Stylaria lacustris L. - kompendium

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paluszekrybny

Stylaria lacustris L. - kompendium

Post autor: paluszekrybny »

Stylaria lacustris L. należy do skąposzczetów, tak samo jak chociażby tubifex. Pomimo że występuje bardzo często(ale przez swój wygląd może być mylona z innymi 'robalami'), nie mogłem znaleść nigdzie jej dłuższego opisu na polskich forach, dlatego potłumaczyłem i stworzyłem to niewielkie kompendium.

Obrazek
zdjęcie ze STRONY

Wygląd:
Ciało zbudowane jest z segmentów, dzięki czemu może się kurczyć i rozszerzać. W przedniej części ciała ma pojedynczy czułek, którym chyba wyszukuje pożywienie i bada otoczenie. Na niektórych segmentach(tutaj posiłkuję się tym, co widziałem przez lupę 10x, na niektórych zdjęciach ma na wszystkich segmentach) posiada włoski ułatwiające jej poruszanie się. Zazwyczaj jest koloru białego/beżowego bądź żółtego, jednak najedzona wygląda na brązową, bo widać jej pełne pożywienia jelita. Średnicę trudno określić, bo stylaria ciągle się rozciąga bądź kurczy(ale zawsze to mniej niż 1 mm). Niektóre źródła podają, że rośnie do 2 cm, ja zauważyłem tylko 1 cm osobniki.

Zachowanie:
W swoim akwarium widuję jedynie w gruncie, poruszające się wśród mułu, jednak słyszałem że potrafią też pływać, a na pewno wspinać(widziałem jedną która robiła to w zbiorniczku bez gruntu). Porusza się podobnie jak dżdżownica. Wyglądają na całkiem ciekawskie przez badanie wszystkiego wspomnianą już niteczką/czułkiem. W momencie kiedy próbowałem jedną zgnieść patyczkiem do szaszłyków, w mgnieniu oka zniknęła. Prowadzą wieczorny tryb życia, jeżeli w wodzie nie ma drapieżników, to często wychodzą z gruntu i stają się łatwiejsze do zaobserwowania.

Rozmnażanie:
Obojnaki, ale występuje też rozmnażanie przez podział(doświadczenie z niemieckiego forum). Dlatego należy uznać że najlepiej się ich pozbyć jak najprędzej.

Odżywianie:
Stylaria jest drapieżnikiem, żywiącym się mikroorganizmami oraz detrytusem. U mnie prawdopodobnie się rozmnożyły właśnie dlatego, że odpuściłem sobie odmulanie dna, miały więc mnóstwo pokarmu.

Reasumując:

Pomimo dość drapieżnego wyglądu(szczególnie przez włosek/czułek który wygląda jakby służył do wysysania krwi), stylaria uważana jest za nieszkodliwego mieszkańca akwarium. Nie mogę się nie zgodzić, bo nie zauważyłem jakiegoś zmniejszenia populacji nowowyklutych krewetek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”