Jak odchować narybek kardynałka?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Umb123

Jak odchować narybek kardynałka?

Post autor: Umb123 »

No to mi się narobiło... narybku ;) Dziś zauważyłam, że moim ocalałym 3 kardynałkom przybyło potomstwa, i szczerze mówiąc nie mam pojęcia co mam dalej z tymi maleństwami zrobić.... Jak na razie zakryłam wlot filtra (kaskada) kawałkiem rajstopy (sic!), mam nadzieję, że to zabezpieczy pozostałe młode przed przypadkowym wessaniem.

Czy ktoś się orientuje czym to karmić? Czy sproszkowany Ichitio-vit Tropical'a wystarczy?
Czy dorosłe kardynałki nie stanowią zagrożenia dla małych?
Czy są jakieś znaczące szanse na ich przeżycie i odchowanie? Co powinnam robić, żeby zwiększyć te szanse?

Mam akwa 54 l, a jedyna obsada to te 3 kardynałki.

Z góry dziękuje za odpowiedź, w międzyczasie może uda mi się znaleźć jakieś info przez mr.gooogle'a ;)

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Fajnie że się rozmnożyły :-), karmić drobno roztartym pokarmem roślinnym, mogą być płatki które podałaś. Tym można prawie wszystko wykarmić :mrgreen:. A czy odławiać dorosłe osobniki ?? Nie mam pojęcia, jednak bez nim młode mają zdecydowanie większą szansę na przeżycie, no chyba że masz baaaardzo gęsto zarośnięte akwa i młode mają się gdzie schować.

Awatar użytkownika
Umb123

Post autor: Umb123 »

Fajnie fajnie, tylko teraz w lekką panikę wpadłam, po raz pierwszy doczekałam się takich maleństw i nie bardzo wiem jak się nimi opiekować... Akwarium raczej średnio zarośnięte, jest sporo mchów, większość dopiero się rozrasta, mam nadzieję, że wystarczą na kryjówki.
Jak często karmić rybki? 2x dziennie wystarczy? nie mam tzw ekipy sprzątającej przy dnie, więc ewentualne resztki jedzenia będą mi zamulać wodę...
Planowałam założyć w tym tyg CO2 z bimbrowni, żeby wspomóc rośliny, czy w związku z narybkiem powinnam się wstrzymać?

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Umb123 byl jakies 3 miechy temu artykul w magazynie Akwarium na temat odhodowania kardynałkow. Polecam artykul ciekawie opisany.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Kiedyś też się doczekałem młodych kardynałków mimo, że baniakiem zajmowałem się nie specjalnie i warunki w nim były dość ciężkie (przepływ ponad 5000l/h w 120 litrach). To dość łatwe ryby. Karm częściej i mocno rozdrabniaj suchy pokarm.
Ostatnio zmieniony 2009-05-06, 21:25 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmnażanie i Wychów Narybku”