wolność wypowiedzi

rozmowy na dowolne tematy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
strzaalkaa

wolność wypowiedzi

Post autor: strzaalkaa »

jak widać w temacie, chciałabym porozmawiać o wolności wypowiedzi w sieci.
Czy uważacie, że dowolność tego co mówimy, czy piszemy, w sieci jest nieograniczona?
Czy anonimowość jaką daje nam Internet (choć nie zawsze jest ona 100%) zwalnia nas z odpowiedzialności za to, co i komu mówimy?
Co z takimi wartościami jak godność, poszanowanie dla odmiennych poglądów, tolerancja?
Czy na forach internetowych można mówić wszystko i rozmawiać o wszystkim? Co z poruszaniem tematów czy używaniem słów "tylko dla dorosłych" ? przecież z forów korzystają również dzieci..
A wypowiedzi obraźliwe, wulgarne czy nawet podchodzące pod groźby?

Mam nadzieję, że post zainteresuje forumowiczów i wywiąże się ciekawa dyskusja. Temat, myślę, aktualny i nękający ówczesną społeczność Internautów. Zapraszam do rozmowy :-D
Pedagog ...w trakcie studiów :)

Kobieta wybaczy ci wszystko...prócz tego ,że jej nie kochasz..

Awatar użytkownika
chaela

Post autor: chaela »

"Życie moje- sen wariata
Nie pojmuję tego świata."

Dla mnie wolność(każda,nie tylko wypowiedzi) kończy się w momencie kiedy może naruszyć czyjąś godność, wolność, intymność...
Nie rozumiem jak można z pełną premedytacją robić komuś krzywdę czy naruszać jego prywatność.Żądamy dla siebie szacunku,wolności itp. należałoby zastosować te same zasady wobec innych. Anonimowość w sieci nie zwalnia nikogo z odpowiedzialności za swoje wypowiedzi bez względu na treść.Bo może się okazać,że stare polskie przysłowie,nie czyń drugiemu co tobie nie miłe, nie traci na znaczeniu.

,

Lukiki

Post autor: Lukiki »

strzaalkaa pisze:Co z takimi wartościami jak godność, poszanowanie dla odmiennych poglądów, tolerancja?
Z tym przeważnie jest tak,że jak siedzimy po drugiej stronie łącza,to te zasady już mało kogo obowiązują,pytanie dlaczego,a no dlatego,że przez ''anonimowość'' stajemy się odważniejsi. (przykre,ale prawdziwe)
strzaalkaa pisze:Czy na forach internetowych można mówić wszystko i rozmawiać o wszystkim? Co z poruszaniem tematów czy używaniem słów "tylko dla dorosłych" ? przecież z forów korzystają również dzieci..
Sami chcieliśmy łatwiejszego ,mniej skomplikowanego świata,no to mamy,ale sami osobiście musimy pilnować i dozować bezpieczeństwo naszych podopiecznych,jesteśmy ich życiowymi nauczycielami.
Jaki z tego morał?
Taki,że jak wejdziesz do wody,to suchym z niej nie wyjdziesz,musisz w życiu ''skosztować'' nawet nie chcianej goryczy,by wiedzieć jak ,to smakuje.

Ucz się na swoich błędach,a najlepiej na błędach innych,ale by się ich uczyć,trzeba je znać.

Reasumując teraz prościej do Twojego spostrzeżenia,to nie da się uniknąć nie wygodnych sytuacji czy zagrożeń,trzeba się z nimi zmierzyć.
Ostatnio zmieniony 2011-02-28, 22:29 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

jabol

Re: wolność wypowiedzi

Post autor: jabol »

strzaalkaa pisze: Mam nadzieję, że post zainteresuje forumowiczów i wywiąże się ciekawa dyskusja. Temat, myślę, aktualny i nękający ówczesną społeczność Internautów. Zapraszam do rozmowy :-D
nie na darmo ktos powiedzial ze internet to dzielo szatana. WWW to numer bestii :) "666"
(w hebrajskim bodajze WWW to trzy szostki) :) :) :)

Awatar użytkownika
strzaalkaa

chaela pisze:Dla mnie wolność(każda,nie tylko wypowiedzi) kończy się w momencie kiedy może naruszyć czyjąś godność, wolność, intymność...

zgadzam się z tym w pełni, jednak nie dla każdego jest to tak oczywiste. Niestety, wielu Internautów uważa, że osoba po "drugiej stronie" nie ma uczuć, można jej powiedzieć wszystko, co tylko przyjdzie nam do głowy, a im bardziej obraźliwe są to słowa, tym większą mają frajdę.. Przykra jest nasza rzeczywistość :-(
Lukiki pisze:sami chcieliśmy łatwiejszego ,mniej skomplikowanego świata,no to mamy,

