zbyt wysoki poziom NO3

Awatar użytkownika
maly07071989

Post autor: maly07071989 »

Odswiezam temacik :/ po restarcie na ziemi ogrodowej 1,5 tyg pozniej znow male "gluty" moje akwa zatakowaly oraz sinice na piasku kwarcowym. Nie ma sie co dziwic gdy ph 7,8 -8 i kh 11 a co 2 napewno nie na dobrym poziomie :) Albo filtr RO albo jak wczesniej mialem substrat (Aquasubstrate II +) zbijające ph - narazie brak kasy. Byle ryby przezyly :)

Pabian

Post autor: Pabian »

no i znów i wciąż
maly07071989 pisze:Odswiezam temacik :/ po restarcie na ziemi ogrodowej 1,5 tyg pozniej znow male "gluty"
Mariusz , powinieneś natychmiast !!! zmienić nick na "tańczący z glutami" :mrgreen: :lol: :mrgreen:

Nie obraż się ,taki żarcik ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-04-26, 15:19 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cholma
Post autor: cholma »

Podłączę się troszkę ze swoimi problemikami.
Po zakupieniu testów - wyszło, że mam NO3 na poziomie hmmmm dużo powyżej max skali (test zooleka) ok 140 mg/l; PO4 - 2 mg/l. Zacząłem więc zbijać poprzez codzienne podmiany wody, dokładniejsze odmulanie itp. Po ok miesiącu nic nie dało rezultatu. Polecono mi w sklepie preparat tetry Nitrate minus. Stosowanie jego z podmianami wody nadal nic nie dały. Skusiłem się więc na żywice zooloek-a aquafix no3. I po 3-dniowym stosowaniu poziom zbiłem na 5 mg/l. Z tym że z pływającego po powierzchni rogatka pozostały same łodygi. W tej chwili od ok tygodnia poziom NO3 utrzymuje się na 5mg/l, PO4 na 2mg/l. Ale gloników ani śladu (twu, coby nie zapeszyć:).

Ps. Wyczytałem, że powinienem obniżyć teraz PO4. tylko jak to nakmniej inwazyjnie zrobić ?

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

a może trzeba było pomyśleć nad źródłem takiego poziomu no3??
bo to trochę dziwne
co u ciebie pływa??
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
cholma

5xdanio, 4x barwniak czerwonobrzuchy, 2 glusie + ślimaczki - 2x ampularia, 4x helenka, XXXx świderki + 5xamano

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

hmmm dziwne, aż z ciekawości sprawdzę u siebie przed podmianką ile mam, przy channach i zbojnikach powinno być sporo, choć z drugiej strony mam spory gąszcz, który ładnie powinien to zbijać
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
cholma

rogatek odbija :), reszta roślin OK

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

No właśnie rogate... rogatek uwielbia NO3 i NO2! Dodatkowo wydziela "toksynę", która hamuje rozwój glonów ale jest jedno ale.... rogatka musi być sporo a glonów mało na początek. Samo obsadzenie rogatkiem już w zarośniętym glonami baniaku go zabije.

Awatar użytkownika
cholma

na szczęście glony jakie były to śladowe ilości ciemnego nalotu na brzegu mojej żabienicy :) Taraz nic na szczęście nie widzę

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

A u mnie zrobiło się lekko zielono przez glony. Po rogatku myślałem, że to przez niski poziom NO3 bo inna roślina lubiąca PO4 rośnie ładnie tak czy siak przed dzisiejszą podmianą zrobiłem wszelkie możliwe testy tego co miałem aby dokładniej poznać sytuację. Jakie było moje zdziwienie gdy okazało się, że niski poziom to jest ale właśnie fosforu! Dziś przy co tygodniowej podmianie wody postanowiłem usunąć jedną skałkę, która to dość mocno ograniczała ruch wody (skałka miała ponad 40 cm wysokości) a pozyskane miejsce postanowiłem obsadzić kilkoma roślinkami. Rybom też się chyba podoba bo zyskały sporo miejsca do pływania w centrum.

hipahipa

Post autor: hipahipa »

Witam,
Pozwolę sobie podpiąć się pod ten temat.
Mój problem polega na zbyt wysokim NO3 tj. około 50, teraz po podmianach i użyciu woreczka zooleku jest około 30 więc nadal dużo. Dokupiłam rośliny np. sporo rogatka który rośnie u mnie bardzo szybko przynajmniej raz w tygodniu przycinka bo się kładzie na powierzchni. Mam jeszcze jedną bardzo szybko rosnącą roślinę ale nie wiem jak się nazywa. Nie wiem czy to się jakoś łączy ale spadło mi do 0 i Fe i PO4. Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły.

