1 butla CO2 na 2 akwa, tylko jak?

podziel się pomysłami
Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Panowie, co tu dużo gadać. Przecież wiadomo, że na początku, to się liczy bąbelki, mierzy zawartość CO2, a potem i tak jedzie się "na oko" :-)

Awatar użytkownika
shadow125

Post autor: shadow125 »

I kolega wojtekr, zakończył jałową dyskusję:)

Tak do tematu to chyba, sobie odpuszczę podłączanie trzeciego baniaczka, pod butlę.
Szkoda gazu, aldehydem będzie zalewany...
Ostatnio zmieniony 2013-01-20, 23:11 przez shadow125, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie słyszałem, by świnia manipulacją
Próbowała się dorwać do władzy
Kontrolować i straszyć folwark zwierzęcy
I robić to wszystko dla kasy...

Pabian

Post autor: Pabian »

krzych0062 pisze:
Pabian pisze:
krzych0062 pisze:OMG...ale zegary pokazuję to samo...jeżeli na wyjściu z butli ustawione jest np. 5l na minutę to tyleż gazu leci...a czy spiek, jest lepszy lub gorszy to widać, jak z niego lecą bąbelki... w każdym bądź razie mamy prawie identyczne ciśnienie-niezleżne od wielkości licznika bąbelków(bo są zbliżone)...nie wiem, jak to bardziej zobrazować...powiedzieć na chłopski rozum...tak samo przecież jest z testami kropelkowymi...czy każdy producent stosuje identyczną średnicę w "zakraplaczu"? Nie...i właśnie tu ma miejsce fizyka cieczy..
Krzychu ....i tak się nie zgadzam :-P ....fizykę miałem ... nie pamiętam kiedy...ale przy tym samym ciśnieniu, załóżmy 50 litrów gazu szybciej wyleci przez rurkę np fi 6mm niż np. przez fi 0.2 ... bo przy 6mm będą leciały większe bąble

ooo widzę ,że Cień mnie uprzedził
No tak...zgadza się..ale czy przez to bąble są większe? nie...tylko ich częstotliwość wylatywania jest różna
No to w takim razie każdy spiek powinien dawać takie same bąble ...a tak nie jest
Może czegoś nie rozumiem ... albo za mało wypiłem :mrgreen: :mrgreen:

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Zostawiajac chemie i fizyke z boku,to...
...na moj chlopski rozum...
Jesli mamy te 50kg gazu i dwie srednice rurek np:fi 6 i fi2 i to samo cisnienie,to ilosc wyjsciowa gazu na koncu ( spieku bedzie ta sama.

Bo,my tylko bedziemy widziec,ze z rurki fi2 wylatuje gaz szybko,poniewaz pecherzyki beda male.
A na fi 6 pecherzyk bedzie powstawal dluzej bo bedzie wiekszy.

Ale suma sumarum na koncu bedzie,to ta sama ilosc gazu.

Czas budowania sie pecherza nie moze miec wplywu na kocowa jego rozna ilosc.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

shadow125 pisze:krzych0062, bąble są większe :!:

No wyobraź to sobie, rurka od brzęczyka i rurka od filtra, z obydwu leci powietrze, bąble nie będą takie same!
ale bzdury opowiadasz...sprawdź to sobie fizycznie przy takim samym ciśnieniu na wyjściu z np. właśnie brzęczyka...

Awatar użytkownika
shadow125

Post autor: shadow125 »

krzych0062 pisze:
shadow125 pisze:krzych0062, bąble są większe :!:

No wyobraź to sobie, rurka od brzęczyka i rurka od filtra, z obydwu leci powietrze, bąble nie będą takie same!
ale bzdury opowiadasz...sprawdź to sobie fizycznie przy takim samym ciśnieniu na wyjściu z np. właśnie brzęczyka...
Jakie bzdury?

Lukiki przed chwila napisał dokładnie to samo, tylko dokładniej.

Z rury filtra bąble będą rzadziej ale będą większe :!:

Właśnie zrobiłem doświadczenie, mianowicie strzykawka i szklana rurka [średnica słomki].
Wniosek: bąble w rurce, pojawiały się rzadziej i były większe od częściej pojawiających się zarazem mniejszych bąbli, ze strzykawki.
Ostatnio zmieniony 2013-01-20, 23:23 przez shadow125, łącznie zmieniany 3 razy.
Nie słyszałem, by świnia manipulacją
Próbowała się dorwać do władzy
Kontrolować i straszyć folwark zwierzęcy
I robić to wszystko dla kasy...

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Zaraz zaraz...bo trochę zapędziliśmy się w kozi róg...ilość gazu taka sama, bąble w spieku są różne bo i sam spiek jest zbudowany(może być) z różnego materiału...chodzi o porowatość... Co do wylotów wężyków różnej średnicy...owszem, ilość wylatującego gazu taka sama, częstotliwość bąbli różna a co za tym idzie i ich wielkość...a ta jest zależna od gęstości danej cieczy...to ja pochrzaniłem swe wypowiedzi...masz rację "cieniu", jak to ładnie przetłumaczył pabian... :-) mój błąd niezamierzony...jednak spiek to odrębny temat... :-) Sorki za wprowadzone zamieszanie... :oops:

______________ edit _____________
proszę o łagodny wymiar kary...jednak wooda robi spustoszenie w umyśle :oops:
Ostatnio zmieniony 2013-01-20, 23:46 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”