Znikające NO3 i PO4

ODPOWIEDZ
suniok

Znikające NO3 i PO4

Post autor: suniok »

Witajcie,

Mam chyba dość nietypowy problem, mój zbiornik:

Akwarium 140l ma 8-9 n-cy
podłoże amazonia new,
ferka aquabase,
plaża z piasku,
filtr 302B cały z ceramiką,
prefiltr z filtra minikani (podłączony szeregowo z 302B)- gąbka i wata,
co2 przez reaktor,
nawożenie ferka + easy carbo.
Rośliny: rotala green, mały heniek, eleocharis parvula i vivipara. Porośnięte całe dno.
Obsada: 15 neon zielony, 15 razbora hengeli, parę otosków, pielęgniczki ramireza, krewetki, duch amazonski, zbrojnik niebieski i 3 małe kiryski
Karmie suchym, żywym, mrożonym.

Jest to moja pierwsze akwarium, wszystko szło spuer (nie nadążałem z cieciem heńka i pozostałych), ale w pewnym (3 miesiące temu) momencie heniek zaczął gnić - zrobiłem testy i okazało się, że NO3 i PO4 są zerowe. Podmiany robiłem raz w tygodniu ok 45l RO + kranówka po połowie. Nie podmieniałem przez 2 tyg i nie pomogło. Kupiłem Easy Life nitro i fosfo i uzupełniałem - pomogło, ale NO3 znika w zastraszającym tempie. Po4 utrzymuje się lepiej, ale bez dolewania sie nie obędzie. Testy są ok. Staram się utrzymać no3 na poziomie 15 a po4 2 ale wystarczą 2 dni, żeby no3 zjechało do zera. Musiałem kupić sole i zrobić samemu, bo bym zbankrutował na gotowcach. Teraz nawoże ferka mikro i makro + easy carbo i sole do podniesienia no3 i po4.

Co może powodować takie spaki no3 i po4?

suniok

Obecnie rotala i eleocharis się trzyma, ale mam problem, żeby heńka odratować. Praktycznie całego wyparła eleocharis

suniok

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2014-02-02, 21:04 przez suniok, łącznie zmieniany 1 raz.

suniok

zdjęcie jeszcze z przed problemów :)

georobert

Post autor: georobert »

Podłoże pochłania NO3 i PO4 oraz masz sporo roślin.
Zrób sole i podawaj codziennie tak, żeby mieć 15-20 NO3 i 2 PO4, jeżeli fosfor jest na poziomie jaki zaklądasz to mozęsz go nie podawać, ewentualnie podawać połowę dawki.
Ja miałem tak, że PO4 miałem ok. 1 przy nawożeniu połową dawki tygodniowej, a NO3 miałem ledwie wykrywalne i dawałem co najmniej pełną dawkę albo i więcej.

suniok

Dzięki za odpowiedz, w sumie to mało jest takich tematów - wszyscy przeważnie zbijają no3 i po4 a ja muszę dolewać... dużo czytałem, zanim założyłem akwarium, starałem sie przygotować na wszystkie ewentualności, ale tego nie zakładałem.

suniok

aha jeszcze jedno pytanko: czy zgniłe heńki muszę usunąć? w sumie nie obawiam się skoku no3

georobert

Post autor: georobert »

Co do heńka to nie wiem, ja bym usuną bo to raczej delikatna roślina.
Co do NO3 i PO4 to każdy baniak jest inny, ja raczej dolewałem więcej NO3, niektórzy dolewają tylko PO4. Musisz zacząć podawać oba i np. po 2 tygodniach testy i wtedy korygujesz dawkowanie.

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Zerowe wartości NO3 czy PO4 to nic złego. Sam utrzymuję takie wartości i... wszystko rośnie :mrgreen: o Małym Heniu nie wspomnę ale bez nawożenia do podłoża to bym miał... obornik.

suniok

U mnie wszystko rosło, kupiłem stemme i rosete ferki po jednym opakowaniu (z ciekawości), dałem w podłoże, ale nie widziałem dodatkowego kopa wiec po skończeniu opakowania już nie kupowałem. W sumie to jakis czas po skonczeniu kapsułek zaczęły sie problemy, ale tak jak pisałem - na początku wszystko hulało bez tego - zdjęcie było przed kapsułkami. Co do no3 i po4 to w zasadzie wszedzie pisali, że bez no3 np pow 15 nawozy nie są pobierane oraz, że po4 służy heńkowi... sam już nie wiem.

suniok

nie pisałem jeszcze o oświetleniu - 2x39W sylvania luxline. Obie mają po ok 8 m-cy wiec nie powinny jeszcze nawalać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”