Metalowy Regał pod zbiorniki

rozmowy na dowolne tematy
ODPOWIEDZ
zabapinkfloyd
Kontakt:

Metalowy Regał pod zbiorniki

Post autor: zabapinkfloyd »

Chcę nabyć taki gotowy regał i może ktoś z Was już ma taki i mi poradzi który warto kupić.
Szukam czegoś na 8-10 zbiorników, zależy mi na tym aby konstrukcja była dość wytrzymała i utrzymała dwa zbiorniki na jednej półce.

Czekam na Wasze opinie i ewentualne zdjęcia.

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Jakie duże zbiorniki chcesz trzymać na tym regale?

zabapinkfloyd
Kontakt:

Góra 40 l razy 2 na półce razy 4 może 5 półek.
http://www.avasco.be/eng/products/p/95/RAXA500galva
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

bywają takie na giełdzie samochodowej, na pewno w przystępnej cenie coś kupisz tylko trzeba połazić :)

Awatar użytkownika
pszemoo

Ja posiadam podobny regał, firmy Metalkast (kupowany w Castoramie), stoją na nim dwa akwaria (na samym dole 112 l i w połowie wysokości 70 l). Regalik ma 5 półek, napisane było że mają nośność 400 kg, ja półki pod akwariami wymieniłem na płyty osb 18 mm (te oryginalne nie wyglądają zbyt solidnie). Oczywiście regał trzeba było przykręcić do ściany, żeby był stabilny. Jak będziesz kupował zwróć uwagę na wymiary regału, głównie wysokość, od tego będzie zależeć ile półek będziesz mógł zamocować (tak żeby był dostęp do akwariów).

zabapinkfloyd
Kontakt:

Z tego co wiem są nawet regały przystosowane do obciążenia 200 kg na półkę.
Jedynie co mnie nurtuje to to że konstrukcje półek nie są przykręcane a mocowane na zasadzie zakładek.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 1 raz.

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

tak, ale jak to jest wyliczone na takie obciążenie, to nie masz co się martwić. To spokojnie wytrzymuje. Na takiej samej zasadzie są montowane regały magazynowe wysokiego składowania, a półki są obciążanie nawet do kilku ton. Tak więc jak tak jest podane przez producenta, to takie obciążenie wytrzyma spokojnie.

Awatar użytkownika
pszemoo

U mnie półki też są "wpinane" w stelaż i wszystko jest OK. W instrukcji było napisane, że warunkiem maks. wytrzymałości jest równomierne rozmieszczenie kompletu dostarczonych półek oraz przykręcenie regału do ściany.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Ja go ma rozłożonego na dwa niskie. Nie miałem skąd wziąć nowych półek, więc wzmocniłem te firmowe (mają 9mm, a może 6mm grubości) dwoma wręgami z drewna przykreconymi 4 wkrętami każda + klej. Dodatkowo płyta kilka kary zabezpieczona lakierem przed wilgocią, a z góry oklejona folią samoprzylepną do oklejania mebli. Stoi na tym standardowa 114l i nic się złego nie dzieje.

Pzd
P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy”