Statecznik 2x39W
Statecznik 2x39W
Czy można podłączyć jedną świetlówkę 39W do statecznika 2x39W ? Jeżeli tak to czy powinna świecić? Czy koniecznie trzeba podłączyć dwie świetlówki 39W żeby świeciło?
Podłączyłem jedną świetlowkę wg schematu na stateczniku ale nie chce wystartować.
Proszę znających się kolegów o pomoc.
Pozdrawiam
Podłączyłem jedną świetlowkę wg schematu na stateczniku ale nie chce wystartować.
Proszę znających się kolegów o pomoc.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-11-28, 11:47 przez dzidek, łącznie zmieniany 1 raz.
39W to jest T5, teoretycznie powinna jedna też odpalić, zależy jaki jest układ zapłonowy. Może na twoim akurat muszą być 2 żeby odpalił.
Moja była Tanganika -
Wujek google prawdę Ci powie :)
Schematy podłączenia dla różnych typów statecznika tej firmy. - http://www.helvar.com/download.asp?id=E ... 4624970%7D
Jeśli to statecznik elektroniczny podejrzewam że nie zrobiłeś połączenia mostkowego lub zwyczajnie zmieniłeś kolejność przewodów :) Wczytaj się dobrze w schemat, ponumeruj kabelki i będzie świecić. ( znam problem z autopsji :D )
Schematy podłączenia dla różnych typów statecznika tej firmy. - http://www.helvar.com/download.asp?id=E ... 4624970%7D
Jeśli to statecznik elektroniczny podejrzewam że nie zrobiłeś połączenia mostkowego lub zwyczajnie zmieniłeś kolejność przewodów :) Wczytaj się dobrze w schemat, ponumeruj kabelki i będzie świecić. ( znam problem z autopsji :D )
Ostatnio zmieniony 2009-05-13, 21:02 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapewniam Was, że znam Google nie tylko z opowiadań i na stronie, do której podaliście link byłem kilkakrotnie. Jest tam dokładnie ten sam schemat co na moim stateczniku. Zanim napisałem, że przy dwóch świetlówkach też nie świeci sprawdzałem podłączenia kilkakrotnie zgodnie z schematem na stateczniku. Z tąd moje pytanie o możliwość sprawdzenia sprawności statecznika. Statecznik jest elektroniczny i żadnych zapłonników nie potrzeba
Ostatnio zmieniony 2009-05-14, 17:47 przez dzidek, łącznie zmieniany 2 razy.
Ciężko coś stwierdzić nie wiedząc który kabel idzie do której świetlówki i do którego jej końca oraz styku. Jesteś pewien że obie świetlówki są sprawne ?
Ostatnio zmieniony 2009-05-14, 19:18 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
Aby uporządkować:

Do pierwszej świetlówki idą przewody: do jednego końca z zacisku 1i2
do drugiego końca z zacisku 4i7
Do drugiej świetlówki idą przewody: do jednego końca z zacisku 5i6
do drugiego końca z zacisku 7i8
I teraz pytanie: JAK SPRAWDZIĆ POSZCZGÓLNE ELEMENTY ZESTAWU
Niczego nie jestem pewien, ale kupiłem wszystko nowe. Przy włączaniu słychać delikatne puknięcie w stateczniku.

Do pierwszej świetlówki idą przewody: do jednego końca z zacisku 1i2
do drugiego końca z zacisku 4i7
Do drugiej świetlówki idą przewody: do jednego końca z zacisku 5i6
do drugiego końca z zacisku 7i8
I teraz pytanie: JAK SPRAWDZIĆ POSZCZGÓLNE ELEMENTY ZESTAWU
Niczego nie jestem pewien, ale kupiłem wszystko nowe. Przy włączaniu słychać delikatne puknięcie w stateczniku.
Ostatnio zmieniony 2009-05-15, 05:49 przez dzidek, łącznie zmieniany 1 raz.