Podłoże

Moderatorzy: Alchemik, wwwampir, megalomaniacc, Incognito, Zafira, s050197, Vendredi, cliper, imrasil

ODPOWIEDZ
xPeter
Posty: 5
Rejestracja: 2017-02-03, 18:43
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Podłoże

Post autor: xPeter » 2017-02-04, 11:48

Na początek chciałem się przywitać jako nowy użytkownik na forum - więc witam wszystkich.

Spodobały mi się ostatnio strasznie akwaria roślinne i chciałbym się Was poradzić odnośnie założenia takiego zbiornika (wolę się uczyć na czyichś błędach). Mam do zagospodarowania dość spory zbiornik 200/60/60 i pierwszy problem to podłoże. Oczywiście firmowe substraty zniszczyłyby mnie pewnie finansowa więc czytałem o DIY. I tu mam problem bo czym więcej czytam tym więcej wątpliwości zwłaszcza że czym nowsze posty to zupełnie inne pomysły.
A więc wyczytałem że najlepiej (zbiór danych z różnych for/stron): na spód keramzyt potem zeolit ziemia ogrodowa siatka i na wierzch no i w około żwir. Oczywiście niektórzy dodają jeszcze torf, włókno kokosowe i np. lignit.

No i tu pytanie do bardziej doświadczonych jak to wygląda w praktyce czy takie podłoże ma rację bytu czy coś dodać odjąc itd.
Planuję dużo roślin na początek na pewno szybko rosnące i łatwiejsze a z czasem bardziej wymagające (mam nadzieje że uda się nabyć odpowiednią ilość od użytkowników forum).

Może taki odświeżony i zebrany do kupy temat przyda się jeszcze komuś.

rekrut81
Posty: 121
Rejestracja: 2010-08-29, 16:09
Lokalizacja: ŁÓDŹ-śródmieście

Post autor: rekrut81 » 2017-02-06, 21:29

Witaj na forum.Z własnego doświadczenia moge ci zaproponować abyś siatke sobie odpuścił.Daj grubszą warstwę żwiru i siatka ci nie bedzie potrzebna ,a przy majstrowaniu przy roślinach siatka może ci przeszkadzać.Druga sprawa to do ziemi ogrodowej nie dawałem żadnych zeolitów ,keramzytów natomiast dołożyłem zwykłej gliny wykopanej w ogródku.Teraz mam drugie akwa na ziemi bez gliny i widze różnicę w wyglądzie roślin (ładniejsze na glinie).

Awatar użytkownika
eldakar
Posty: 28
Rejestracja: 2015-04-28, 16:54
Lokalizacja: łódź górna

Post autor: eldakar » 2017-02-06, 22:39

Też myślę że wystarczy sama ziemia, może też kupić za grosze trochę gotowych kulek gliniano-torfowych i dać w ziemię. Daj 3-4 cm ziemi i na to 4 cm żwiru i będzie git. A siatka może się przydać jak kiedyś będziesz wyrywał jakieś mocno ukorzenione rośliny albo nabędziesz jakiegoś "kopiącego" potwora, na pewno w niczym nie zaszkodzi.
Ostatnio zmieniony 2017-02-06, 22:40 przez eldakar, łącznie zmieniany 1 raz.

xPeter
Posty: 5
Rejestracja: 2017-02-03, 18:43
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Post autor: xPeter » 2017-02-07, 16:53

Dzięki za rady to znacznie upraszcza sprawę a dorzucenie gliny to w zasadzie żaden problem. A jeszcze takie pytanko używaliście może zamiast żwiru akadamy albo lawy wulkanicznej?

Awatar użytkownika
Zafira
Posty: 898
Rejestracja: 2008-05-22, 20:47
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Zafira » 2017-02-07, 20:40

rekrut, a czy mógłbyś pokazać swoje akwarium na ziemii?. Peter, bardzo duży ten zbiornik masz do zagospodarowania i obawiam się,że mogą być problemy.To jest wielka inwestycja,a Ty piszesz o zbieraniu roślin od forumowiczów.Tych roślin będzie Ci potrzebnych bardzo dużo do odpalenia takiego akwarium, tym bardziej, jeśli chcesz to akwarium mieć na ziemi :-).No nie tylko rośliny,bo wiele innych rzeczy będziesz potrzebował.Jakie planujesz oświetlenie w tym zbiorniku?.
Ostatnio zmieniony 2017-02-07, 20:42 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

xPeter
Posty: 5
Rejestracja: 2017-02-03, 18:43
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Post autor: xPeter » 2017-02-08, 07:45

