.światło w 112l

united76

Post autor: united76 »

wiem,że to nie kabomba,kabomby miałem już wcześniej rogatek pomylił mi się z inną roślinką
jeśli chodzi o CO2 to na razie nie ma funduszy na butlę i miejsca
fototapeta mi też się za bardzo nie podoba ale na razie musi zostać być może za jakiś czas będę przestawiał akwarium w inne miejsce to na bank ją wywalę
nie pozostaje mi nic innego jak się udać na giełdę do Zafiry
wielkie dzięki za rady

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

Co do CO to możesz sobie bimbrownię postawić, reaktor z kwasku.Na początek wystarczy.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

illuminatebaby pisze:Co do CO to możesz sobie bimbrownię postawić,
Przecież napisał, że nie będzie bimbrowni z braku miejsca... :-) Czytamy kolego, nie śpimy ;-)

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

oj sorki
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

arek17ap

Post autor: arek17ap »

Zamiast EC jako źródło co2 można dać kwasek cytrynowy(taniej wychodzi), ale brak efektu "zabijania" glonów.

discus6

Post autor: discus6 »

Zamiast EC jako źródło co2 można dać kwasek cytrynowy(taniej wychodzi)
:shock:
Możesz pogłębić i poszerzyć ten pomysł :?: .
discus6

arek17ap

discus6 pisze:
Zamiast EC jako źródło co2 można dać kwasek cytrynowy(taniej wychodzi)
:shock:
Możesz pogłębić i poszerzyć ten pomysł :?: .
http://rybarium.pl/brightwell-aquatics- ... lynie.html :arrow: w składzie kwasek 8-)
Można poszukać też na forum http://podforak.rzeszow.pl użytkownik Zulix, wiadomości na ten temat są trochę porozrzucane, Zulix napisał też kalkulator z którego można oszacować ilość wprowadzanego co2(traktować trzeba to z dużą rezerwą)
kalkulator http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?p=71#71

Ja stosuje od ok 3 tyg. jako uzupełnienie bo co2 daję też z butli.

discus6

arek17ap pisze: http://rybarium.pl/bright...l-w-plynie.html :arrow: w składzie kwasek 8-)
Ten preparat ma też w składzie ekstrakt z wodorostów.Chcesz mi powiedzieć ,iż włożenie wodorostów do akwarium spowoduje działanie podobne do EC :-) .
discus6

arek17ap

"Kwas cytrynowy i cytryniany – organiczne źródło węgla i stymulant cyklu Krebsa, węgiel jest niezbędny w każdym organicznym związku chemicznym."
Poczytaj o cyklu Krebsa.
W tym produkcie głównym źródłem węgla jest kwasek cytrynowy i cytryniany, które są mniej toksyczne niż aldehyd zawarty w EC.

discus6

W takiej sytuacji podaj sposoby dawkowania kwasu / kwasku/ cytrynowego.Przydatne będą też wszelakie linki do opisów działania tego kwasu jako skutecznego zamiennika preparatów nazywanych w skrócie "węglem w płynie".Tylko żadnych nudnych teorii,same konkrety poparte praktyką /Twoją też/ poproszę :-P .
.
discus6

arek17ap

W kalkulatorze można policzyć, ja aktualnie dawkuję 10mg/l dziennie. Jak raz się pomyliłem i dałem 3 razy więcej(30mg/l z kwasku + butla) to krewetki były trochę zagazowane(po zakręceniu butli na 1 dzień się uspokoiło).
jedna uwaga taka dawka(dzienna) obniża kH o ok 0,5' trzeba uważać przy miękkiej wodzie, kwasek rozpada się prawdopodobnie do 2 dni(i kH wraca do normy), dlatego stosujemy codziennie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”