M. ramirezi EB
M. ramirezi EB
Witam, mniej więcej w Lutym mam zamiar powiększyć moje 72L na 160L i planuję dodać tam parkę ramirezek EB.
Orientujecie się może gdzie w Łodzi lub jej okolicach dostałabym parkę EB z prywatnej hodowli, zależy mi na tym żeby ramki były wychowane przez rodziców, ponieważ moja obecna parka zakupiona w sklepie niestety ikrą opiekuje się góra 2 dni a później ją pożera :/.
Może ktoś z was hoduje z powodzeniem odmianę EB, wiem że jeszcze dużo czasu do lutego ale chciałam się rozeznać w temacie ;).
Orientujecie się może gdzie w Łodzi lub jej okolicach dostałabym parkę EB z prywatnej hodowli, zależy mi na tym żeby ramki były wychowane przez rodziców, ponieważ moja obecna parka zakupiona w sklepie niestety ikrą opiekuje się góra 2 dni a później ją pożera :/.
Może ktoś z was hoduje z powodzeniem odmianę EB, wiem że jeszcze dużo czasu do lutego ale chciałam się rozeznać w temacie ;).
Hehe u mnie w baniaczku one się kłócą bo pożarły przedwczoraj 9 ikrę ;) więc reguła do 3 razy sztuka się nie sprawdza, jako towarzystwo mają Bystrzyki Amandy, i 2 gupiki które przeżyły po chorobie, więc jeżeli chodzi o obronę ikry nie mają większych problemów, tym bardziej że reszta obsady w ogóle się nie interesuje miejscem jej złożenia. Dlatego chciałabym jednak tą drugą parkę, po rodzicach które opiekowały się potomstwem.
Czy na giełdzie (na starcie) są hodowcy którzy mają te rybki z własnego akwarium?? Bo na równej niestety ale nie mam na co liczyć a szkoda bo tą giełdę mam pod nosem :/.
Czy na giełdzie (na starcie) są hodowcy którzy mają te rybki z własnego akwarium?? Bo na równej niestety ale nie mam na co liczyć a szkoda bo tą giełdę mam pod nosem :/.
Hmm u mnie problem wygląda następująco :
1dzień - ikra złożona (najczęściej na korzeniu), rodzice pilnują na zmianę
2 dzień - rodzice pilnują ale ziarenka powoli zaczynają robić się białe tzn nie wygląda to jak pleśń tylko z szarych lekko przeźroczystych jajeczek robią się białe, rodzice pilnują jeszcze mniej więcej cały dzień a 3 dnia już ikry nie ma.
Bielenie ikry może świadczyć o obumieraniu larw, przynajmniej tak doczytałam??
Parametry mojej wody 2:1 (Demineralizowana: kranówa) :
Ph- 6,5
gh-4/5
kh-6
NO3- 10-20 (w takim przedziale)
Do baniaczka mam dodane szyszko olchy, torf w filtrze.
Dużo roślin.
1dzień - ikra złożona (najczęściej na korzeniu), rodzice pilnują na zmianę
2 dzień - rodzice pilnują ale ziarenka powoli zaczynają robić się białe tzn nie wygląda to jak pleśń tylko z szarych lekko przeźroczystych jajeczek robią się białe, rodzice pilnują jeszcze mniej więcej cały dzień a 3 dnia już ikry nie ma.
Bielenie ikry może świadczyć o obumieraniu larw, przynajmniej tak doczytałam??
Parametry mojej wody 2:1 (Demineralizowana: kranówa) :
Ph- 6,5
gh-4/5
kh-6
NO3- 10-20 (w takim przedziale)
Do baniaczka mam dodane szyszko olchy, torf w filtrze.
Dużo roślin.
Tak z innej bajki wy tez macie wrażenie ze M. ramirezi EB. są bardziej waleczne od normalnych ilekroć je miałem zawsze systematycznie mi się wybijały...
Straszni z nich agresorzy...
Co do rozmnażania to kilka rad
1. Nie lubią miękkiej wody tylko kran ewentualnie zmiękczony woreczkiem
2. spore akwarium+kryjówki bo się tłuką
3. Drobny robak. Może być wrotek kupny w workach
4. Nie dawać tubifeksu tarlakom bo się otłuszczą i nic z nich nie będzie
Jak się do tego zastosujecie to na pewno dochowacie się wielkiego stadka tych paskudnych ryb...
P.S. oczywiście chodziło mi o charakter bo niestety są ładne:)
Straszni z nich agresorzy...
Co do rozmnażania to kilka rad
1. Nie lubią miękkiej wody tylko kran ewentualnie zmiękczony woreczkiem
2. spore akwarium+kryjówki bo się tłuką
3. Drobny robak. Może być wrotek kupny w workach
4. Nie dawać tubifeksu tarlakom bo się otłuszczą i nic z nich nie będzie
Jak się do tego zastosujecie to na pewno dochowacie się wielkiego stadka tych paskudnych ryb...
P.S. oczywiście chodziło mi o charakter bo niestety są ładne:)
Ostatnio zmieniony 2012-11-13, 12:14 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.
chcecie to mogę wam załatwić 100% płodne EB po 15pln z Polskiej hodowli. Koleś hoduje paletki i sturisomu ma niezawodne zawsze zdrowe ryby osobiście kupowałem od niego od 5 lat i ani razu nie miałem skuchy.
Ryby są płodne ale niestety nie bardzo mają instynkt macierzyński trzeba zabierać ikrę i odkaziwszy akryflawinką i będzie ok
Ma tez inne odmiany
Red blue Albinos x EB
Super blue standard Standard X EB
Ryby są płodne ale niestety nie bardzo mają instynkt macierzyński trzeba zabierać ikrę i odkaziwszy akryflawinką i będzie ok

Ma tez inne odmiany
Red blue Albinos x EB
Super blue standard Standard X EB
Ostatnio zmieniony 2012-11-18, 19:27 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko mi właśnie chodzi o to żeby znaleźć gdzieś rybki, które same były wychowywane przez rodziców dzięki czemu mają jakiś tam instynkt rodzicielski wrodzony.
W ogóle zdecydowałam się na M. ramirezi bo naczytałam się na forach jak ludzie opisywali wyprowadzanie maluchów na "spacer" przez rodziców, i opiekę nad potomstwem i bardzo chciałam sama coś takiego zobaczyć. Dlatego już teraz zaczęłam poszukiwania takiego źródła chociaż rybki będę kupowała dopiero jakoś w lutym może później.
W ogóle zdecydowałam się na M. ramirezi bo naczytałam się na forach jak ludzie opisywali wyprowadzanie maluchów na "spacer" przez rodziców, i opiekę nad potomstwem i bardzo chciałam sama coś takiego zobaczyć. Dlatego już teraz zaczęłam poszukiwania takiego źródła chociaż rybki będę kupowała dopiero jakoś w lutym może później.
- krzych0062
Zuza...jeśli chcesz zobaczyć taki widok na własne oczy to pomyśl nad barwniakami...Sol88 pisze:W ogóle zdecydowałam się na M. ramirezi bo naczytałam się na forach jak ludzie opisywali wyprowadzanie maluchów na "spacer" przez rodziców, i opiekę nad potomstwem i bardzo chciałam sama coś takiego zobaczyć.

albo może jeszcze łatwiej ... zebry
Wojtek
Moje baniaki:
240l - jest - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=8996
30l - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48443#48443
240l - było - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48341#48341
Moje baniaki:
240l - jest - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=8996
30l - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48443#48443
240l - było - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48341#48341