Hamburski filtr matowy

podziel się pomysłami
michallodz

Post autor: michallodz »

za gabke 50x50x5 trzeba u niech zaplacic 75zł a na allegro jbla tych wymiarow kosztuje 45zł :)

lopuch

Post autor: lopuch »

plus przesyłka czas oczekiwania itd a co jak potrzebujesz 45x60 albo tak jak ja 17x35 do tego tam kupujesz wymiar jaki potrzebujesz i dostajesz od ręki ja czekałem 5 min i miałem to co oczekiwałem. A tak musisz sam przycinać a próbowałeś ciąć kiedyś gąbkę o grubości 5cm? Mnie się opłacało zapłaciłem 20zł a nie 55zł z allegro i nie musiałem się męczyć żeby przycinać

nemrod

Post autor: nemrod »

lopuch pisze:a próbowałeś ciąć kiedyś gąbkę o grubości 5cm?
Ja nie tylko próbowałem, ale wielokrotnie ciąłem, włącznie z wycinaniem podłużnych otworów wewnętrznych na doprowadzenie wody do filtra. Tego nie potrafili zrobić na Przybyszewskiego, bo - jak stwierdzili - nie mają odpowiednich narzędzi.

Cięcie gąbki po prostej wykonuje się zwykłym, gładkim nożem. Sztuka polega na dobraniu ostrego noża o szerokim ostrzu i równym prowadzeniu, najlepiej przy jakiejś prowadnicy. Cięcie niemal bez nacisku, tylko ruchami przód-tył.

Otwór wycinałem rurką metalową - aluminium, stal - zaostrzoną na jednym końcu. Krawędź zeszlifowana na gładkie ostze, cięcie lekkim obracaniem rurki w gąbce, z bardzo małym naciskiem.

Wykonałem taki filtr, w których cały silnik wpuszczony jest w gąbkę. Dzięki temu, że gąbka jest objętościowo duża i ma miejsce na pomieszczenie potrzebnych bakterii, działa podobnie jak filtr hamburski, tzn. z długim czasem od czyszczenia do czyszczenia. Zaleta dodatkowa, której hamburg nie posiada: jest tak cichy, że nie słychać dziewięciu filtrów, pracujących jednocześnie nawet w nocy, przy zupełnej ciszy w budynku i wokół budynku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”