Pomoc

rozmowy na dowolne tematy
Rysiu

Pomoc

Post autor: Rysiu »

Witam

Bardzo potrzebuję kogoś kto jest nauczycielem języka polskiego, ponieważ zdaję w tym roku maturę i jakaś pomoc mi by się przydała(nie jestem orłem z polskiego).

Jeśli jest tu ktoś taki bardzo proszę o przyznanie się.
Ostatnio zmieniony 2011-04-20, 15:22 przez Rysiu, łącznie zmieniany 1 raz.
AKWARYSTYKA & ŻUŻEL & MOTORYZACJA & STUNT & MUZYKA

LAST.FM: http://www.lastfm.pl/user/Rysiu_

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Napisz w temacie o co chodzi, np. Korepetycje z polskiego. Nie pisz DUŻYMI literami, zwłaszcza w temacie!

Rysiu

Chodzi dokładnie o to, czy podczas ustengo egzaminu maturalnego z języka polskiego jest możliwość czy może mnie spytać komisja o budowę wiersza.

Gr4b3Q

Post autor: Gr4b3Q »

Z tego co pamiętam to egzamin ustny polegał tylko na przedstawieniu swojego tematu w formie "luźnej" prezentacji. Mogłem mieć ze sobą prezentacje w PowerPoincie i plan wypowiedzi - czyli jak jesteś inteligentny i przynajmniej liznąłeś temat to powinieneś bez żadnych problemów zdać egz. ustny. Co do budowy utworów literackich to jeśli nie masz takiego punktu określonego w temacie swojej wypowiedzi to na 99,9% takie pytanie paść nie powinno.

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

Ja tez zdaje w tym roku mature i wydaje mi sie ze o budowe wiersza to raczej nie. A jaki masz temat ?
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

Rysiu

Różnorodne ujęcia motywu śmierci w literaturze. Przedstaw go na wybranych tekstach literackich jakoś tak

Gr4b3Q

W sumie temat nie trudny. Ja sobie wybrałem temat na cwaniaka. Motyw apokalipsy i gnezy w literaturze i wybrałem książki takie że byłem 100% pewny że komisja ich nie zna i jeśliby chcieli je przeczytać to powodzenia - Książki cegły - Silmarillion, Biblia itp ;) Więc nawet jeśli coś zapomniałem mogłem bezstresowo lać wodę wymyślając na biegu ;) Dostałem 80% :>
Ostatnio zmieniony 2011-04-20, 17:08 przez Gr4b3Q, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
chodysVR6

to nie zapytają sie o budowe utworu. Ja mam przemiany romantycznych bohaterów. Kordian , werter i inni.

MST MS 01D VIP

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Rysiu pisze:Bardzo potrzebuję kogoś kto jest nauczycielem języka polskiego, ponieważ zdaję w tym roku maturę i jakaś pomoc mi by się przydała(nie jestem orłem z polskiego).

