pielęgniczki
pielęgniczki
Witam,posiadam akwarium 112 l i chciałbym w nim chodowac pielegniczki agassiza. Mam pytanko czy z tymi pielegniczkami moge trzymac inne pielegniczki np: kakadu lub borelli lub ramireza???? pozdrawiam
- megalomaniacc
- Moderator
Re: pielęgniczki
ja trzymam ramirezy z kakadu w 200l akwarium, żyja zgodnie..tomala78 pisze:Witam,posiadam akwarium 112 l i chciałbym w nim chodowac pielegniczki agassiza. Mam pytanko czy z tymi pielegniczkami moge trzymac inne pielegniczki np: kakadu lub borelli lub ramireza???? pozdrawiam
od czasu do czasu się przegonią, kakadu goni ramirezy, ale bez żadnych krwawych incydentów...

Ostatnio zmieniony 2010-12-27, 12:19 przez jacek7110, łącznie zmieniany 1 raz.
- megalomaniacc
- Moderator
jeszcze pytanie w jakich ilościach? :)jacek7110 pisze:ja trzymam ramirezy z kakadu w 200l
Genralnie z moich obserwacji i obserwacji kolegów z apisto wynika, że stosunki między gatunkami zależą od osobniczych zachowań danej ryby oraz urządzenia akwarium. W teorii moje 2 hodowane gatunki powinny prowadzić nieustanne boje by w końcu jeden miał wykończyć drugi. Jednak ku wielkiemu zaskoczeniu jest ok.
Łaczenie gatunków, które z reguły są wobec siebie agresywne nie polecam początkującemu miłośnikowy pielegniczek a tym bardziej początkującemu akwaryście
wiem czytałem już o tym, ale to przypadek...
ramirezy były bardzo młode jak je kupowałem, i poprostu była pomyłka w zakupie. okazało sie ze został jeden samiec i trzy samice, ale to się zmieni... raczej nie pozbędę sie samic tylko dokupie samca...
z Kakadu natomiast jest inna sytuacja, samiec miał zawsze dwie lub trzy samice, ale je zabija, sam widziałem jak upodoba sobie jedną samicę a inne atakuje i to poważnie, nie mogę się dochować innych samic, ale też sie zmieni aż do skutku...
fakt że były zakupowane w podejrzanym sklepie typu Brico Marsche, w mojej okolicy jest tylko jeden dobry sklep, malutki i trudno o ciekawe rybki...

ramirezy były bardzo młode jak je kupowałem, i poprostu była pomyłka w zakupie. okazało sie ze został jeden samiec i trzy samice, ale to się zmieni... raczej nie pozbędę sie samic tylko dokupie samca...
z Kakadu natomiast jest inna sytuacja, samiec miał zawsze dwie lub trzy samice, ale je zabija, sam widziałem jak upodoba sobie jedną samicę a inne atakuje i to poważnie, nie mogę się dochować innych samic, ale też sie zmieni aż do skutku...
fakt że były zakupowane w podejrzanym sklepie typu Brico Marsche, w mojej okolicy jest tylko jeden dobry sklep, malutki i trudno o ciekawe rybki...

Ostatnio zmieniony 2010-12-15, 20:59 przez jacek7110, łącznie zmieniany 11 razy.