Pomocy przy uruchamianiu CO2

dzidek

Pomocy przy uruchamianiu CO2

Post autor: dzidek »

Witam
Chcę wystartować z zestawem CO2. Mam pełną butlę, reduktor z wkręconym zaworkiem precyzyjnym oraz dyfuzor. Reduktor nie posiada manometru, a zaworek precyzyjny zakończony jest szybkozłączką. Proszę doświadczonych kolegów o odpowiedź na pytania:
1.Czy do prawidłowej pracy zestawu potrzebny jest do reduktora manometr?
2.Jaki wężyk jest potrzebny do połączenia szybkozłączki zaworka precyzyjnego z dyfuzorem i gdzie go w Łodzi kupić?
3.Jak ustawić początkowo ilość podawanego CO2?
Dodam jeszcze, że mój baniak ma 200l, standardowe oświetlenie 2x30W z odbłyśnikami (polamp 6500K + osram fluora) i jego mieszkańcami są:
- 20 neonów Inesa
- 4 molinezje
- 4 otoski
Roślinki różne, których nazw muszę się dopiero nauczyć.
Pozdrawiam wszystkich i proszę o pomoc początkującemu.
Ostatnio zmieniony 2009-11-30, 10:07 przez dzidek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pawel ANW
Kontakt:

Re: pomocy przy uruchamianiu CO2

Post autor: Pawel ANW »

dzidek pisze:Witam
Chcę wystartować z zestawem CO2. Mam pełną butlę, reduktor z wkręconym zaworkiem precyzyjnym oraz dyfuzor. Reduktor nie posiada manometru, a zaworek precyzyjny zakończony jest szybkozłączką. Proszę doświadczonych kolegów o odpowiedź na pytania:
1.Czy do prawidłowej pracy zestawu potrzebny jest do reduktora manometr?
2.Jaki wężyk jest potrzebny do połączenia szybkozłączki zaworka precyzyjnego z dyfuzorem i gdzie go w Łodzi kupić?
3.Jak ustawić początkowo ilość podawanego CO2?
Dodam jeszcze, że mój baniak ma 200l, standardowe oświetlenie 2x30W z odbłyśnikami (polamp 6500K + osram fluora) i jego mieszkańcami są:
- 20 neonów Inesa
- 4 molinezje
- 4 otoski
Roślinki różne, których nazw muszę się dopiero nauczyć.
Pozdrawiam wszystkich i proszę o pomoc początkującemu.
Przydal by sie akis licznik babelkiow i jakis indykator Co2 ktory bylby w stanie pokazac poziom stezenia dwutlenku wegla w wodzie.

Mozna pojsc po bandzie i po prostu zaczac podawac ten dwutlenek na "czuja"
i tak podawac go tylko w okresie gdzy wlaczone jest swiatlo w zbiorniku,
podawac go stopniowo zwiekaszajac jego iloscs, zaczynac od niewielkich ilosci / obserwuj swoj dyfuzor, niech wydobywa sie z niego malo bardzo malych babli, ktroe szybko sie rozpusczaja w wodzie, nie napowietrzaj zbiornika kiedy podajesz dwutlenek wegla, pamietaj ,ze podanie dwutlenku do wody zacznie zmieniac prarametry wody /obnizac PH/ .... tyle samo niebezpieczenst co korzysci, nalezy to robic z rozwaga ;-)

Nanometry pokazuja tylko ilosc gazu w butli i cisnienie robocze po otwarciu zaworu na butli, czyli reasumujac mozna sie bez nich obyc, nie bedziesz tylko wiedzial, ze konczy Ci sie gaz w butli.

