zbyt wysoki poziom NO3

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maly07071989

Post autor: maly07071989 »

Kupilem od Bolka1984 i Zafiry roslinki mysle ze jest ich wystarczająco. Jak pierwszy raz zakladalem 200l akwa mialem 1/4 roslin i wystartowalem z rybami :)

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

maly07071989 pisze:Kupilem od Bolka1984 i Zafiry roslinki mysle ze jest ich wystarczająco. Jak pierwszy raz zakladalem 200l akwa mialem 1/4 roslin i wystartowalem z rybami :)
No to super... bez komentarza... Pisałem Ci zapytaj kolegi 3 runner ma rogatka odsprzeda ci za grosze, albo wymieni. Do tego pistia moczarka itp. Biomasa jest dośc istotna, na poczatku
Łukasz

Awatar użytkownika
maly07071989

3 runner jest z Pabianic jak dobrze widzialem skad jest. Ja mieszkam miedzy Zgierzem a Ozorkowem wiec powinienes mnie zrozumiec

lukaszLDZ

Jest z bałut ja odbieralem na balutach od Niego, jak wolisz...
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

lukaszLDZ pisze:... nie wiem czemu tak wszyscy podchodza z dystansem do testów zooleka. Ja mam na NO3, NO2 PO4 PH, KH oraz GH, nie odnotowałem, ażeby mierząc NO3 czyPO4 były jakies odchylenia co do wyników, jest tyle ile podaje z soli, kalibrowałem tez je, i jest oki, skąd te negatywne opinie, może jakaś felerna seria, nie wiem, ja nie narzekam... w Zooleku trudno stwierdzic czy się ma 30 czy 80:P he ale na szczęscie nigdy powyżej 20 stu nie miałem, wiec problem mnie nie dotyczy...Zreszta testy to jedynie jakas tam wskazówka, lepiej obserwowac rosliny.
Nie wiem, czy czytasz dokładnie forum, ale ja również do niedawna zachwalałem i stawałem w obronie testów z Zoolek-u, zresztą sam takowymi mierzyłem przez długi czas. Jednak właśnie niedawno przekonałem się o ich "wadliwości"-zawyżały bardzo mocno, a były to testy na NO3 i PO4. Nie wiem, czy to wadliwa seria, czy przyczyna tkwi gdzieś indziej. W każdym bądź razie obecnie mam JBLa i jestem pewien ;-)
Co do "wskazówki"...na początku życia roślinniaka, gdy rośliny zmieniły swe dotychczasowe lokum, nie są ukorzenione to za wiele się nie dowiesz z ich mowy...Co innego, gdy akwa jest dojrzałe, działające dłuższy czas...więc na początku trzeba korzystać z testów i nie ma się czego wstydzić :-P Sam mam akwa zalane miesiąc temu na Amazonii i robiłem częste pomiary...I zero problemów z nim...no może z ilością roślin... :mrgreen:

lukaszLDZ

Nie powiedziałem, ze ma czytac na poczatku, a testy kalibrowałem i ja osobiscie złego słowa o nich nie powiem, moje zdanie jest takie i tyle. Moze trafiłem na udana partie albo Ty na felerna, ja nie narzekam ;-) Po to mamy wybór paru producentów, jeden uzywa tego a drugi innego producenta. Ale fakt, testy na start niezbędne ;-) Jedyny problem to odczytac skale powyzej 20- stu:) ale jak wspomniałem nie miałem nigdy sposobnosci...
Ostatnio zmieniony 2011-12-23, 20:52 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
maly07071989

A ja mam lepszy pomysl miec testy dwoch producentow i porownywac i miec pewnosc:)

Awatar użytkownika
krzych0062

Mały... a jak myślisz, na jakiej podstawie mówię o dokładności testów? ;-)
Na marginesie...obecnie jest więcej niezadowolonych z łódzkich testów, aniżeli tych zadowolonych...Niedawno stanąłem po tej pierwszej stronie...niestety :-/

lukaszLDZ

Gdyby one jeszcze były super wiarygodne, to byłoby o co walczyc, a tak to szczerze, olewam to, na początku, owszem, moze i potrzebne, ale potem sie uzywa ich rzadko. Ja skalibrowałem zooleka i jest oki, a testy.... jak testy... kupisz co zechcesz ;-) Zawsze są zadowoleni i niezadowoleni czy to z produktów Zooleka, JBL - a czy tez ADY ;-)
Ostatnio zmieniony 2011-12-23, 21:24 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
maly07071989

Ja sie nie wypowiem na temat testów mialem ttylko zooleka powiem wam jedynie ze jak je pierwszy raz kupilem uzylem tylko raz bo nie wiedzialem co oznaczaja wartosci po co to wszystko jest i jakos rosliniak rosnąl az za bardzo w kolko wycinanie roslin bylo. Teraz zgłębiłem wiedzę na ten temat. Jesli mialbym polecac komus akwarium to napewno nie roslinne :) ciezki temat za duzo wszystkiego wiem na swojej skórze :) ale za duzo kasy sie włozylo w to wszystko zeby zrezygnowac. CHoc kasa kasą ale widok własnej odhodowanej roslinnosci i produkowania przez rosliny tlenu jest wg mnie bardzo zjawiskowe i bezcenne.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Co do testów,to też do tej pory Zoolek w szafce mej gościł,ale parę razy już pewne wyniki testów tego producenta nie dawały mi spokoju.
Taki przykład z NO3

Mierzę rano 2 godziny przed świeceniem,wynik tak między 5,a 10.
Uzupełniam.
Mierzę ponownie tuż przed zapaleniem światła,wynik 0.
Powtarzam mierzenie,wynik 0.
Myślę ''dziś z rana nie piłem,więc może trzęsą się ręce,więc szybka kawa''
Powtarzam ponownie już po kawie :-) ,wynik 0.

Takie wskazania odnotowywałem nie jednokrotnie.

Przy nowej aranżacji dam szansę JBL-owi.
Ostatnio zmieniony 2011-12-23, 21:35 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

He a spozywałeś inne substancje :P Łukasz :mrgreen: Tak serio to nigdy nie spotkałem sie z czyms takim o czym piszesz :mrgreen: hehe widac mam jakąs lepsza partie czy co :mrgreen: serio wskazuje tyle ile podam:) Mowa o NO3 oraz PO4 nie wiem jak z PH gh oraz kh ;-) nie jestem w stanie tych skalibrowac. Chyba z ciekawości kupie kiedys JBL- a NO3 zobaczymy porównamy.
Ostatnio zmieniony 2011-12-23, 21:31 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Lukiki

Post autor: Lukiki »

lukaszLDZ pisze:He a spozywałeś inne substancje :P
Nie jednokrotnie,ale tego ranka strasznie piździło,chłopaków pod sklepem nie było,więc walłem,tylko kawę ;-)
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

lukaszLDZ pisze:Ja skalibrowałem zooleka i jest oki,
No właśnie...skalibrowałeś...znaczy "naniosłeś korektę" a co tym idzie też był niedokładny :-P

lukaszLDZ

Moze inaczej, chyba xle sie wyraziłem, przykładowo, zrobiłem roztwór 10mg/l i tyle wskazywał test i inne stężenia, problem jest potem powyzej 20 stu z kolorami zby odczytac tylko rzetelnie wyniki o czym pisałem wyżej. To miałem na my sli mówiac kalibracje:P raczej ianczej sprawdziłem a nie skalibrowałem :mrgreen:
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”