Pielęgnica Mekka samica czy samiec?

ODPOWIEDZ
carl

Pielęgnica Mekka samica czy samiec?

Post autor: carl »

Dzisiaj oddajac rosliny do zoologicznego dostalem pare pielegnic mekk znaczy sie z grupy pielegnic mekk wybralismy jakas pare, ale obserwujac je dzis naszły mnie wątpliwośći gdyż samica gania samca i proboje go podskubac za ogon

To jest ta samica i tu moje pytanie czy to faktycznie samica czy mam isc jutro wymienic:Obrazek

A to samiec:
Obrazek

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Zdjęcia mało wyraźne,więc trudno się dopatrzeć tak na 100%,ale prawdopodobnie jest tak jak sam opisałeś, ryba na dolnym zdjęciu ma widoczne zaostrzone końcówki płetwy grzbietowej i odbytowej,więc to samiec,na górnym zdjęciu ryba tego nie posiada,więc może być samicą.
Mylna jest tylko jedna rzecz,a mianowicie,to że rzekoma samica ma bardziej czerwone gardle i brzuch,co przypisuje się w znacznej mierze tylko samcom.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

carl

Ale samiec jest troche mniejszy.I nie rozumiem czemu samica podplywa do samca i podskubuje go troche.??
A i sorry ze takie zdjecia ale padly mi baterie i nie moglem wiecej zrobic

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Pielęgnica Meeka a nie Mekka ;-)

carl

No tak napisalem z pospiechu ale nadal czekam na odpowiedz bo nie wiem co zrobic?
Ostatnio zmieniony 2010-09-24, 19:47 przez carl, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

carl pisze:nie wiem co zrobic?
Obserwuj ,a jeśli to para to za jakiś krótki czas powinieneś zaobserwować ''grę wstępną'' :mrgreen:
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

carl

Obserwuje jak narazie caly czas i widze ze samica tylko podplywa do samca i go podskubie z 2 razy poplywaja razem i samiec sie gdzies schowa.A ona go zaraz szuka i szybko podplywa skubnie i tak w kołko

carl

A dzisiaj rano jak zaobserwowalem role sie odwrocily samiec znacznie przybral na barwach,plywa po calym akwarium, a samica siedzi w kącie akwarium i co troche wyplywa i jak wyplynie to samiec ja troszke przegoni, i nastroszy pletwy skrzelowe wiec o co tym rybom chodzi:D???
Ostatnio zmieniony 2010-09-25, 09:36 przez carl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maniek

Post autor: maniek »

carl pisze:wiec o co tym rybom chodzi:D???
Może maja ciche dni :-P

carl

Ktos jeszcze moze mi cos poradzic bo nie wiem juz czy wymienic ja czy niczy im przejdzie

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Jeśli rybom nic nie grozi (tzn te ''ataki'' są w miare łagodne) to bym poczekał jeszcze kilka dni.
Ostatnio zmieniony 2010-09-25, 21:17 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

Luana

Post autor: Luana »

Odświeżę troszkę temat, bo problem identyczny.
Cztery około 4cm meeki, na pierwszy (i drugi też) rzut oka identyczne.
Jednego samczyka jestem prawie pewna (a raczej byłam w sklepie, bo rybcia skutecznie stroszyła się do pozostałych, miała całkiem intensywne kolorki i broniła własnego kawałka terenu), natomiast co do reszty zupełnie nie mam pojęcia. Jest szansa chociaż na jedną samiczkę w tym gronie?
Przepraszam za jakość fotek, ale aparat nie chce współpracować z różową świetlówką ;-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek