Baniak 24 dni od zalania 72 litry.
wymiary 60x30x40, filtr wewnętrzny aquaball 3 kosze (ceramika i 2 gąbki)
3 dni temu wprowadzilam 1 mieszkancow: 5 kiryskow pigmejkow i harem pretnika karłowatego.
Parametry z dziś :
PH - 7,8-8 :O - to będzie pewnie mój następny problem, ale może to być wina kwarcowego żwirku o którym pisze w poście
NO2 - 0
NO3 - 10
KH - 11
GH - 10
Dzieki grupie na fb i radom 1 z członków akwarium przeszło wielka metamorfozę, od beznadziejnego bez roślin (nawet mi się nie podobało) do pięknej dżungli. wczoraj pojechałam po rośliny i obsadziłam (jak się potem okazało od znanej osobistości yt i speca od roślin, który mieszka jakieś 500 m od mojego domu ).
No i teraz zaczyna się problem, akwa zakładane a hurrra niestety i zmieniane już 2 krotnie .. na 1 podłoże za rada kolegi kupiłam grunt akwariowy bioaktywny ... niestety po zalaniu strasznie nie podobał i się jego kolor ... no i kupiłam żwir akwariowy czarny 3-5 mm ... niestety na opakowaniu nie było napisane jaki to żwir, teraz już domyślam się, ze to bazalt ... niestety nie przemyślałam tego, bardziej chudziło mi o wygląd ...
wczoraj sadząc rośliny w naprawdę dużej ilości szlag mnie trafiał, bo duza granulacja 1 sadziłam 2 wypływały ... no i mam kiryski pigmejki których chce dokupić jeszcze 5 szt, żeby stadko miało 10. one bidne ciągle tam grzebią, a niektóre kawałki żwiru są wielkości 1/3 kirysa ... kolejny minus to tych maluszków praktycznie wogole nie widać na tym żwirze, a nie urosną już za wiele ...
Chce wywalić ten żwir i ostatni raz przemeblować akwarium już do stanu końcowego ... plażę dla kirysków mam zrobiona z bardzo drobnego żwiru rzecznego w który rośliny sadziło się świetnie ... chciałabym kupić coś podobnego zamiast tego nieszczęsnego czarnego wielkiego gruzu ... Poradzono mi piasek, ale nie ukrywam, ze wolałabym, żeby podłoże było ciemne ... przeglądając allegro wpadł mi w oko piasek bazaltowy o granulacji 0,8-1,2 mm, ale sa różne opinie o bazalcie ... to ma być ostatnie przemeblowanie w akwarium, dlatego nie chce już nic kupować na hurra ...
2 propozycja to żwirek kwarcowy, ale tu znow czytalam opinie, ze się błyszczy
1. czy pod nowy drobny żwir zostawić to podłoże akwarystyczne bio
2. jaki drobny ciemny żwirek polecacie ..
Zdjecie akwarium
Planowana obsada:
3 prętniki karłowate już mam (samiec i 2 dziewczyny)
5 kirysków pigmej, myślę, żeby dokupić jeszcze 5 bo zniknęły w akwarium a maja kolo 2 cm
5 otosków
10-15 ławicowych, jeszcze nie zdecydowałam jakie Neon lub razbora klinowa ( tą polecano do prętnika w opisie gatunku)
Mam nadzieje, ze wszystko dobrze opisałam, jak nie to mój 1 wpis na forum od bardzo długiego czasu, wiec prosze traktować mnie ulgowo ;)