Poprawna polszczyzna

rozmowy na dowolne tematy
Lukiki

Post autor: Lukiki »

Kubek pisze:Pisze jak byk
Jest napisane jak byk
Nie to bym się czepiał,ale pewnie chodzisz do szkoły ,to i na bieżąco powinieneś być z pisownią. ;-)
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Lukiki pisze:Jest napisane jak byk
Nie to bym się czepiał,ale pewnie chodzisz do szkoły ,to i na bieżąco powinieneś być z pisownią. ;-)
Tutaj jesteś w błędzie, bo teraz przyjęto obie formy za poprawne: "tutaj pisze" i "tutaj jest napisane". :->

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

Możliwe. Znajomy polonista tłumaczył mi kiedyś że notorycznie popełniane błędy jeśli są odpowiednio spopularyzowane w mowie potocznej stają się mową oficjalną. Nie znaczy to jednak że jeśli uznają "poszłem" za formę dopuszczalną będę jej używał. Może to właściwy czas żeby zastanowić się także nad szacunkiem do języka?

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Owszem też jestem za forma "jest napisane" i swego czasu zawsze wszystkich poprawiałem, gdyż jest to błąd nagminny, ale jeśli w mediach tak uznano (narodowe dyktando bodajże) to zaniechałem tych działań i przymykam oko na ten błąd choć mnie ciągle korci :-P
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Incognito pisze:Owszem też jestem za forma "jest napisane" i swego czasu zawsze wszystkich poprawiałem, gdyż jest to błąd nagminny, ale jeśli w mediach tak uznano (narodowe dyktando bodajże) to zaniechałem tych działań i przymykam oko na ten błąd choć mnie ciągle korci :-P
Jeśli Jan Miodek uzna,że poprawną formą również będzie ''tutaj pisze'' ,to zwracam honor.

Ale OT robimy :-P
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Przyzwyczajenia ludzi, nawyki, niedbalstwo językowe, a także pewne formy tzw."vulgaris", to jedne z elementów, które wpływają na ewolucję języka.
Forma" pisze", jest zatem do przyjęcia, ale w mowie potocznej, bo weszła już do uzusu językowego. Są dwie normy językowe:wzorcowa i użytkowa (potoczna), to od nas zależy czy dbamy o poprawność wypowiedzi, czy idziemy na łatwiznę i używamy kolokwializmów i form, które odbiegają od tych powszechnie przyjętych i wzorcowych :-).

Lukiki

Jak forma ''pisze'' jest do przyjęcia,to ja jestem Lókiki
Ostatnio zmieniony 2010-04-14, 22:10 przez Lukiki, łącznie zmieniany 2 razy.
Filmy

Awatar użytkownika
Trachemys

Post autor: Trachemys »

To jest coś jak :

Jest napisane - piszę

Sobie - se

Mnie się - Mi się

Trochę głupio ale jednak.

Awatar użytkownika
Zafira

Lukiki pisze:Jak forma ''pisze'' jest do przyjęcia,to ja jestem Lókiki
Tak, ale tylko! w mowie potocznej. Są ludzie, którzy mają za złe, temu, kto wymyślił uzus językowy."Pisze", to nie jest forma poprawna, jest jedynie dopuszczalna, bo "wgryzła" się już na tyle do języka, że stała się właśnie jednym z tych potocyzmów użytkowych. Pneumatycy językowi, tacy jak:Miodek, Bralczyk czy Markowski, nie są w stanie zwalczyć wszystkich nawyków, które żłobią rysę na polszczyźnie wzorcowej,ba..nawet po jakimś czasie, kiedy dany wyraz jest już bardzo upowszechniony, wchodzi o zgrozo do "wzorca" ;-) .
Prof. Miodek na antenie TVP 3,w swoim wykładzie rozważał możliwość przyjęcia formy"pisze", jako poprawną.Rada Języka Polskiego musi jednak to uchwalić. Po prostu nawyki ludzi, wariantywność języka..etc., kierują w znacznym stopniu ewolucją języka, czy tego chcemy czy nie i czasem nawet najmądrzejsi językoznawcy mają problem czy daną formę już uznać za poprawną, czy nie :-).
Edit...językoznawca też się czasem lansuje i jak wszystkie osoby publiczne,przykładowo prof.Miodek, musi czasem wzbudzać kontrowersje tym,co mówi na antenie.Natomiast prawda jest taka, że w dziś w kontaktach potocznych, używanie przepięknej polszczyzny wzorcowej, bywa niekiedy odbierane jako przykład snobizmu i wyszukanej elegancji w wysławianiu się :mrgreen: .
Ostatnio zmieniony 2010-04-14, 20:58 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Zafira pisze:używanie przepięknej polszczyzny wzorcowej, bywa niekiedy odbierane jako przykład snobizmu i wyszukanej elegancji w wysławianiu się :mrgreen:
A szczególnie w szkołach na przerwach bądź też w kontaktach z młodzieżą.

Ludzi w polsce nie zmienimy, prędzej sami się dostosujemy do reszty :-/
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Lukiki

Poprawna polszczyzna

Dostosować się do ''weszłem'' będzie trudne :-D
Ostatnio zmieniony 2010-04-14, 22:08 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy

Awatar użytkownika
Zafira

mat114 pisze:A szczególnie w szkołach na przerwach bądź też w kontaktach z młodzieżą.
Konformiście mają łatwiej.I dlatego taki uczeń nie powie do swoich znajomych ze szkolnej ławki, że musi iść do domu po fizyce, gdyż rodzice zaplanowali wyjście na zakupy np., do Manufaktury.Tylko powie coś w rodzaju:"po fizie robię spadówę na chatę,bo jadę ze starszymi do Manu wydać trochę mamony" :mrgreen: .
Lukiki pisze:Dostosować się do ''weszłem'' będzie trudne :-D
I broń się przed takim mówieniem, a jak słyszysz takie naleciałości, to udawaj, że tego nie było :mrgreen:.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

tutusik

Post autor: tutusik »

i tak formy szłem, weszłem itp jest dla wieśniaków...
Żałosne że przyjęli to :/
gg 2755526

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Zafira pisze:Konformiście mają łatwiej.I dlatego taki uczeń nie powie do swoich znajomych ze szkolnej ławki, że musi iść do domu po fizyce, gdyż rodzice zaplanowali wyjście na zakupy np., do Manufaktury.Tylko powie coś w rodzaju:"po fizie robię spadówę na chatę,bo jadę ze starszymi do Manu wydać trochę mamony" :mrgreen: .

podejrzewam, że w takiej wypowiedzi byłyby zdecydowanie więcej wulgaryzmów, ale to zupełnie inna sprawa
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Zafira, tak z ciekawości - jaki kierunek kształcenia wybrałaś ? :-)
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy”