Ścieżka z piasku z murkiem

podziel się pomysłami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paluszekrybny

Ścieżka z piasku z murkiem

Post autor: paluszekrybny »

Zastosowałem ciekawy patent w swoim akwarium zabezpieczający przed "rozlaniem się" ścieżki z piasku, mianowicie murki zabezpieczające. Wstawiam krótką fotorelację z powstawania, może się komuś przyda. ;) U mnie działa od 2 miesięcy, nic się nie rozsypuje.

Najpierw wytyczamy ścieżki na papierze.
Obrazek

Następnie przenosimy je na folię(taka grubszą, jak do bindowania okładki) i zaczynamy układać płaskie kamienie, nie żałujemy silikonu.

Obrazek

Możemy z jednej strony zrobić wyżej, z drugiej niżej, wedle uznania. Dobrze jest potem wypełnić silikonem szparki, które się robią między kamieniami, nie będzie piasek się przesypywał.

Obrazek

Ważna rzecz, trzeba na sam wierzch przylepić trochę drobniejszego żwirku, żeby zgadzała się granulacja z resztą podłoża.

Obrazek

Wycinamy z 2-3 cm brzegiem wokół, dzięki temu będzie stał przy zasypywaniu, a reszta podłoża dociśnie go do szyby(trzeba uważać żeby piasek nie dostał się między folię a akwarium). Dzięki temu można go swobodnie przesuwać, bądź, po odessaniu wężykiem piasku spomiędzy murków, wyjąc całkowicie, albo zasypać bazaltem.

Obrazek

WAŻNE: robimy je troszeczkę krótsze niż trzeba, na końce dajemy duuużo silikonu, żeby wystawały, dzięki czemu po lekkim docięciu/wyrównaniu będą dociśnięte do szyb-nie przesypie się piasek.

Efekt końcowy, jak widać nie widać granicy między murowanym bazaltem a wsypanym.

Obrazek

Koszt: 8 zł(silikon akwarystyczny, poszła prawie cała tubka 4 zł, bazalt najgrubszy 4 zł worek, folię starą miałem)

Awatar użytkownika
walent86

Post autor: walent86 »

Bardzo ciekawy pomysł. :-)

Awatar użytkownika
Martyszja

Post autor: Martyszja »

super! że też wcześniej go nie było, miałabym problem z głowy :)

Rammek
Kontakt:

Post autor: Rammek »

Mógłbyś dać zdjęcie całości ? :)
Ogólnie efekt BDB :)
www.akwaczest.pl - Częstochowskie Forum Akwarystyczne

Awatar użytkownika
maly07071989

Post autor: maly07071989 »

Bardzo ciekawy pomysł z tym bazaltem.
Wstaw jakies fotki calosci akwarium.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
paluszekrybny

Obrazek

tak to wyglądało jakiś czas temu(styczeń), do dzisiaj wszystko działa bez problemów. Sorry że dopiero teraz, ale miałem popsuty komputer...

Awatar użytkownika
Martyszja

własnie kupiłam silikon z myślą o zrobieniu takiego murku. Długo czekałeś jak wyschnie? u mnie jest napisane że 7 dni :(

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Post autor: yorki111 »

Na pewno kupiłaś sylikon akwarystyczny? Nawet jeśli nie to nie sądzę żeby to trwało aż tydzień. Ja zwykłym sylikonem ostatnio w terrariach montowałem osłony z korka i po kilu godzinach już trzymał...
Obrazek

Awatar użytkownika
paluszekrybny

Ja miałem ten sylikon w tubce zielonej, chyba najtańszy i najpopularniejszy. U mnie trwało to więcej niż tydzień, bo jednego dnia zrobiłem jedną warstwę, kolejnego następną. Ale po ostatniej to może 2 dni czekałem aż przestanie śmierdzieć octem i już ;-)

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Sylikon już spokojnie po 24h nie jest groźny nawet akwaria jak są nowo klejone można zalewać po 3 dniach.

Awatar użytkownika
Martyszja

po 2 dniach murek wylądował w akwarium, wygląda może nie aż tak imponująco i precyzyjnie jak Twój, ale nie widać gdzie się zaczyna żwir klejony a gdzie sypki, co najważniejsze :)

Nie przewidziałam jednego: kirysy sukcesywnie przesypują piach i żwir w obie jego strony, całe szczęście mam je tylko 2 więc w czasie rutynowego czyszczenia akwarium zajmuję sie i tym :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”