łatwiejszego świata, owszem chcieliśmy, ale wielu z nas nie przewidziało chyba idących za tą łatwością konsekwencji. Chcieliśmy, aby życie było szybsze, łatwiejsze, żeby wszystko było na wyciągnięcie ręki, i tak jest, ale przyszły za tym również inne, mniej fajne sprawy. :-(
Przemoc w Internecie jest na porządku dziennym, nadużywamy wulgaryzmów, treści rasistowskich czy obraźliwych, wielokrotnie wypowiedzi przesycone są agresją, czy wręcz nienawiścią do innych użytkowników. Nie musimy się jednak na to godzić, jest wiele osób którym to nie odpowiada i bardzo dobrze. Trzeba jasno i wyraźnie powiedzieć NIE :!:
przemocy w Internecie.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

strzaalkaa pisze:Nie musimy się jednak na to godzić, jest wiele osób którym to nie odpowiada i bardzo dobrze
I,to im tylko pozostaje - nie zgadzać się,nic więcej.
strzaalkaa pisze:Trzeba jasno i wyraźnie powiedzieć NIE :!:
przemocy w Internecie.
Pytanie,co tym osiągniesz,a co najważniejsze w jaki sposób?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
strzaalkaa

Nie wiem czy osiągnę wiele czy nic, ale jeśli mój sprzeciw (w jakiejkolwiek sprawie, nie tylko tej) pomoże choć jednej osobie, czy istnieniu, spośród setek tysięcy krzywdzonych istot, to uważam , że warto się wysilić . :-)
Nie chcę siedzieć z założonymi rękoma i narzekać jaka to Polska jest zła i jak źle się żyje w obecnym świecie, samym gadaniem nic się nie osiągnie. Ale jeśli na przykład ta dyskusja skłoni inne osoby do sprzeciwu, jeśli one również zechcą coś robić to mamy szansę zmienić otaczający nas świat! Nie trzeba nam wielkiej rewolucji,a reformacji. Nie warto przekreślać dorobku przeszłości tylko dlatego, że coś tam nie wyszło. Trzeba wyciągnąć wnioski i zmienić, ale jedynie to co jest złe.

W jaki sposób można walczyć z przemocą w Internecie? Sposobów jest kilka :-D
Mamy przecież moderatorów i zarządy portali społecznościowych, którym można zgłaszać formy przemocy, nadużycia czy agresji ze strony innych użytkowników. Wówczas zostaną oni usunięci ze społeczności. Można zgłaszać takie sytuacje dostawcom Internetu, a ostateczności zgłosić na policji zawiadomienie o przestępstwie.
TRZEBA PAMIĘTAĆ, ŻE GROŹBY WYSYŁANE INNYM UŻYTKOWNIKOM, NAWET W INTERNECIE, SĄ PRZESTĘPSTWEM ŚCIGANYM Z URZĘDU .
tylko gdzie jest granica? co należy zgłaszać moderatorom, a co policji ? O tym trzeba rozmawiać, bo wiele osób nie wie co w sytuacji "ataku" na ich osobę zrobić, czy idąc na policję z kilkoma wiadomościami wyjdą na przewrażliwionych histeryków czy może okażą się ofiarą poważnego przestępstwa? w takiej sytuacji wiele osób woli po prostu sprawę przemilczeć, zmienić login, adres mailowy czy zupełnie usunąć konto. :-(
Niestety, takie zachowanie daje naszym oprawcom przyzwolenie na dalsze ataki :!:

Awatar użytkownika
strzaalkaa

jabol pisze:nie na darmo ktos powiedzial ze internet to dzielo szatana.
cóż, czyje to dzieło, to może zostawmy w spokoju i nie poruszajmy tematów związanych z religijnością, bo to dla wielu osób również bardzo drażliwy temat.

Ale spostrzeżenie słuszne, wg języka hebrajskiego faktycznie WWW to 666 :mrgreen:

Kaledon

Post autor: Kaledon »

Art. 190. § 1 § 2
Groźby nie są ścigane z urzędu a na wniosek pokrzywdzonego ;-)
strzaalkaa pisze:cóż, czyje to dzieło, to może zostawmy w spokoju i nie poruszajmy tematów związanych z religijnością, bo to dla wielu osób również bardzo drażliwy temat.
Dla wielu osób każdy temat jest drażliwy i stanowi pretekst do manifestowania swojego oburzenia :mrgreen: Więc idąc tą drogą za chwile możesz mieć poprawność polityczną rodem z USA. Żeby przypomnieć np zadymę na wyborach miss o wyrażenie własnego poglądu odmiennego od zdania działacza pewnej organizacji .

Awatar użytkownika
strzaalkaa

Kaledon pisze:Art. 190. § 1 § 2
Groźby nie są ścigane z urzędu a na wniosek pokrzywdzonego ;-)

zwracam honor, moje niedopatrzenie, przyznaję ;-)

a co do poprawności politycznej to daleko mi do tej z USA, jestem osobą tolerancyjna ale w pewnych granicach :!: chamstwa bezmyślności i satysfakcji z krzywdzenia innych tolerować nie zamierzam i dobrze mi z tym przekonaniem :mrgreen:

Awatar użytkownika
chaela

Post autor: chaela »

Popieram.Tolerancja to nie bezmyślna zgoda na wszystko w imię tzw. poprawności politycznej.Jeżeli sąsiad bije żonę i dziecko na pewno nie będę tego tolerować.

Awatar użytkownika
strzaalkaa

czas ożywić troszkę temat, bo widzę , że chętnych do rozmowy brakło. kolejne pytania się nasunęły w związku z zaistniałą dyskusją :)
jeśli chodzi o poprawność polityczną to czy uważacie, że określenie w USA płci kulturowej (gender) jest uzasadnione i sensowne? czy może to kompletna bzdura?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy”