Obniżenie pH

ODPOWIEDZ
Raku

Obniżenie pH

Post autor: Raku »

witam,

moje parametry wody to:

GH : 14
KH: 12
pH: 8

Chciałbym obniżyć pH do 7.

Obsada: molinezje, mieczyki,neonki,kosiarki, kiryski spiżowe

Troche już czytalem o sposobach obnizania pH.

Wiem ze mozna przez CO2 i tak jest w zasadzie najlepiej, ale narazie bym nie chcial z przyczyn ekonomicznych kupowac zestawow co2.
Czytalem tez ze mozna za pomoca szyszek olchy i lisci debu. Wydaje mi sie to troche nieestetyczne,poniewaz takie dzialania podobno wode zabarwiaja.

Czy macie jakie inne spoosby, ktore sa tanie, proste w uzyciu i nie zmieniaja barwy wody?

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Ja mam liście i szyszki i nie zmieniają barwy wody ;) Możesz bimbrownie założyć jeśli nie chcesz kupować butli itp.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

No jeszcze HCl mozesz dodać, juz w jakims wątku King mówił ile powinno sie dodać.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

A ja bym zostawił jak jest. Ph 8 jest akceptowalne dla Twoich ryb i jeśli zadbasz o ogólną dobrą jakość wody to nic złego nie powinno się z powodu tego ph dziać. Zwiększ ilość roślin typu nurzaniec to będą wciągać trochę węgla z twardości i może zmiękczą wodę.

king
Kontakt:

Post autor: king »

W Łodzi to około 6cm3 +/- 1cm3 do zmiękczenia wody i obniżenia pH

Raku

Post autor: Raku »

Dziekuje wszystkim za pomoc, tak jak radzi Kubiszon narazie nie bede modyfikowal ph, ale wole zapytac tak na przyszloc:
mat114 pisze:Ja mam liście i szyszki i nie zmieniają barwy wody ;) Możesz bimbrownie założyć jeśli nie chcesz kupować butli itp.
Szyszki olchy kupiles w sklepie?
Ile powinienem dac takich szyszek na 240l?
widzialem cos takiego w rybarium
http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyk ... 03669.html

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Raku pisze:Szyszki olchy kupiles w sklepie?
teraz to już za późno, ale najlepiej do lasu, nazbierasz i masz za darmo ;-)

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Teraz w sumie też da radę nazbierać bo one bardzo często wiszą na drzewach aż do pojawienia się nowych. Więc można przejść się na weekendowy spacer i poszukać ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Kubiszon pisze:Zwiększ ilość roślin typu nurzaniec to będą wciągać trochę węgla z twardości i może zmiękczą wodę.
Tylko, że… efekt tego jest przeciwny do oczekiwanego. One nie wyciągają węglanów tylko je wykorzystują. Tzn zabierają z węglanów węgiel (inaczej CO2) zostawiąjąc twardość (np wapń). Obrazowa, zabierają część kwasową, zostawiając zasadową. pH rośnie i to bardzo.

Dla lubiących wzory
CaCO3+H2O -> Ca(OH)2+CO2

CO2 zjada roślinka
Ca(OH)2 zostaje w wodzie, a to silna zasada jest
(wiem, najpierw zabiera tylko pół węgla, a węglany mogą być na początku kwaśne)
Pzd
P.

tutusik

Post autor: tutusik »

żeby PH obniżyć to najpierw zmniejsz twardości wody:)
gg 2755526

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Pigul71 pisze:Tylko, że… efekt tego jest przeciwny do oczekiwanego. One nie wyciągają węglanów tylko je wykorzystują. Tzn zabierają z węglanów węgiel (inaczej CO2) zostawiąjąc twardość (np wapń). Obrazowa, zabierają część kwasową, zostawiając zasadową. pH rośnie i to bardzo.
A widzisz, Ty to jednak masz łeb. Dzięki za info i przepraszam, że wprowadziłem w błąd.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”