[200l] Mix Roślin i Bw

Drago

Post autor: Drago »

Wiem wiem nie chcecie mnie tu widzieć ale skoro wskoczyłem na chwilkę.
Widzisz a na mojej stronie jest napisane nie dla żartu że senegale w małych akwariach mogą być agresywne wobec siebie.
Ten nożowiec to nie nożowiec, tylko brzeszczotek a z racji na osiągane rozmiary powinien się nazywać brzeszczot. Tak jak napisał Kubiszon to Chitala ornata, młody osobnik więc plamek mu przybędzie. Jeżeli nie chcesz przechodzić takich cyrków jak z senegalami to nie kupuj więcej sztuk. Bo nawet w 1000 l akwarium wyrośnięte osobniki będą się drapać o przestrzeń życiową.
Na dzień dzisiejszy jest 6 znanych gatunków z tego rodzaju i z tego co wiem to tylko ornata ma takie plamy.
Chitala blanci
http://www.jjphoto.dk/fish_archive/warm ... blanci.htm
Chitala chitala
http://www.upsbdb.org/images/Chitala%20chitala.jpg
Chitala lopis
http://www.fishing-worldrecords.com/sci ... lopis/show

Awatar użytkownika
Radzimierz

Post autor: Radzimierz »

Czemu nie chcemy, chcemy chcemy, a bynajmniej ja :P A jeszcze bardziej Twojej wiedzy na temat tych ryb, wybór padł na akwarium o podłożu 200x60, te 3 senegalusy+jakie i ile maks sztuk polypterusów moge w takim akwarium trzymać? Co do tego brzeszczotka to jest już przyszykowane akwarium dla niego, sporo większe niż ja planuje, nieco mniejszcze są Xenomystus nigri czy wyrosniete wielopletwce mogą im zrobic krzywde?

Drago

Na takiej powierzchni z tych co ja miałem to ze 3 ozdobne. Lub Polypterus retropinnis, Polypterus palmas polli, Polypterus palmas palmas, Polypterus retropinnis, Polypterus delhezi. Ale ile sztuk z tych gatunków nie wiem, nie miałem ich nigdy.
Co do brzeszczotka czarnego to wszystko zależy od tego jakie będą proporcje w wymiarach tych ryb czyli poly - brzeszczotek. Jeżeli nigri będzie duży to da sobie spokojnie radę największe niebezpieczeństwo by stanowiły wyrośnięte ornatipinnisy. Po za tym Xenomystus nigri nie jest agresywny wobec siebie jak to piszą w większych akwariach, dlatego można trzymać kilka sztuk.
A poza nigri planujesz coś w toni ?

Awatar użytkownika
Radzimierz

Chciałbym żeby coś jeszcze pływało w toni, bo zawsze to ożywi zbiornik, Poly prawie wiecznie pochowane, chyba że wrzuce troche mięska, Brzeszczotki mam nadzieje że beda się zachowywać jak moja chitala, z początku przez tydzień siedziała ukryta, ale teraz już cały czas pływa w toni. Ciężko znaleźć ryby z afryki(chcę żeby to był ścisły biotop) dostępne u nas, i na dodatek a może i przedewszystkim takie które by nie stanowiły pożywienia dla reszty obsady. Jeżeli masz jakies propozycje to możesz się wypowiedzieć na ten temat :)

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

Moim zdaniem ciezko bedzie cos takie znaleść, planujesz jakies rośliny?
Może cos z pielęgnic?
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Radzimierz

moim zdaniem pielegnice<>rosliny :P a szczególnie pawice i wszsytko co temu podobne

