Żarówka

krystak

Żarówka

Post autor: krystak »

Wiem że pomyślicie że jestem jakimś kompletnym oszołomem,ale warto spytać.Jak ja mam rozumieć ten napis? jako 25W czy 5W
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-05-29, 07:34 przez krystak, łącznie zmieniany 1 raz.

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Witam

niestety 5W

pozdrawiam
Andrzej

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Ważniejsze od tego 5W jest to jakie par. ma ta świetlówka, bo jeśli to standardowa 2700K najczęściej spotykana w domu to roślinki mogą słabo na tym rosnąć.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

baq
Kontakt:

Witam
czy moglbys uzasadnic swoja opinie o tym ze temperatura barwowa 2700 nie jest odpowiednim swiatlem dla roslin wodnych ?
owszem swiatlo 2700k wyglada nieszczegolnie,

ale z moich obserwacji wynika ze temperatura barwowa nia ma "ZBYT" duzego znaczenia dla roslinek ( mowimy o zakresie 2500k-10000k)
oczywiscie ekspertem nie jestem stad moje pytanie

ps. czy moglbys rowniez wytlumaczyc co to jest par o ktorym piszesz ?

dzieki

pozdrawiam
Andrzej

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Krótko mówiąc (bo na forum już było pisane o tym troszkę) to powiem (chodź ekspertem nie jestem) że to sprawa 'bieli' światła. Żarówki świetlówki domowe zwane popularnie żarówkami energooszczędnymi mają w przeważającej części oznaczenie 2700K i światło takie jest żółte, do domu się nadaje bo nie jest zbyt jaskrawe i nie męczy oczu a jest widno, natomiast światło słoneczne jest bardziej 'białe'. Gdzieś w necie była stronka na której można było porównać kilka typów żarówek ich barwę z barwą światła słonecznego.
Poza tym to żadna tajemnicza że im więcej K tym lepiej dla roślin bo dostarczamy im światło o porównywalnych/zbliżonych parametrach jak słoneczne.
Owszem przy 2500k rośliny mogą rosnąć ale nie jest to żaden szał wzrostowy a dla wielu roślin to istna wegetacja bo światło to nie jest dla nich odpowiednie. Szczerze to wątpię żeby m.heniek przy 2500k szalał.
Co do parametrów świetlówki kompaktowej zintegrowanej (bo taka jest prawidłowa nazwa żar. enegr.) to wygląda tak, przykład z jednej z moich świetlówek

Philips Tornado E27 865
- E27 - duży gwint (E14 - mały)
- 865 => 8 i 65 gdzie 8 to oddawanie barw, Ra to jest 80 a 6500K to barwa światła.
Ostatnio zmieniony 2009-05-29, 12:59 przez cmepro, łącznie zmieniany 2 razy.

krystak

to w takim razie ile W mam kupić? 8W 12W???

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Zależy ile chcesz mieć W/L oświetlenia, ja mam tak:
- 20L [GT] 20 litrów świetlówka 15W = 0,75 W/L
- 12L [C] 12 litrów, świetlówka 8W = 0,67 W/L

Jedni mają więcej inni mniej, kwestia tego jakie ma się rośliny czy bardziej czy mniej wymagające.
Ostatnio zmieniony 2009-05-29, 13:33 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.

krystak

no jak mam np. małego heńka to chyba duże oświetlenie nie? może 24 W
Ostatnio zmieniony 2009-05-29, 13:58 przez krystak, łącznie zmieniany 1 raz.

baq
Kontakt:

Hej
ja lubie duzo swiatla dlatego w malym zbiorniku polecam ponad 1 W/L
Cmepro nie widzialem udokumentowanego badania ze swiatlo 2700K jest gorsze dla roslin od takiego 6500K ( poza strona vizualna )
moim zdaniem jest to tylko i wylacznie kwestia wygladu :) jakze istotna swoja droga

i co to jest to par ??....cholerka szukalem troche w internecie i nie moglem znalezc... moglbys rozszerzyc mysl :)
czy ma to jakis zwiazek ze stopniami Ra ?
pozdrawiam
Andrzej

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

baq pisze:Cmepro nie widzialem udokumentowanego badania ze swiatlo 2700K jest gorsze dla roslin od takiego 6500K ( poza strona vizualna )
moim zdaniem jest to tylko i wylacznie kwestia wygladu :) jakze istotna swoja droga
Nic nie mówiłem że to udokumentowane jest, ale weź wejdź na jakieś forum np. z baniakami roślinnymi i popatrz jakie mają oświetlenie... nie sądzę żeby jechali na św. kom. 2700K.
Popatrz po necie jakie są świetlówki do baniaków i jakie mają K itp. sądzę że jednak coś w tym K siedzi, wątpię żeby chodziło tylko o zabieg marketingowy.
baq pisze:i co to jest to par ??....cholerka szukalem troche w internecie i nie moglem znalezc... moglbys rozszerzyc mysl :)
cmepro pisze:Ważniejsze od tego 5W jest to jakie par. ma ta świetlówka
Ważniejsze od tego 5W jest to jakie parametry ma ta świetlówka
Ostatnio zmieniony 2009-05-29, 16:58 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.