Oświetlenie na pewno led a jakie i ile to wyjdzie w praniu bo to zawsze można dołożyć. W tej chwili mam belki z power ledami i krzaki rosną bardzo ładnie (w piachu) ale z ciekawości kupiłem ostatnio nowe paski ledowe i ku zaskoczeniu po "przymierzeniu" w akwarium jest znacznie jeśniej niż przy power ledach więc spróbuję, kwestia barwy i ilości.
Sporo gratów mam, bo akwarium/a mam od kiedy pamiętam więc coś tam też już wiem. W tej chwili mam w zasadzie dużo roślin bo aktualnie w tty zbiorniku pływają paletki. Nie są to jednak takie "krzaczki" jakie widziałbym docelowo w holendrze ale sporo myślę że mogę wykorzystać - chociaż na początek. Resztę będę musiał kupić. Mam butle i sterownik C02 jakieś elektrozawory i elektrody ph też.
Największy problem mam z podłożem bo jedyne w co się nigdy nie bawiłem to "rasowy roślinniak" a domyślam się że jak tu zrobię błąd to dalej już tego mogę nie wyprostować no i zmienić też ciężko.
Jak mi się uda wstawić zdjęcie to zobaczysz czy coś się z tego nada na początek a z tego co słyszałem w sprawach większej ilości roślin mogę porozmawiać choćby z Tobą :)

Awatar użytkownika
eldakar
Posty: 28
Rejestracja: 2015-04-28, 16:54
Lokalizacja: łódź górna

Post autor: eldakar » 2017-02-08, 15:46

Powiem szczerze, że nie słyszałem żeby ktoś akwarium o wysokości 60 cm oświetlał paskami ledowymi...myslę ze oświetlenie tak dużego i wysokiego zbiornika będzie największym kosztem w tym przedsięwzięciu...
Ostatnio zmieniony 2017-02-08, 15:50 przez eldakar, łącznie zmieniany 1 raz.

xPeter
Posty: 5
Rejestracja: 2017-02-03, 18:43
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Post autor: xPeter » 2017-02-08, 16:18

ja też nie słyszałem ale wiem co widziałem bo porównałem. 2m led 8520 (ok 40W) rozświetlają moje akwarium o wiele bardziej niż 2m belka power led (60W). Ale to na oko więc sprawdzę w praktyce,najwyżej zmienię (nie upieram się i nie twierdzę że zadziała). Poza tym to OT

Awatar użytkownika
eldakar
Posty: 28
Rejestracja: 2015-04-28, 16:54
Lokalizacja: łódź górna

Post autor: eldakar » 2017-02-08, 17:24

Można poeksperymentować czemu nie...ale nawet przy złożeniu że to ma być LT to na taki baniak trzeba dać ok 300 w...i to gdyby wysokość była nie większa niż 50 cm a przy twojej wysokości zbiornika bliżej 400w
Ostatnio zmieniony 2017-02-08, 17:27 przez eldakar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zafira
Posty: 898
Rejestracja: 2008-05-22, 20:47
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Zafira » 2017-02-08, 18:20

W pełni zgodzę się z eldakarem, jedynie wydaje mi się,że tego światła potrzeba nawet ciut więcej, niz napisałeś, bo wysokość jest 60 cm:-). Porządne oświetlenie takiego zbiornika to nie lada wydatek.
Ostatnio zmieniony 2017-02-08, 18:24 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
eldakar
Posty: 28
Rejestracja: 2015-04-28, 16:54
Lokalizacja: łódź górna

Post autor: eldakar » 2017-02-08, 19:47

Właśnie z ciekawości patrzyłem ile takie oświetlenie na taśmach led by mnie kosztowało do mojego akwa....jak policzyłem wszystko klej, tasma, profile, kable, zasilacze, itp....to jakby nie patrzeć wychodzi mi średnio ok 70 zł na 15 watów światła ledowego...czyli u ciebie 400w to jak sam sobie zrobisz wydasz ok 2 tyś zł.

xPeter
Posty: 5
Rejestracja: 2017-02-03, 18:43
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Post autor: xPeter » 2017-02-08, 20:13

to od biedy mam cztery lampy HQI po 150W po morszczyźnie ale najpierw oblukam z ciekawożci czy da się troche watów oszukać ;) . Ja nie powiedziałem nigdzie że nie macie racji a koszt zrobienia lampy z ledów to grosze tylko trzeba troche pokombinowac.

rekrut81
Posty: 121
Rejestracja: 2010-08-29, 16:09
Lokalizacja: ŁÓDŹ-śródmieście

Post autor: rekrut81 » 2017-02-11, 18:05

Zafiro nie chcę koledze zaśmiecać wątku bo i nie ma się czym chwalić.Jakoś nie mam odwagi aby pokazywać swoje akwarium tu na forum czy nawet na fb.
Ostatnio zmieniony 2017-02-11, 18:15 przez rekrut81, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”