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Radzimierz pisze:Ciężko znaleźć ryby z afryki(chcę żeby to był ścisły biotop) dostępne u nas, i na dodatek a może i przedewszystkim takie które by nie stanowiły pożywienia dla reszty obsady. Jeżeli masz jakies propozycje to możesz się wypowiedzieć na ten temat :)
No ale już nie masz ścisłej Afryki skoro masz chitalę - to jest ryba z Azji. Biotopy też nie polegają na tym żeby brać ryby z jednego regionu, zwłaszcza że kończy się to na jednym kontynencie, gdzie biotopów różnych są pewnie dziesiątki. Jeżeli decydujesz się na wielopłetwce i mniejsze nożowce, to staraj się szukać ryb, które będą odpowiadały im wymaganiom co do wszelkich parametrów. Od parametrów wody, przez wielkość akwarium i po wielkość i sposób bycia samych ryb.
Patrząc na obsadę w sposób typowo geograficzny powoduje, że trzyma się ryby o różnych wymaganiach ignorując ryby z podobnych wód ale innych regionów. Przykład: obsada Azji i trzymanie tam labiryntowców z przylgami chińskimi. Zupełnie inne wymagania co do temperatury, natlenienia, ruchu wody itd.

Drago

Brzeszczotki czarne będą pływały ale jeżeli akwarium będzie oświetlone słabo lub punktowo, np. jedna lub dwie lampy i reszta akwarium bez światła. To generalnie ryby aktywności nocnej.
Z Afryki to ciężko będzie, tak na szybkiego co mi przychodzi do łba to mruki, buszowce, rodzaj Distichodus, Labeo, z sumów Synodontis, Schilbe mystus, szczupakokształtne Hepsetus odoe. Z rodziny alestesowatych tylko że musiały by to być już najlepiej duże osobniki Brycinus, Phenacogrammus. Z pielęgnic czerwieniaki, tilapie najczęściej dostępna jest chyba Tilapia buttikoferi, z rodzaju Oreochromis, np. Oreochromis mossambicus, dawniej jako Oreochromis mossambicus.

Kubiszon nie sposób w żaden sposób się z Tobą nie zgodzić co do dwóch ostatnich zdań.
Ostatnio zmieniony 2012-02-16, 22:43 przez Drago, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Drago pisze:Brzeszczotki czarne będą pływały ale jeżeli akwarium będzie oświetlone słabo lub punktowo, np. jedna lub dwie lampy i reszta akwarium bez światła. To generalnie ryby aktywności nocnej.
Na dłuższą metę nie są aż takie skryte. U mnie to aktualnie jedne z aktywniejszych ryb. Oczywiście to nie to co brzanka, która siedzi przy szybie, ale z czasem pokazują się coraz częściej.

Drago

Zgadza się wszystko Kubiszonie jak sam piszesz aktualnie, a aktualnie masz łady i naturalny półmrok w akwarium o którym pisałem post wyżej.

Drago

Radzimierz jeszcze żmijogłowy z Afryki Parachanna africana i Parachanna obscura.

Awatar użytkownika
Radzimierz

Gdzieś czytałem że Wężogłowy mogą sie tłuc z Wielopłetwcami, co Ty o tym sądzisz?

Drago

No trudno mi odpowiedzieć na to pytanie bo nie wiem jaki gatunek poly drapał się ze żmijogłowem. Ja miałem ozdobne i endlicheri z Parachanna africana żadnych zamieszek nie widziałem. Te ryby w ogóle nie zwracały na siebie jakiejkolwiek uwagi, jednak nie można w 100% wykluczyć że jakieś bardziej agresywne gatunki wężogłowa atakowały poly. Ciekaw jestem jakie było połączenie gatunkowe tych ryb i jaka wielkość akwarium, bo to też mogło mieć duże znaczenie. Zwłaszcza jak dobrana para chanek postanowiła uprawiać seks, wtedy są terytorialne i agresywne.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

a pro po chanek jest kilka gatunków małych, niedawno widziałem je na allegro, na pewno są bardziej odpowiednie do takiego litrażu niż kuzyni, jak znajdę nazwy to wrzucę linki
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Mieliśmy w klubie wężogłowy i wielopłetwce i raczej póki będą podobnej wielkości to nie powinny sobie wchodzić w drogę. Myślę że prędzej wężogłów zrobiłby coś dużo mniejszemu wielopłetwcowi (po prostu go zeżarł) niż w drugą stronę. Ale pewnie w drugą stronę to też możliwe, wielopłetwiec mógłby zamęczyć mniejszego wężogłowa jeśli np byłby głodny. Wężogłowy są też na pewno bardziej wrażliwymi rybami i więcej przy nich zabawy żeby czuły się komfortowo. Polecam stronę: http://www.channa.gsa.org.pl/

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”