Obniżenie pH
Obniżenie pH
witam,
moje parametry wody to:
GH : 14
KH: 12
pH: 8
Chciałbym obniżyć pH do 7.
Obsada: molinezje, mieczyki,neonki,kosiarki, kiryski spiżowe
Troche już czytalem o sposobach obnizania pH.
Wiem ze mozna przez CO2 i tak jest w zasadzie najlepiej, ale narazie bym nie chcial z przyczyn ekonomicznych kupowac zestawow co2.
Czytalem tez ze mozna za pomoca szyszek olchy i lisci debu. Wydaje mi sie to troche nieestetyczne,poniewaz takie dzialania podobno wode zabarwiaja.
Czy macie jakie inne spoosby, ktore sa tanie, proste w uzyciu i nie zmieniaja barwy wody?
moje parametry wody to:
GH : 14
KH: 12
pH: 8
Chciałbym obniżyć pH do 7.
Obsada: molinezje, mieczyki,neonki,kosiarki, kiryski spiżowe
Troche już czytalem o sposobach obnizania pH.
Wiem ze mozna przez CO2 i tak jest w zasadzie najlepiej, ale narazie bym nie chcial z przyczyn ekonomicznych kupowac zestawow co2.
Czytalem tez ze mozna za pomoca szyszek olchy i lisci debu. Wydaje mi sie to troche nieestetyczne,poniewaz takie dzialania podobno wode zabarwiaja.
Czy macie jakie inne spoosby, ktore sa tanie, proste w uzyciu i nie zmieniaja barwy wody?
Dziekuje wszystkim za pomoc, tak jak radzi Kubiszon narazie nie bede modyfikowal ph, ale wole zapytac tak na przyszloc:
Ile powinienem dac takich szyszek na 240l?
widzialem cos takiego w rybarium
http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyk ... 03669.html
Szyszki olchy kupiles w sklepie?mat114 pisze:Ja mam liście i szyszki i nie zmieniają barwy wody ;) Możesz bimbrownie założyć jeśli nie chcesz kupować butli itp.
Ile powinienem dac takich szyszek na 240l?
widzialem cos takiego w rybarium
http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyk ... 03669.html
teraz to już za późno, ale najlepiej do lasu, nazbierasz i masz za darmoRaku pisze:Szyszki olchy kupiles w sklepie?

Moja była Tanganika -
Tylko, że… efekt tego jest przeciwny do oczekiwanego. One nie wyciągają węglanów tylko je wykorzystują. Tzn zabierają z węglanów węgiel (inaczej CO2) zostawiąjąc twardość (np wapń). Obrazowa, zabierają część kwasową, zostawiając zasadową. pH rośnie i to bardzo.Kubiszon pisze:Zwiększ ilość roślin typu nurzaniec to będą wciągać trochę węgla z twardości i może zmiękczą wodę.
Dla lubiących wzory
CaCO3+H2O -> Ca(OH)2+CO2
CO2 zjada roślinka
Ca(OH)2 zostaje w wodzie, a to silna zasada jest
(wiem, najpierw zabiera tylko pół węgla, a węglany mogą być na początku kwaśne)
Pzd
P.
A widzisz, Ty to jednak masz łeb. Dzięki za info i przepraszam, że wprowadziłem w błąd.Pigul71 pisze:Tylko, że… efekt tego jest przeciwny do oczekiwanego. One nie wyciągają węglanów tylko je wykorzystują. Tzn zabierają z węglanów węgiel (inaczej CO2) zostawiąjąc twardość (np wapń). Obrazowa, zabierają część kwasową, zostawiając zasadową. pH rośnie i to bardzo.