSC-HX200V nadałby się do robienia zdjęć w akwa??

No to kolego jeszcze bardziej wprowadziłem w błąd .... to jest Nikon D3000 :lol: :lol:
sorrki ,gorączke mam i mi się wszystko pindoli :roll:

takie cuś:
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon ... 5-vr.bhtml

Łukasz jak widzę teraz, wychwycił już w pierwszej odpowiedzi moją sromotną pomyłkę
Ostatnio zmieniony 2013-01-25, 20:05 przez Pabian, łącznie zmieniany 3 razy.

Lukiki

Krzysiek wystarczy wlozyc w porownywarke dwa te modele i bedziesz widzial roznice,a sa niewielkie.
Mozna powiedziec identyczne,roznica,to wieksza rozdzielcxosc zdjec i wideo i jeszcze moze jakies pierdoly.
Filmy

Lukiki

Zacznijmy od tego do czego ma sluzyc owy aparat?
Filmy

Pabian

Lukiki pisze:Krzysiek wystarczy wlozyc w porownywarke dwa te modele i bedziesz widzial roznice,a sa niewielkie.
Mozna powiedziec identyczne,roznica,to wieksza rozdzielcxosc zdjec i wideo i jeszcze moze jakies pierdoly.

Nie no, to zauważyłem , napisałem 3000 ewentualnie 3100
Aparat ma służyć tak jak napisałem wyżej ,do nauki.....o ile jeszcze nie jestem na nią za stary :-P

Lukiki

No tak do nauki,ale uczyc sie mozemy roznych rzeczy fotografujac.
Spytam inaczej.
Bedziesz sie uczyl,bo:
-zamierzasz byc fotografem swiadczacym uslugi foto
-bedziesz robil zdjecia w studio
-bedziesz wywolywal i obrabial kazde RAWY

Jesli nie,to:
-kup hybryde

Do lustra mozesz wpinac wyzwalacze,lampy,gripy itd pytanie czy bedziesz,to robil i w,to inwestowal i Ci sie,to przyda.

No nikt nie broni kupic Ci lustra do nauki,ale jesli temat traktujesz piwaznie,a pytasz o lustra,to zainwestuj 3 tysiace,to bedzie przyxwoity sprzet,ktory pizwoli Ci na prawdziwa nauke,a nie taka na niby.
Filmy

Pabian

Lukiki pisze:No tak do nauki,ale uczyc sie mozemy roznych rzeczy fotografujac.
Spytam inaczej.
Bedziesz sie uczyl,bo:
-zamierzasz byc fotografem swiadczacym uslugi foto
-bedziesz robil zdjecia w studio
-bedziesz wywolywal i obrabial kazde RAWY

Jesli nie,to:
-kup hybryde

Do lustra mozesz wpinac wyzwalacze,lampy,gripy itd pytanie czy bedziesz,to robil i w,to inwestowal i Ci sie,to przyda.

No nikt nie broni kupic Ci lustra do nauki,ale jesli temat traktujesz piwaznie,a pytasz o lustra,to zainwestuj 3 tysiace,to bedzie przyxwoity sprzet,ktory pizwoli Ci na prawdziwa nauke,a nie taka na niby.
Rozumiem
Z tego co napisałeś ,to raczej wnioskuję ,że starczy mi hybryda.

Lukiki

Tak Krzysiu.
Hybryda da Ci wiecej satysfakcji i mozliwosci niz lustro z kitowym obiektywem o ogniskowej 18-55mm.
To nie zaden merytoryczny wywod,tylko strona techniczna obiektywow.

Jak zdecydujesz sie na hybryde,to Ci chetnie doradze w wyborze.
Filmy

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Odnośnie wyboru hybrydy czy lustrzanki Ja ze swojego aparatu jestem b. zadowolony.
Nie jest on może idealny do zdjęć robionych w domu, a tym bardziej w akwarium, zaś na zewnątrz daje rade - oto kilka próbek:
Bez przeróbki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wyostrzenie:
Obrazek
Efekt kamery otworkowej (opcja aparatu)
Obrazek
Poprawione kolory
Obrazek

ODPOWIEDZ