to tak, bo widzę, ze nie napisałem co było dalej, fakt kaskada się przytkała, ale nie czyściłem jej sporo, wszyscy znajomi mający kaskadę wkładów nie czyszczą za często, właśnie jak się przytka i już, czyszczenie filtra co 3 dni mija się z celem, skoro tak musisz robić co to za baniak i co to za filtr??Czarek pisze:filtr w kaskadzie czyścimy co trzy dni a nie jak się przelewa z syfem do baniaka spróbuj co trzy dni wyczyścić gąbkę a problemu nie będzie
filtr kaskadowy
Co by tu napisać... 

Ja tez mam kaskadę ale jako biologika wkłady to gąbka,ceramika i wata.
czyszczę go bardzo rzadko raz może dwa razy w roku.
częściej zajmuje się rura zasysającą i gąbka która założyłem na wlot.
Myje ją przy okazji czyszczenia filtra mechanicznego tak co 3 tygodnie.
Nic się nie przytyka i nie zatyka, co 3 dni to się żadnego filtra nie czyści.
Kupiłes jakis szmelc po prostu, a i gąbka która znajduje sie w kaskadach jest do kitu odrazu nalezy ja wymieniać
czyszczę go bardzo rzadko raz może dwa razy w roku.
częściej zajmuje się rura zasysającą i gąbka która założyłem na wlot.
Myje ją przy okazji czyszczenia filtra mechanicznego tak co 3 tygodnie.
Nic się nie przytyka i nie zatyka, co 3 dni to się żadnego filtra nie czyści.
Kupiłes jakis szmelc po prostu, a i gąbka która znajduje sie w kaskadach jest do kitu odrazu nalezy ja wymieniać
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)
38L- Azja(Colisa lalia)
Doklanie, ja tez tej soboty wymieniłem ta gabke w srodku gruuboziarnistą na drobnoziarnista, potem pozostała stara ceramika, ale bez waty. Ta oryginalna gruboziarnista nadaje sie na prefiltr. Niestety z racji tego ze u mnie fzn jest jedynym filtrem, muis laczyc funkcje mechanicznego i biologicznego.
Łukasz
Dokładnie, ta gąbka co daje producent fabrycznie do srodka kaskady FZN tj. taka sama jak dają do filtrow turbinowych, de facto, nie nadaje sie jako dobre medium filtracyjne, nie zbiera mniejszych zanieczyszczeń, jedynie może słuzyc jako prefiltr, w srodku warto wrzucic gake drobnoziarnistą a potem ceramikę.
Ostatnio zmieniony 2011-12-12, 15:52 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
Kaledon pisze:Ta gąbka bardzo dobrze nadaje się jako złoże biologiczne i jest właśnie do tego. Chcesz się przekonać to możesz u mnie zobaczyć
Co mam sie przekonywać do czegos z czym meczyłem se pare miesiecy.
za złoze robi u mnie ceramika , a ta gąbka nawet nie mozna nazwac gąbka akwarystyczną porównaj w sklepie akwarystycznym z dobrą jakosciową jedynie mozna z niej zrobic prefiltr.
38L- Azja(Colisa lalia)
38L- Azja(Colisa lalia)
MAsz racje Kaledon jako złoże biologiczne owszem, ale własnie prefiltr robi tu niejako jako mechanik i biolog
z tego względu ze własnie ta gabka dobrze słuzy jako złoze biologiczne a jednoczesnie mechaniczne wyłapując wieksze fafrocle. Jednak u mnie dopóki była równiez jeszcze w środku filtra do połowy, woda była z lekkim syfkiem, po prostu jako wkład do środka bez innej gabki o mniejszej gradacji, nie czysci dobrze wody z małych osadów. Jak wymieniłęm środek na gabke o małych ziarenkach, woda czysta bez pływajacych syfków i koniecznośc wkładania na wierzch waty perlonowej. Połowa koszyków wypełniona drobnoziarnista gabka zamiast tej gruboziarnistej a połowe druga na gorze ceramika, która tez słuzy jako idealne złoze biologiczne. Pozatym, nie oszukujmy sie, w kaskadzie nie ma az tak duzo miejsca na wkłądy, więc trzeba koimbinowac i połączyc funkcję filtra mechanicznego ( u mnie prefiltr z grubej gabki, na którym tez osiadaja bakterie, oraz gabka w środku drobnoziarnista) oraz filtra biologicznego ( ceramika)

Łukasz
Każdy powinien ułożyć sobie plan filtracji indywidualnie do swojego baniaką. U mnie sprawdza się to co zrobiłem samemu wywalilem ta gabke dałem inna do tego ceramika i wata. I to się sprawdza . I nie znaczy że w innym baniaku też da radę. A prefiltr ma tylko wyłapać zanieczyszczenia. Ceramika ma być zlozem biologicznym.
38L- Azja(Colisa lalia)
38L- Azja(Colisa lalia)
aktualnie do swojego dodałem ceramikę, trochę zmodyfikowałem ułożenie gąbki, w niedzielę kupię coś na prefiltr i zobaczymy, wyrzuciłem węgiel, bo podobno wyjaławia wodę, zobaczę jak rośliny ruszą po tym zabiegu, w hbl-701 miejsca jest trochę więc można się pobawić :P (wiem, że to nie kubełek, ale zawsze coś)
Co by tu napisać... 

Jeśli trzymają Ci się parametry i masz odpowiednio czystą wodę (optycznie czyli odcedzone zostały zawiesiny) to tak jest dobrze. Czy można by lepiej - oczywiście. Nie chciałbym się za bardzo rozwijać się w tym temacie ponieważ tu już trzeba wejść w mechanikę płynów oraz technologię uzdatniania wody. Generalnie drobnoziarnista gąbka w środku kaskady jest dość słabym pomysłem ponieważ za chwile jak przerośnie dość skutecznie zdławi Ci przepływ (częste czyszczenie) albo woda popłynie obok gąbki. Dlatego do tego typu filtrów dają gruboziarnistą. Z tym, że musisz dać jej szansę "porosnąć" bakteriami i zdławić trochę przepływ. Jeśli to się stanie to taka gąbka również skutecznie odcedzi zawiesinę. Bardzo skuteczne jest zaszczepienie takiej gąbki bakteriami immobilizowanymi (np tetra ma takie w kapsułkach i powiem szczerze że się bardzo dobrze sprawdzają).
Ano widzisz baniak ma juz dwa miechy i gruboziarnista gabka nie wyławiała syfku, wywalilem ja i wrzuciłem drobnoziarnista gabke, ale tez nie jest ideaklnie, wątpie zeby z kaskada było idealnie jak przy kubełku np:) pomimo prefiltra nie jest idealnie, jak wkładam wate perlonowa jest super. Tyle, ze trzeba ja zmieniac do dwa dni co nie powiem, jest uciazliwe. Gabka drobna nie zmieniła przepływu wcale prawie. Nie wiem, może moj filtr jest odkrecony za bardzo, od poczatku chodzi praktycznie na maksa, moze niedobrze, powinien moze na pol gowizdka chodzic aby delikatnie przeplywala przez niego woda. Slyszałem takie opinie, że tak wlasnie powinna woda przeplywac delikatnie a nie szybko. Kazskada to FZN-2 w akswa 54 litry.
Łukasz