W kaskadzie czyszcze co tydzień, pro forma, syfku jest sporo przyznam, za to środek mam czysty. Taka sama sytuacja jest w kubełkach, majac prefiltr w postaci gabki, któa naprawde wyłapuje olbrzymia ilośc syfu drobnego i mniej drobnego... czyścimy tylko gabke a środka nie ruszamy w ogóle. Mowa o gabce gruboziarnistej o wymiarach ok. 5x5x5 max.
Ostatnio zmieniony 2012-01-05, 21:26 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobra, wkłady wkładami juz je zakupiłem aquaela bioceramax 1600 jakos tak, to takie kulki o duzej wydajności ponoć. Postanowiłem, że będzie drugi filtr, kubełek, oprócz e900 tki. Jaki polecacie na typowy biolog, najlepiej aby miał dużą pojemnośc filtracyjną ( minimum 3 litry na wkłady) przepływ może miec nieduży bo nie o to chodzi, wazne aby miał troche mejsca na złoża. Myslałem o uzywanym Eheim 2213, pobiera niewiele pradu oraz ma jakieś 3 litry na wkłady. Mozna go kupic pozatym a dobra cenę uzywanego.
Ostatnio zmieniony 2012-02-13, 14:57 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Filtry HW mają ponoć duże kubły (3 l ) i mimo pochodzenia daleko-wschodniego sprawują się całkiem nieźle. Są tanie. Tylko pobór maja stosunkowo wysoki w porównaniu do konkurencji.
Ostatnio zmieniony 2012-02-13, 15:04 przez Nairams, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiem, sa podobno dobre, maja jednak dla mnie jedną wadę, nie mają regulacji nie wiem jak w/w Eheim 2213? Ten filtr ma słuzyc jako typowo biologiczny, bedzie wypełniony stricte ceramiką i chciałbym aby przepływ wody byl w nim niewielki tj. abym mógł regulować,dławić przepływ tak jak jest to w JBL-u. Albo moze zamienic kolejnosć, JBL jako biolog typowy ( ma dużą pojemnośc na wkłady) a w/w Eheim jako mechanik?? JAk myslicie da rade??
Ostatnio zmieniony 2012-02-13, 15:09 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.