do polaczenia szybkozlaczki z dyfuzorem najlepiej uzyc weza sylikonowego ktory latwo formuje sie w akwarium, nie potrezba w tym polaczeniu weza cisnieniowego, ktory jest dosc sztywny /no chyba, ze szybko zlaczki sa jakies sredniej jakosci to wtedy warto jednak zalozyc waz cisnienowy/sztywny bedzie szczelniej.
Pawel Iglewski
------------------------
www.anw.net.pl

dzidek

Dzięki za podjęcie tematu.
Dodam jeszcze, że dyfuzor, który posiadam jest w kształcie plastykowej przeźroczystej drabinki. Moim zdaniem będzie mógł slużyć jednocześnie za licznik bąbelków. Mam także stały test CO2 firmy Sera, który zamontuję. Oczekuję jeszcze na informację gdzie w Łodzi można zakupić wężyk - jak wyczytałem na innych forach 6x4 mm lub jak napisał Paweł - silikonowy.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
martinezsanchez

Post autor: martinezsanchez »

powinienes znalezc go w sklepach z artykułami akwarystycznymi...
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]

dzidek

Już uruchomiłem. Indykator Sery pokazuje barwę niebieską, a więc jest niedobór CO2. Zacząłem podawać 1b/s aby nie zmieniać gwałtownie parametrów wody, Będę obserwował co się będzie działo. Pomierzyłem dzisiaj parametry wody i tak:
NO3 10
PO4 0,8
PH 8
TWO 10
Fe 0
testami zooleka. Czy to dobre wyniki?

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Witam

jesli twardosc weglowodanowa rowniez masz na poziomie okolo 10 to oznacza ze ten dyfuzor do co2 w ogole nie dziala, bo zgodnie z kalkulatorem co2 masz okolo 3ppm w wodzie
a powinno byc przynajmniej 25-30 a przy mocnym oswietleniu ja utrzymuje 45-50
dobrze jakbys zakupil sobie jeszcze test na kh i napewno mocno podkrecil gaz.
druga sprawa ze do indykatora dobrze by bylo lac wode o znanym kh okolo 4-6 stopni
bo wtedy dopiero pokazuje on prawde ;)

pozdrawiam
Andrzej Turczynowicz

dzidek

Witam
KH 7
Podkręcić do ilu b/s?

pozdrawiam
Zdzisław Okrasa

baq
Kontakt:

przynajmniej na tyle zeby minimalnie ph spadlo do 7
a najlepiej jeszcze bardziej, optymalnie bylo by 6.8

przy kh 7 i ph 8 oznacza to ze poprostu twoj dyfuzor nie dziala
badz jakies testy sa walniete
przy takich parametrach masz okolo 2 ppm co2 a powinienes miec 30

wiec ja bym zaczal od podawania okolo 3b/s i zobaczyl jak bardzo sie ph zmieni
i czy dyfuzor bedzie nadazal rozpuszczac
moze zrob zdjecie pracujacego dyfuzora bo cos mi sie wydaje ze on nie spelnia dobrze swojej funkcji
inna sprawa ze 3b/s przy 240 litrach to nadal dosyc niewiele nawet przy sprawnym dyfuzorze

pozdrawiam
Andrzej

dzidek

Działanie mojego dyfuzora polega na tym, że bąbel, który wylatuje na dole musi pokonać drogę około 1m do góry po drabince i w tym czasie rozpuszcza się w wodzie. Jednak nie całkowicie. Małe bąbelki wylatują z góry drabinki. Jak zwiększyłem ilość bąbli to wydaje mi się, że gaz rozpuszcza się słabiej - u góry wylatują większe nierozpuszczone bąbelki. Czy mógłbyś polecić mi jakiś bardziej sprawny dyfuzor?
Z tego chyba więcej nie wycisnę, a tylko CO2 będzie się marnował.

zrobiłem fotkę pracującego dyfuzora, ale nie wiem jak ją wkleić
pozdrawiam
Zdzisiek

baq
Kontakt:

