Budowa pokrywy do kostki 25x25

ODPOWIEDZ
behemoth

Budowa pokrywy do kostki 25x25

Post autor: behemoth »

Witam! Chciałbym pokazać poszczególne etapy budowy pokrywy ,ze spienionego pcv do kostki o wymiarach 25x25x30h.
Zaczynamy od wymierzenia i przygotowania materiału.
Pcv jest łatwym materiałem w obróbce,można spokojnie przeciąć tapeciakiem.
Do klejenia użyłem kleju ,Dragon do pcv,do kupienia w Obi lub Castoramie za 5 zł.
Po docięciu i sklejeniu wstępnie wyglądało to tak:

Obrazek
Obrazek

Następnie zostały doklejone uchwyty i wszystkie łączenie zostały poszpachlowane ,szpachlówką do tworzyw sztucznych i oszlifowane papierem ściernym.

Obrazek

Kolejnym etapem było położenie podkładu na plastik i podkładu chemoutwardzalnego.

Obrazek

Następnie pokrywa została przeszlifowana ,papierem ściernym,polakierowana i zostało zamontowane oświetlenie.
Zamontowałem 6 modułów samsunga 5252 led,dwa białe ciepłe o barwie 3400k i cztery o barwie chłodnej 6900k
To oświetlenie trochę tak niezgrabnie mi wyszło,ale nie jestem elektrykiem niestety ;-)

Obrazek

A oto efekt końcowy prac,pokrywa polakierowana szarym lakierem bazowym i lakierem bezbarwnym Diabolic matt, firmy Inter Troton.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2013-12-08, 23:16 przez behemoth, łącznie zmieniany 9 razy.

Awatar użytkownika
lucypper

Post autor: lucypper »

:-o W końcu coś co jest warte uwagi :-) Super efekt końcowy ;-) Ja osobiście użyłbym zamiast izolacji koszulek termokurczliwych raz że ładniej wyglądają a dwa że lepiej izolują od wody. Ta kostka też trochę w oczy kuje bo może się robić zwarcie jeżeli będzie pod pokrywą - skręcić, zalutować i tak samo w koszulkę termokurczliwą i spokój na lata:) Gdzie kupiłeś to spienione PCV?
Gratuluje projektu ;-)

Hex

Post autor: Hex »

Kostka znajoma hehe;p na żywo robi znacznie lepsze wrażenie i kiedy wreszcie ją zalejesz co ???

behemoth

Pcv znalazłem gdzieś między szpargałami w robocie,ale kiedyś jak robiłem pokrywę do dużej bańki to kupowałem w takiej firmie reklamowej na Łąkowej ,tylko to było kilka lat temu.
Te połączenia ledów i kostkę też planuje zrobić tak jak mówisz kuszulkami termokurczliwymi ,na razie bańka jeszcze nie zalana .
Jak będe miał zalać to poprawie ,a kiedy zaleje to heh kto to wie,może zrobię sobie prezent pod choinkę na świeta :-D

Pabian

Post autor: Pabian »

Krzychu ....pokrywka wymiata :-P

behemoth

Dzięki :-)

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Spienione PCV najlepiej AKCES-plexi na Piekarskiej 72 prosto od producenta, http://sklep.akces-plexi.pl/ . Idziesz z wymiarami i z miejsca tną z dokładnością do 1mm.

Podasz dokładne nazwy szpachlówki, i podkładów jakie stosowałeś, zastosowałbyś je jeszcze raz?

Jakiej gramatury papieru użyłeś?

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Post autor: rasmik »

Vendredi pisze: Idziesz z wymiarami i z miejsca tną z dokładnością do 1mm.
Ja jednak radzę sprawdzić dokładnie, mi docięli 2 listy o 10 cm za długie :)

Błędy się zdarzają :) Najczęściej z powodu tego starszego pana, który siedzi za komputerem i przepisuje zamówienie. Osobiście odradzam kontakt z nim :) Po jego wyrazie twarzy widać że lepiej do niego nie podchodzić. Lepiej poczekać aż przyjdzie któryś z młodszych pracowników.
Ostatnio zmieniony 2013-12-10, 15:26 przez rasmik, łącznie zmieniany 1 raz.

behemoth

Szpachlówki użyłem Firmy Ranal, bumper ,na plastik i tworzywa sztuczne,podkład na plastik i tworzywa sztuczne firmy Inter troton,podkład chemoutwardzalny firmy Kapci 3:1,Lakier bezbarwny Inter troton Diabolic matt.
Papierów użyłem gradacji 150 ,180,240,320,400 na sucho i 800,1200 na mokro.
Tych materiałów używam na co dzień w robocie ,bo pracuje w warsztacie samochodowym,jak masz jakieś pytania to pisz. :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”