Rośliny wskaźnikowe w akwarium

Nairams

Post autor: Nairams »

Łódzka woda ma (podobno) średnio 76,5 Ca i 7,1 Mg. To jest dopiero dysproporcja. Ale chyba to nie znaczy, że nie mając RO, mam podawać prawie 20 ppm Mg ? A gdzie tu jeszcze stosunek K do Mg.
Piszę o tym ponieważ bardzo często zaglądam do tematu-experymentu Zbyszka17 na innym forum - szukam brakujących mi informacji. Tam można wyśledzić wiele danych o proporcjach nawozów jakie podawał. I wczytując się w jego sprawozdania cotygodniowe zaczynam brać poprawkę na te wszystkie proporcje. Pierwszy lepszy przykład z jego tematu i dawek, o ile dobrze pamiętam K 12 lub 15 a Mg 10, a w niektórych tygodniach nawet 5ppm Mg.
Obrazek

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Masz rację nie mowimy tu o lekkich odstepach o pare ppm/l, ale o znacznych niedoborach ja mam wode ze studni głębinowej jest to inna woda niż ta co Ty masz. Widziałem temat Zbyszka - Doświadczenie, widziałem tez , że w baniaku nazwijmy go "HT" z co2 itp... podawał 12Mg do tego co w kranie, nie wiem czy potem nawet nie więcej.
Czemu twierdzisz, że masz podaac 20mg?? Skoro w kranie masz 7 mg to musisz podac ok -12 -13 stu, aby dobić do ok 19 - 20 stu. Mozesz tez podac na poczatek połowę tego co masz podać i sprawdzić jak na to rosliny.
Reasumujac, jak napisałem wyzej, odchylenia te pare w tych proporcjach nie robi mysle różnicy, ale robi się problem jak mamy spory niedobór nieświadomi, bo przecież mamy przeświadczenie , że kranowit ma tego sporo. Najgorsze sa niespodzianki od wodociągów. Dla porównania w innym akwarium podaje RO i mineralizuje je na gh - 6, kh - 0. Tam proporcje już sa ustawione jak nalezy tj. 26ppmCa , oraz ok 6ppm Mg. Zbiornik nawoże delikatnie bardzo ale nie podaje magnezu juz i nie ma żadnych problemów, wszystkie roslinki wybarwiaja sie idealnie i rosna bez co2. To w jakims stopniu potwierdza to , że limitowane nawożenie sprzyja jednak ładnemu ( nie szybkiemu) rozrostowi roslin oraz ich wybarwianiu i to nawet tych wymagajacych. Co prawda rosna one wolniej, ale sa jakby bardziej soczyste i naturalne. Tylko czy przy blisko 1w/l oraz co2 da sie tak?? Trzeba miec spore doświadczenie aby w takich warunkach limitowac skladniki makro i mikro.
Ostatnio zmieniony 2012-06-12, 13:38 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Nairams

Post autor: Nairams »

No tak racja, rozpędziłem się. Ale nie wieże w te 7 ppm Mg w kranowicie. gdyby tyle było to nie miałbym takich objawów na roślinach jakie mam. Jest dużo mniej IMHO, jeśli w ogóle jest.
Ostatnio zmieniony 2012-06-12, 09:08 przez Nairams, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”