Przechowywanie osmozy
Przechowywanie osmozy
Witam
Zamówiłem sobie na allegro osmoze. Mam pytanie. Jak ją przechowywać? Chodzi o to że słyszałem że osmoza po pierwszym użyciu musi być stale zalana. W czym ją mam przechować i czy może to być np woda wodociągowa?
P.S.
Zamieściłem identyczny wpis na konkurencyjnym forum ale tam nikt nie odpowiada więc może tutaj.
Zamówiłem sobie na allegro osmoze. Mam pytanie. Jak ją przechowywać? Chodzi o to że słyszałem że osmoza po pierwszym użyciu musi być stale zalana. W czym ją mam przechować i czy może to być np woda wodociągowa?
P.S.
Zamieściłem identyczny wpis na konkurencyjnym forum ale tam nikt nie odpowiada więc może tutaj.
- illuminatebaby
Twoje pytanie jest mało zrozumiałe. Filtr powinieneś mieć podłączony na stałe do jakiegoś wyjścia wody, np.: pod zlewem lub w szafce pod umywalką. Produkcja wody RO to nie jest taki szybki proces jak nalanie wody do szklanki z baterii w kuchni,chyba że to wersja ze zbiornikiem.
Ostatnio zmieniony 2012-11-11, 13:08 przez illuminatebaby, łącznie zmieniany 1 raz.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC
25l Krewetkarium RC
Przyłącze stałe będzie pod wode od kibelka doprowadzające do niego wode. Zamówiłem osmoze 100 galonów na dobe czyli 375 litrów na dobe. Mam baniak 100 litrów. Więc osmoza wystarczy jak popracuje tylko ze3 godziny albo i mniej. Tylko jak przechowywać osmoze? Czy ją odłączać czy zostawić obok kibelka tylko zamykać zaworek od wody?
Re: Przechowywanie osmozy
z każdym zestawem osmozy powinieneś mieć instrukcję montażu, z którego wszystko wynika - może dlatego nikt nie chce ci odpowiedzieć na oczywiste pytanie...tomsoul pisze:
Masz odpowiedź, nie odłączaj jej od kranu, bo niby po co. Miej na stałe zamontowaną. Zakręcaj tylko kurek jak nie korzystasz i tyle. Nie wiem jaka to osmoza, ale tak czy siak nie wskazanym byłoby całkowite wysuszenie.tomsoul pisze:Więc osmoza wystarczy jak popracuje tylko ze3 godziny albo i mniej.....Tylko jak przechowywać osmoze? Czy ją odłączać czy zostawić obok kibelka tylko zamykać zaworek od wody?
Łukasz
Tak - w filtrze powinna być zawsze woda - co by nie wyschło itd , filtr - cały zestaw najlepiej przykręcić na stałe - powinieneś dostać odpowiednie zaczepy - obok źródła wody - podłączyc pod zimną wodę - powinieneś mieć odpowiedni zaworek przed filtrem, który montujesz w odpowiednim miejscu z w miare łatwym dostępem.
Do tego już na wyjściu - jeden spust do ścieków - może być kibelek ,a drugi do akwa/beczki.
Co do wiadra- nie rozumiem po co ci :)
Jeśli chcesz zlać wode wcześniej - np. do podmiany to polecam jakąś beczke,którą można szczelnie zamknąć , dwa najlepiej - przynajmniej ja tak robię przy morskim, szykuję wodę od rana przed podmianą ,ale kilka pierwszych litrów też spuszczam w ściek.Są różne szkoły odnośnie przechowywania osmozy, czasu przydatności itd - ale bez odpowiednich pomiarów i testów - to i tak nie wiesz do końca co masz i jakiej jakości.
Może przydałby się jeszcze miernik TDS.
Pytanie do czego konkretnie CI ta woda.
Do tego już na wyjściu - jeden spust do ścieków - może być kibelek ,a drugi do akwa/beczki.
Co do wiadra- nie rozumiem po co ci :)
Jeśli chcesz zlać wode wcześniej - np. do podmiany to polecam jakąś beczke,którą można szczelnie zamknąć , dwa najlepiej - przynajmniej ja tak robię przy morskim, szykuję wodę od rana przed podmianą ,ale kilka pierwszych litrów też spuszczam w ściek.Są różne szkoły odnośnie przechowywania osmozy, czasu przydatności itd - ale bez odpowiednich pomiarów i testów - to i tak nie wiesz do końca co masz i jakiej jakości.
Może przydałby się jeszcze miernik TDS.
Pytanie do czego konkretnie CI ta woda.
http://www.youtube.com/user/g1aira (morskie) - zlikwidowane
Boyu MT-402 - miękkie my wifeczki
Reefmax - UNLS (Seriatopora Caliendrum,Seriatopora Hystrix,Montipora Digitata - 3 kolory,Montipora Samarensis,Montipora Foliosa)
Boyu MT-402 - miękkie my wifeczki
Reefmax - UNLS (Seriatopora Caliendrum,Seriatopora Hystrix,Montipora Digitata - 3 kolory,Montipora Samarensis,Montipora Foliosa)