Zdjęcie jest sprzed dwóch tygodni teraz rogatek i ta druga roślina (a swoją drogą wie ktoś co to jest to z tyłu po prawej) są poprzycinane i też zasadzone tak że w sumie grzałki nie widać.

Obrazek

Opis mojego akwarium:
Parametry wody:
NO3 - 30mg/l
NO2 - 0
GH - 8
KH - 4
ph - 7
PO4 - 0
Fe - 0
Akwarium 60 l (60x30x30), świetlówka 18W (włączone po 12-14 godzin), grzałka 75W, filtr aquael fan -1 z założoną dodatkowo włókniną. Temperatura 28 stopnie (przez te upały w standardzie około 24-25). Podłoże bazalt z odrobiną krzemionki oraz niedawno dosypany Aquatic Nature - Shrimp-Soil w celu unormowania parametrów pod krewetki. Roślinność: średnia ilość najwięcej rogatka, kryptokoryny i gałęzatki oraz anubis oraz kilka innych ale nie znam nazw.
Obsada: 3x kirysek pstry, 2x otosek, 30x krewetka red cherry, 8x raczek cambarellus puer i 1x kardynałek (ostatni to niedobitek z poprzedniej obsady). Ślimaki świderki (duża ilość, połowa teraz wyłowiona do słoika), 3xampularia i 2x helenka.
Podmiany raz w tygodniu ok 12 litrów,
Karmienie dwa razy dziennie.
Akwarium u mnie funkcjonuje od pięciu miesięcy a ogólnie półtora roku rok, było przywiezione od znajomych z zachowaną wodą, filtrami itp.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

W zasadzie to nie ma uzasadnienia dla tak wysokiego NO3 patrząc na obsadę. Może testy źle pokazują? Bo test na Fe moż być niedokładny.
Z drugiej strony - teoretycznie - jak PO4 spadło do zera, to wzrost NO3 można wytłumaczyć tym, że rośliny nie mogą go pobierać i się kumuluje.
Także przy tak niskim PO4 miałabyś wysyp zielonyhc kropek na szybach.
Zrób w jednym tygodniu dwie podmiany po 50% i sytuacja powinn się unormować.

hipahipa

Właśnie nie mam glonów choć otoski coś ostatnio zrobiły się okrąglutkie. Wczoraj zrobiłam jedną 20% i zregenerowałam woreczek to jutro zrobię większą.
A nie wiem ślimaki np mogą mieć jakiś wpływ?
Moje akwarium
https://picasaweb.google.com/1034501898 ... directlink
-----------------------------------------------
Zapraszam do moich sklepów
https://cziro.pl/
https://ancymonek.pl/

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

wszystko, co żyje może mieć wpływ, ale nie masz tego aż tak dużo. Masz trochę roślin i jak robisz regularne podmianki, to nie powinno byc problemu. Tak roślina po lewej (hyba heternathere o ile dobrze pamiętam) właśnie pochłania dużo PO4, ale znowu nie masz jej wiele.
Ja bym sobie te woreczki podarowal. Zrób podmianki i będzie dobrze.

hipahipa

Tak być może bo przed posadzeniem tej rośliny miałam PO4 około 2. I ta roślina rosła jak szalona teraz się trochę uspokoiła. No a ja powinnam mieć to PO4 i Fe czy dobrze że jest około 0.
Moje akwarium
https://picasaweb.google.com/1034501898 ... directlink
-----------------------------------------------
Zapraszam do moich sklepów
https://cziro.pl/
https://ancymonek.pl/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”