Jeśli jest tu ktoś taki bardzo proszę o przyznanie się.
Przyznaję się,mam taki zawód :-).
Rysiu pisze:Chodzi dokładnie o to, czy podczas ustengo egzaminu maturalnego z języka polskiego jest możliwość czy może mnie spytać komisja o budowę wiersza.
Jeśli zaczniesz się jąkać i w Twojej wypowiedzi będzie niepewność lub przestaniesz mówić i będzie to trwało długo, to komisja może Ci zadać różne pytania, ale raczej nie o samą budowę wiersza, bo temat masz obszerny jak rzeka i będzie z czego pytać, jeśli chodzi o sam motyw i spojrzenie na śmierć w różnych okresach literackich.
Ogólnie temat masz utarty, wdzięczny i można tu płynąć i płynąć, począwszy od antyku(kult bohaterskiej śmierci na polu walki), poprzez średniowiecze-różnorodność przedstawiania śmierci i spojrzenia na nią. Średniowieczne "Dance macabre", "Rozmowa Mistrza Polikarpa ze Śmiercią" i inne tego typu utwory, które pokazują jak ludzie postrzegali wówczas śmierć, która nikogo nie omija, jak się jej bali.
Renesans-"Treny" Kochanowskiego, "Makbet", utwory Daniela Naborowskiego, "Cierpienia młodego Wertera"....Można tak wymieniać, temat jest bardzo obszerny,a w literaturze okresu wojny i okupacji, to już masz multum przykładów(proza:Krall, Borowski, Grudziński,Nałkowska, poezja: Baczyński,Gajcy, Herbert, Białoszewski, Szymborska, Miłosz...).
Wybierz sobie sam, to co Cię najbardziej interesuje w literaturze, jeśli chodzi o motyw "thanatos".Jeśli jesteś mocniejszy w prozie, to więcej spojrzeń na ten temat staraj się uzyskać, poszukując na tym polu, jeśli lubisz lirykę, to więcej z tego, chociaż pewnych kultowych przedstawień śmierci nie da się uniknąć, bez względu na to, czy się coś lubi czy nie.
Bardzo dużo o śmierci i w sposób niezwykle ciekawy i innowacyjny pisze Leśmian, on ma dość skomplikowaną i zneologizowaną lirykę, ale warto się w to zagłębić, żeby zaciekawić komisję egzaminacyjną.
Jeśli będziesz miał jakieś pytania, to pisz.
Ostatnio zmieniony 2011-04-20, 19:58 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Rysiu

Dzięki za pomoc Zafira.
Ja mam taki problem z wierszami, analizą ich. Temat wybrałem dzięki mojemu kuzynowi bo on miał ten sam i dał mi materiały i swoją prezentacje, żebym mógł sobie czymś pomóc(pracy to ja sam od zera nie napisałbym). W ogóle to ja nie wiem jak tą maturę z polskiego pisemną napiszę wypracowania mi w ogóle nie idą a jak mam robić czytanie ze zrozumieniem(nie wiem czemu to gó*no się tak nazywa) to w środku mi się gotuje.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Rysiu pisze:Dzięki za pomoc Zafira.
Ja mam taki problem z wierszami, analizą ich
Nie ma za co, akurat analiza wiersza to to, co lubię najbardziej. Kilka lat temu pisałam z tego pracę magisterską ;-).
Teraz i tak jest stosunkowo łatwo zdać maturę, wcześniej znasz temat, możesz się jakoś przygotować. Kiedyś się wchodziło, pytania rozpisano na tablicy i musiałeś napisać sensowne wypracowanie, korzystając ze zdobytej dotychczas wiedzy o literaturze,a czasem kontekst był bardzo szeroki.Pamiętam mój temat pracy maturalnej: "Prawda o człowieku w wybranych utworach literackich:"Nie znam roli, którą gram"W. Szymborska. I teraz jak tu zacząć, kiedy tyle prawd o człowieku kryje się w literaturze, 5 godzin przewidzianego czasu pisania to mało,a trzeba z tego wydobyć sedno ;-).
Ostatnio zmieniony 2011-04-21, 19:37 przez Zafira, łącznie zmieniany 3 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Rysiu

Ja jak zdam w ogóle tą maturę to będzie cud ale jak zrąbie choć jeden przedmiot to za rok nie poprawiam. Już postanowione nawet jakby mi zabrakło kilka pkt. Do wojska idę, nie będę czekał przez rok na poprawkę, już dzisiaj mnie generał zahcęcał do wstąpienia do służby(WKU).

Awatar użytkownika
chodysVR6

ja na bank nie zdam rozszerzonej matematyki , chyba ze by mi zadnia podpasowały ;D
I tez najbardziej sie boje o polski.

MST MS 01D VIP

Gr4b3Q

Polski można zdać z zerowym przygotowywaniem się (czyt. Ja ;) ). Wystarczy mieć trochę oleju w głowie i pamiętać co nieco z lekcji polskiego. Reszta to czyste lanie wody :)

Awatar użytkownika
chodysVR6

no wlasnie najgorsze to lanie wody.Bo poprostu tak nie umiem. Ja lubie konkrety a nie takie gadanie bez celu 5 godzin na jeden temat.

MST MS 01D VIP

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy”