Witam mam szkiełko 124L z pokrywą 2X 24W i mam zamiar założyć BW. I tu rodzą się moje pytania.
1) Podłoże piach czy żwir ( osobiście myślę że piach )
2) Liście - jakie i jak je odpowiednio spreparować ( Biorąc pod uwagę warunki jakie mamy obecnie ).
3) Jak wygląda sprawa z kokosami czy je dać czy nie ?
4) Oświetlenie czy 2X24w starczy czy zwiększyć ?
5) Obsada czy para Ramirezów czy 1-2 Kakadu ( i co do tego i w jakiej ilość )?
6) Roślinność jaka i w jakiej ilość ?
Pomoc w zakładaniu BW 124L
-
PiachAmbitny24pce pisze:1) Podłoże piach czy żwir ( osobiście myślę że piach )
Standard. Buk, dąb itd. przynosisz przemywasz (albo i nie), wrzucasz.Ambitny24pce pisze:2) Liście - jakie i jak je odpowiednio spreparować ( Biorąc pod uwagę warunki jakie mamy obecnie ).
To już kwestia gustu.. i obsady. Konsaczom czy ramirezom to one do szczęścia nie są potrzebne.Ambitny24pce pisze:3) Jak wygląda sprawa z kokosami czy je dać czy nie ?
A po co aż tyle.Ambitny24pce pisze:4) Oświetlenie czy 2X24w starczy czy zwiększyć ?
Twoja piaskownica, twoje zabawki. Kakadu to tak średnio BW. Chyba że chcesz mieć tam przychówek. To zawęża liste gatunków.Ambitny24pce pisze:5) Obsada czy para Ramirezów czy 1-2 Kakadu ( i co do tego i w jakiej ilość )?
Złośliwie to bym powiedział, ze w BW nie ma roślin (ad 4). Ale mam wrażenie, ze wcale nie chcesz akwarium BW tylko taki zwykły zbiornik z roślinkami – nic nie piszesz jaką możesz mieć wodę, a to akurat w tym przypadku IMHO dość istotne, ani o korzeniach. Rośliny w piasku to też nie wszystkim się udaje. Zawsze możesz dać jakieś mikrozoria, czy balbitysy na korzenie, ewentualnie anubiasy. Ewentualnie rośliny pływające – co na dłuższą metę eliminuje rośliny w toni.Ambitny24pce pisze:6) Roślinność jaka i w jakiej ilość ?
Pzd
P.
-
Jeśli apisto to piach – one żerują przesiewając piasek, poza tym czyszczą nim skrzela.
W piasku rośliny ogólnie źle rosną, choć oczywiście można.
Na korzenie masz jeszcze cały zestaw mchów, z których wiele wytrzymuje słabe światło i miękką wodę.
Rośliny pływające też zajmują sporo przestrzeni. A niektóre korzenie będą sięgać dna.
Przy braku roślin korzeniowych można mieć więcej objętości wody, bo wystarczy 1-3 cm piasku.
Pzd
P.
W piasku rośliny ogólnie źle rosną, choć oczywiście można.
Na korzenie masz jeszcze cały zestaw mchów, z których wiele wytrzymuje słabe światło i miękką wodę.
Rośliny pływające też zajmują sporo przestrzeni. A niektóre korzenie będą sięgać dna.
Przy braku roślin korzeniowych można mieć więcej objętości wody, bo wystarczy 1-3 cm piasku.
Pzd
P.
Z tym "albo i nie" to dosyć kontrowersyjna teza.Osobiście wszystkie liście dla świetego spokoju zalewam wrzątkiem na kilka minut,przemywam zimną wodą i dopiero wtedy do akwariumPigul71 pisze:2) Liście - jakie i jak je odpowiednio spreparować ( Biorąc pod uwagę warunki jakie mamy obecnie ).
Standard. Buk, dąb itd. przynosisz przemywasz (albo i nie),

discus6
mam cos w tych klimatach, także ode mnie -
1. piach albo drobny żwir (mam piach z casto)
2. ja mam liscie ze swojego terenu, czasem opłuczę, a czasem prosto do akwa
3. nie mam, ale nie mam też ryb które tego potrzebują
4. u mnie 2x18 w 375L czasowo wchodziły dwa halogenki punktowo 2x20. także sam sobie odpowiedz
5. jak sobie stryjenka zyczy. ja bym dał coś z kąsaczowateych jeszcze, w drogę wchodzić nie będą a coś sie bedzie dziać
6. u mnie nurzaniec, pistia (nie rośnie, może wina pokrywy, nie wiem, w innym rosło), jest troche mchu ktory wegetuje
po jakimś czasie, moge stwierdzic ze jak sie równowaga zachwieje, to trudniej takie akwarium wyprowadzic na prostą
1. piach albo drobny żwir (mam piach z casto)
2. ja mam liscie ze swojego terenu, czasem opłuczę, a czasem prosto do akwa
3. nie mam, ale nie mam też ryb które tego potrzebują
4. u mnie 2x18 w 375L czasowo wchodziły dwa halogenki punktowo 2x20. także sam sobie odpowiedz
5. jak sobie stryjenka zyczy. ja bym dał coś z kąsaczowateych jeszcze, w drogę wchodzić nie będą a coś sie bedzie dziać
6. u mnie nurzaniec, pistia (nie rośnie, może wina pokrywy, nie wiem, w innym rosło), jest troche mchu ktory wegetuje
po jakimś czasie, moge stwierdzic ze jak sie równowaga zachwieje, to trudniej takie akwarium wyprowadzic na prostą
Ostatnio zmieniony 2013-05-02, 21:47 przez kra, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakiś czas mam jeden ze zbiorników (118l) w tym klimacie. A. nijsseni i towarzyszące pstrążenice + drobnoustki.
Jako podłoże dałem piach z OBI (do piaskownic) ale pod spód w kilku mniejscach posypałem proszkiem glina+torf.
Rośliny rosną dość bujnie: mikrosoria, mchy, sagitaria subulata szaleje, wąkrotka, kryptokoryby bardzo powoli.
Apisto żyją przy dnie i im więcej korzeni, kokosów - potencjalnych kryjówek tym lepiej.
Rośliny pływające dużo dają (wąkrotka, różdżyca, pistia), choć zaciemniają. Rosną masakrycznie szybko, ale można łatwo je okiełznać.
Oświetlenie mam 2x18W i to uważam wystarczy.
Podstawa, to filtr RO. Ja podmieniam 50% RO + 50% kranówka przesączona przez torf.
Ph<5.
W tym kwasie bardzo dobrze rośnie również krasnorost, ale w tym przypadku tworzy piękne futerka na niektórych korzeniach i ani myślę z nim walczyć.
Nijsseni miały juz 3 tarła.
Jako podłoże dałem piach z OBI (do piaskownic) ale pod spód w kilku mniejscach posypałem proszkiem glina+torf.
Rośliny rosną dość bujnie: mikrosoria, mchy, sagitaria subulata szaleje, wąkrotka, kryptokoryby bardzo powoli.
Apisto żyją przy dnie i im więcej korzeni, kokosów - potencjalnych kryjówek tym lepiej.
Rośliny pływające dużo dają (wąkrotka, różdżyca, pistia), choć zaciemniają. Rosną masakrycznie szybko, ale można łatwo je okiełznać.
Oświetlenie mam 2x18W i to uważam wystarczy.
Podstawa, to filtr RO. Ja podmieniam 50% RO + 50% kranówka przesączona przez torf.
Ph<5.
W tym kwasie bardzo dobrze rośnie również krasnorost, ale w tym przypadku tworzy piękne futerka na niektórych korzeniach i ani myślę z nim walczyć.
Nijsseni miały juz 3 tarła.

Ostatnio zmieniony 2013-05-02, 23:34 przez wojtekr, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtek
Moje baniaki:
240l - jest - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=8996
30l - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48443#48443
240l - było - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48341#48341
Moje baniaki:
240l - jest - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=8996
30l - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48443#48443
240l - było - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48341#48341