baq
Kontakt:

Hej

PARAMETRY :)
kurde a ja sie tyle naszukalem tych par
calkiem smiesznie to wyszlo hehe
jesli chodzi o widmo swiatla najbardziej przydatne dla roslin jest to widmo czerwone .... przykladem moga byc tutaj swietlowki czysto roslinne na przyklad groluxy phillipsa o świetle mocno cukierkowym
tyle ze kolor czerwony ma mala przenikliwosc tafli wody .... najwieksza ma kolor niebieski
ja uwazam ze rosliny maja spore zdolnosci adaptacyjne i to troche takie komercyjne pitolenie o swietle strikte dla roslin :)

swoja droga niezle mnie zabiles z tymi par ;)
chyba dzis mam jakis gorszy intelektualnie dzien

pozdrawiam
Andrzej

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

no i z tego co mówisz wynik ze do akwa jalepsze jest swiatło niebieski bo najwiecej z tego co da żarówka/swietlówka dotrze do dna, pozatym z wielu zródeł wiado że najlepszą zdolność fotosyntetyczną ma temperatura 4500-6000 K mniej więcej z tym przedziale. pozatym taki swiatło najlepeij oddaje kolory, Dlatego poleca sie świtlówki a nie zwykłe żarówki.

Jeśli chodzi o markowe swietlówki z zoologika po 60 zł to tu jest mocna przesada zwykłe w zupełności wystarczą a najlepsze są Phillips master TL-D 865 ( 10 zł 18W T8) albo aquaralle ( 20 zł 18W T8).

Zwykłe żarówki żarowe odradzam, w gre wchodzą jeszcze żarówki energooszczędne ale że wzgledów eststycznych też te o biało-niebieskiej barwie nie żółtej ani daylight( też żółta mimo nazy :P )

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

ali g pisze:ani daylight( też żółta mimo nazy :P )
A tu się z Tobą nie zgodzę. Mam Philipsa Tornado 865 Daylight 15W=85W i jeśli chodzi o barwę światła nie jest żółta.
Kiedyś z ciekawości wkręciłem ją w łazience zamiast 15W 2700k i różnica była ZNACZNA zauważalna gołym okiem i to co widziałem nie przypominało żółtego ;-)

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

:lol:
PAR - Promieniowanie fotosyntetycznie czynne (ang. Photosynthetically active radiation, PAR, PhAR).

http://pl.wikipedia.org/wiki/Promieniow ... ntetycznie

Upraszczając: jako że rośliny wykorzystują głównie swiatło z dwóch zakresów: czerwonego i niebieskiego (nie dotyczy glonów), ktoś wpadł na pomysł, żeby policzyć ile energii niosą fotony z tych dwóch zakresów. Ponieważ świetlówki świeca głównie w zieleni i pomarańczu, współczynnik par może znacznie odstawać od mocy w watach świetlówki.

Jak się to ma do barwy swiatła? Nijak. Tzw barwa światła jest liczona jako stosunek ilości światła w pewnym ścićle określonym zakresie (niebieskim) do ilości w drugim zakresie (czerwonym). A co ze środkiem? No właśnie nic. Dlatego dwie świetlówki różnych producentów o takiej samej barwie mogą optycznie się jednak nieco różnić.

Jak się ma barwa światła do mocy? Nie ma się. 0,1lux/0,00002lux=5 000K i 10lux/0,002lux=5 000K (jednostki są inne, ale nie wiem jakie). Świetlówka 10 000K to taka żarząca się na niebiesko rurka nad morskim akwarium.

A jak to się ma do akwarystyki. A się nie ma, bo doswiadczenia robiono na pszenicy rosnącej w pełnym słońcu, A nie roślinach wodnych, rosnących w swietle przefiltrowanym przez przybrzeżne rośliny i wodę.

PS
To jest (niestety po angielsku) źródło wiedzy. Zwłaszcza ta tabela na dole, gdzie podano p.a.r. konkretnych świelówek.
http://www.aquabotanic.com/lightcompare.htm
Ostatnio zmieniony 2009-05-30, 09:58 przez Pigul71, łącznie zmieniany 1 raz.

baq
Kontakt:

Witam
no i wszystko jasne :)
dzieki Pigul71 za info bardzo ciekawa strona

pozdrawiam
Andrzej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”