Dzięki za zainteresowanie tematem.
Lukiki pisze:Nie trzeba sadzić roślin,by stwierdzić,że podłoże jest do ''bani'' i nie pomogą tu żadne rośliny ,by zniwelizować widok optyczny.
Pamiątki wsyp sobie w saszetkę,opisz ją z datą i jak będziesz stary,to zajrzyj w woreczek i powspominaj.
Ku pamięci i refleksi,to nie tędy droga przy zakładaniu życia podwodnego. [..]
Proszę odczytaj i zrozum treść postu racjonalnie.
Pamiątki zostały. Jednak nie jestem ignorantem i skorzystałem z krytyki, przysypałem je po trochu piaskiem (gradacji 1mm) i w większej mierze żwirem (2-4mm)
Lukiki pisze:Ale jeszcze jedna mała uwaga,kolega ma zbiornik 25 litrów i 11W oświetlania,co daje stosunek 0,44W/L.
To najgorsze proporcje jakie,tylko mogą być ,które zespolone są jałowym podłożem i braku nawożenia i roślin mało wymagających,które reprezentują wolne tempo wzrostu.
Cóż mogę napisać... Opinie o tym ile W powinno być na litr są bardzo różne, ale najczęściej spotkałem się z wyznacznikiem 0.5W/l. Choć osobiście nie biorę ich zbyt poważnie jeśli nie uwzględniają kilku innych czynników:
Po 1 zależy co mamy na myśli pisząc 1W oświetlenia. Np. na pudełku od mojej świetlówki napisane jest że moc światła = 15W ze świetlówki T8 czyli stosując magiczny przelicznik nie mam 0,44W/L tylko 0,6.
Po 2 nikt przy tych przelicznikach nie wspomina ile godzin ma świecić lampka. Ale rozumiem, że to chyba nie jest istotne, czyli jak ktoś będzie miał świetlówkę 15W działającą "cały dzień" 8 godz. da więcej światła niż ktoś kto ma 14W i będzie świecił 12godz.
Po 3. Mieszkam na parterze i moje mieszkanie jest stosunkowo ciemne, ale rozumiem, że to czy akwarium trzymane jest z dala od okna czy "przy parapecie" też nie ma znaczenia...
Pomijam też takie aspekty jak wystrój akwarium - ile roślin przy lustrze wody, jakiego koloru dno itd.
Lukiki pisze:
Tu trzeba by było stworzyć definicję ''ładnego akwarium''
A może autor pokaże nam jakieś zdjęcia,które przedstawiałyby jego zamysł akwarium?
Proszę bardzo:
Wracając do tematu - roślinki już są. Tutaj serdeczne podziękowania dla Zafiry. Rozmieściłem je tak:
Rzut z lotu ptaka:
Jest też kilka ślimaków. Rybki pojawią się za tydzień. Choć nadal nie wiem co wybrać - mam już mętlik w głowie.