Podłoże

Moderatorzy: megalomaniacc, Alchemik, wwwampir, Zafira, s050197, Vendredi, cliper, Incognito

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mania56
Posty: 107
Rejestracja: 2013-02-06, 23:27
Lokalizacja: Łask/Łódź

Podłoże

Post autor: mania56 » 2013-09-25, 15:28

Przeglądałam internet i znalazłam coś takiego : http://allegro.pl/podloze-z-lawy-25kg-d ... 98409.html .. Jak myślicie jak takie podłoże może sprawdzić się w krewetkarium ?

Awatar użytkownika
martinezsanchez
Posty: 563
Rejestracja: 2009-04-02, 22:48
Lokalizacja: Łódź

Post autor: martinezsanchez » 2013-09-25, 16:33

ja nie ryzykuję z podłożami niewiadomego pochodzenia, ale każdy ma inne zdanie na ten temat 8-)
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]

adamozw
Posty: 734
Rejestracja: 2008-08-04, 11:40
Lokalizacja: Ozorków
Kontakt:

Post autor: adamozw » 2013-09-25, 17:23

ja mam podobne zdanie jak Marcin, nie ma co ryzykować , lepiej wziąć użyć to czego uzywalo sie do tej pory ;)

Awatar użytkownika
lucypper
Posty: 140
Rejestracja: 2012-10-21, 09:41
Lokalizacja: Zgierz

Post autor: lucypper » 2013-09-25, 18:26

pod krewetki przekroju red cherry bym zaryzykował :-P

Kaledon
Posty: 241
Rejestracja: 2010-10-05, 08:31
Lokalizacja: Zduńska Wola

Post autor: Kaledon » 2013-09-25, 18:34

Ja miałem lawę przy krewetkach ale w postaci dużych bryłek i nic się nie działo.

Awatar użytkownika
mania56
Posty: 107
Rejestracja: 2013-02-06, 23:27
Lokalizacja: Łask/Łódź

Post autor: mania56 » 2013-09-25, 18:47

Kaledon a jak wpływało to na parametry ?

Kaledon
Posty: 241
Rejestracja: 2010-10-05, 08:31
Lokalizacja: Zduńska Wola

Post autor: Kaledon » 2013-09-25, 18:51

Nie mam pojęcia :mrgreen: Było przy redkach na zwykłym kranie więc nawet nie mierzyłem parametrów.


Edit
Sorki- zapomniałem o pierwszej bańce pod CR na shrimp sandzie -tu nie zmieniało parametrów wsadzenie lawy w ilości jak na fotce
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2013-09-25, 18:57 przez Kaledon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lukaszLDZ
Posty: 1362
Rejestracja: 2011-04-09, 20:46
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki

Post autor: lukaszLDZ » 2013-11-27, 12:59

Lawa raczej nie zmienia parametrów chociaż słyszałem teorie, że wydziela jakieś niewiekie ilosci mikroelementów... ile w tym prawdy nie wiem. Swoja droga dobry materiał aby przymocowac mchy i wątrobowce.
Łukasz

Awatar użytkownika
lordrafix
Posty: 8
Rejestracja: 2011-08-11, 06:07
Lokalizacja: Koluszki / Łódź

Post autor: lordrafix » 2013-11-27, 18:20

lawa lawa, jedna zmienia druga nie...
ryzyk fizyk

Awatar użytkownika
lukaszLDZ
Posty: 1362
Rejestracja: 2011-04-09, 20:46
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki

Post autor: lukaszLDZ » 2013-11-27, 19:57

Trzebaby sprawdzić czy zmienia, ale co wydziela to nie sprawdzisz :-| jsli w ogóle cos wydziela
Łukasz

Kaledon
Posty: 241
Rejestracja: 2010-10-05, 08:31
Lokalizacja: Zduńska Wola

Post autor: Kaledon » 2013-11-27, 20:23

Na pewno będzie dawało jony metali. Teraz zakupiłem podłoże z lawy i jak będzie mi się chciało to sprawdzę, czy dużo oddaje do czystego RO.

Awatar użytkownika
lukaszLDZ
Posty: 1362
Rejestracja: 2011-04-09, 20:46
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki

Post autor: lukaszLDZ » 2013-11-27, 22:44

Czekam na wyniki testu jeśli zrobisz, chciałem zastosowac lawe do CR właśnie, ale jako podłoże od mocowania mchów, nic więcej
Łukasz

Prospero
Posty: 758
Rejestracja: 2010-05-26, 21:15
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Prospero » 2013-11-27, 22:55

Sama lawa raczej nie zmienia nie KH/GH ale za to jest bogata w mikro więc zapewne coś tam puszcza do wody ale nie sądzę aby to było trujące dla krewetek.

Kaledon
Posty: 241
Rejestracja: 2010-10-05, 08:31
Lokalizacja: Zduńska Wola

Post autor: Kaledon » 2013-12-04, 12:08

lawa przyjechała test zaczynamy. zalałem w małym szkle do robienia fotek czystym RO i za jakiś czas zmierzę przewodność.

Kaledon
Posty: 241
Rejestracja: 2010-10-05, 08:31
Lokalizacja: Zduńska Wola

Post autor: Kaledon » 2013-12-05, 12:35

Dziś zrobiłem pomiary. Woda RO ma przewodność 20 uS a woda w akwarium z lawą 24uS. pH nie mierzyłem ponieważ nie ma to większego sensu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie, parametry wody, warunki hodowli”