Witam
co do zdjecia to neistety musisz miec jakis zewnetrzny darmowy serwer na ktory najpierw wrzucasz plik *.jpg naprzyklad http://zapodaj.net/ a potem tutaj wstawiasz link do tego zdjecia.
natomiast skoro dyfuzor dziala bo z opisu wynika ze najwyrazniej dziala ... a ph nadal tak wysokie znaczy sie ze test na ph jest zepsuty ... bo kurcze nie widze innego rozwiazania
podajac 3b/s przynajmniej troche sie rozpusci i ph musi spasc

co do dyfuzorow to i drabinki i spieki maja podobna wydajnosc
i mysle ze spokojnie do 240 litrow powinny wystarczyc
jak chcesz naprawde cos wydajnego i nie tak kosztownego jak aquamedic 1000 to polecam posty Kadazana z innego forum akwarystycznego.... link wysle na prv
uwazam ze temat jest wart uwagi

no coz prv nie dziala wiec mysle ze sie admni nie obraza ( najwyzej prosze o wymoderownie posta )
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... rmoreaktor
oraz
http://aqua.ires.pl/termoreaktor.html
w koncu to tylko know how :)
pozdrawiam
Andrzej
Ostatnio zmieniony 2009-05-03, 20:27 przez baq, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Zwiększenie bąbelków na sekunde nie da odpowiednich skutków dobrej rozpuszczalności bez zwiększenia samego dyfuzora.
Spiek np:20mm nie rozpuści dobrze 3b/s,bo podane jest za wysokie ciśnienie co do obiętości spieku (bąble wylatują wtedy duże).
W takim przypadku potrzebny byłby spiek 45mm średnicy.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

nie mam doświadczenia z drabinką ale osobicie polecam podłączenia gazu pod wylot kubełka no chyba że nie masz to oczywiscie dyfuzor, możesz nawet ustawić dyfuzor pod wylotem filtra żeby unoszące sie babelki były porywane przez prąd wody i tam samym miały wiecej czasu na rozpuszczenie :)
jeżeli masz kubełek to niedrogim kosztem możeż zrobić reaktor na bazie biobali i kostki lipowej :) sprawuj sie swietnie.

Co do drabinki to ja odnosze takie wrażenie że lecące po niej bąbelki spotykają inne bąbelki i łaczą sie z nimi co sprawia że są wiejsze a co z tym idzie mniejsza powierzchnia kontaktu z woda i słabsze rozpuszczanie.

Tu jest tabelka http://www.akwarysci.com/forum/viewtopi ... =9070#9070 z której wynika że poziom CO2 u Ciebie jest prawie równy zeru wiec chyba coś nie tak z testami.
Ostatnio zmieniony 2009-05-04, 17:53 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.

dzidek

Witam
Dziękuję Wam za pomoc przy uruchamianiu instalacji CO2. Muszę donieść , że ph zaczęło mi spadać. Dziś rano wynosiło 7,5. Ograniczyłem dostarczanie do 1-1,5 b/s. Miał rację Lukiki, że zwiększenie podawania do 3 b/s nic przy tym dyfuzorze nie da - poprostu więcej gazu się marnuje nie rozpuszczając się. Dzięki baq za link do prac ręcznych. Na pewno podejmę temat i myślę, że taki dyfuzor podłączony jak napisał ali g do wylotu kubełka poradzi sobie z rozpuszczeniem potrzebnej ilości gazu. Póki co będę jeszcze korzystał z drabinki dostarczając CO2 przez 24h.
Jeszcze raz wszyskim dziękuję i za parę dni napiszę co się dzieje z moją wodą.
Dla pełnej informacji podam, że korzystam z testów zooleka term. ważn. 10.2010r.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-05-05, 07:23 przez dzidek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

a jak chcesz tylko zmiejszyc ph to wystartczą szyszeczki olchowe lub liscie debu. mi zdecyudoawnie pomoglo az za bardzo z 7.0 zrobilo mi sie kolo 5.5 :-x wiec wyjalem i przeszedlem na CO2 dopero zakladam :oops:
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

dzidek

Mój dyfuzor /dzięki baq za naukę wklejania fotek/
http://s6.zapodaj.net/6947859.jpg.html

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”