Bezpłodny samiec?

ODPOWIEDZ
Destorions

Bezpłodny samiec?

Post autor: Destorions »

Mam parke p.salvini,złożyły ikre, patrzyłem jak samiec to robi, niezbyt mu to wychodziło bo nie najeżdzał zbytnio na ikre (prawie cały czas tylko odpędzał inne ryby), ikry było ok. 300 ,nadal tyle jest, z czego prawie wszystko spleśniałe,mija 2dzień, nie widąć oczek, jedynie coraz więcej spleśniałej ikry.To 1sze tarło salvini , mają 6/8cm samica 9cmsamiec.

Czy samiec jest bezpłodny? czy to dlatego ze to jego (u nikogo jeszcze nie tarły się) 1sze tarło?
Niewiem gdzie jest błąd,zwłaszcza że mają super instynkt (grzebałem w akwarium z 4razy i przesuwałem kokos ze względu że był obok glonojada 'amatora' ikry).
Czy jezeli jest to prawdopodbnie bezpłodność, to czy oddzielić samice do innego akwarium gdzie jest inny samiec i czekać aż się dobiorą? czy zostawić tak jak jest? ,ryby były największe z gromadki 10sztuk , i się samoistnie dobrały, oboje się już wybarwiają,samica jest w 70% wybarwiona jak na filmikach ,a samiec w 90%..

EDIT:

W 10 jajeczkach widać oczy, więc bezpłodności nie ma.

Czemu ponad 250ikry z 300 cuś, jest spleśniała?
Ostatnio zmieniony 2012-03-03, 22:15 przez Destorions, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Najczęściej pleśnieje ikra niezapłodniona. Nie powinno to dziwić przy pierwszym tarle. ;-)
Przy którymś ''podejściu'' pojawi się wylęg. Z czasem będzie go coraz więcej.

Destorions

Post autor: Destorions »

Rodzice sprawowali celująco opieke, dochowały się ok.10sztuk narybku, jednakże zdechł z przyczyn że jak samiec kopał to kamień się przewrócił i efekty są. Przeniosłem je do większego akwarium,a w ich miejsce pływają pielęgnice saijca. Podmieniłem 2/5 wody,kto wie, może i jutro się wytrą.
Tak apropos, czy mógłbym trzymać parke saijc i parke ramirez razem ?
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmnażanie i Wychów Narybku”