dodatkowe oswietlenie

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Irek pisze:Troszki za dużo azotu.
Nie można tego jednoznacznie stwierdzić nie znając P i K.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

lukaszLDZ pisze:Kolega padrem, mam nadzieje, sie nie obrazi jak podepne sie pod temat oświetlenia i świetlowek. Mam baniak 48 l netto, z przodu 24 w aquastar 10000k plus odblysnik z tylu 15 w 6500k. Ja radzicie, czy z przodu powinno byc 6500k a z tylu wzglednie 10000. Czy zamienic ta 24 aquastara na 6500 i wowczas w baniaku beda dwie 6500k?? Co bedzi elepsze dla roslinek. Nawoze solami jako tako i podaje carbo, rosliny srednio wymagajace.
Decyzję o rozmieszczeniu świetlówek podejmij sam... ;-) Wszystko zależy od tego co Tobie się bardziej podoba. Ja osobiście zostawiłbym ten układ "rur", jaki masz obecnie-jedynie zrobiłbym test, jak ładniej wizualnie prezentuje się akwa przy różnym ustawieniu kolejności świetlówek. Bo przy tak małym zbiorniku nie powinno mieć aż takiego znaczenia, która jest pierwsza a która druga. Na przyszłość jedynie radzę pomyśl o jakiejś "różowej" zamiast Aquastara...np. Grolux, Aquarelle...Przy dwóch świetlówkach połączenie 6500K i "landrynki" wygląda super, no i rośliny przy dobrym prowadzeniu mają się dobrze. Ale to moje sugestie...wybór jak zwykle należy do właściciela ;-)

Troszkę namieszałeś padrem z tymi statecznikami... :-P Rozumiem, że do tych 2x54W dołożysz ww 965? Jeśli tak to ma ona 115cm długości i mieści się w pokrywie...bynajmniej mojej ;-) Co do układu daj ją na przód, drugą niech będzie Grolux i na trzecim miejscu Aquastar...choć tu możesz pokombinować z ustawieniem pierwszej i trzeciej wg własnego uznania. Ja ustawiłbym je jak napisałem ;-)
Ostatnio zmieniony 2011-11-09, 21:38 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

padrem

Post autor: padrem »

Aj no namieszalem fakt ;) poprostu nie chce zakupywac nowego statecznika skoro mam cale pudlo uzywanych ale zaden nie spelnia wymagan co do swietlowki ktora chce zamontowac bo uslyszalem w sklepie elektornicznym ze jesli dam mocniejszy statecznik w tym przypadku 1 lub 2x58 to swietlowka 54W mi sie "podobno" nie zapali a posiadam jeszcze mase statecznikow uzywanych lecz sprawnych 1x36W 2x 36W dlatego myslalem o tym zeby dolozyc tam swietlowke 36W o ww barwie co da mi wtedy 0.6W /litr jest krotsza i nie bedzie problemu z jej zamontowaniem w pokrywe a dodam ze pokrywa jest wykonana wlasnorecznie ze spienionego PCV jednak i tak na "styk" mi weszly swietlowki o mocy 54w t5 bo nie przewidzialem oprawek bryzgoszczelnych ;)
co do Swietlowki to nie moge znalesc firmy ktora mi to zamowi bo im sie poprostu nie oplaca zamawiac, bynajmniej takie jest moje zdanie bo wykrecaja sie w rozny sposob zeby mnie zbyc :) prawie Identycznie jak panowie ze sklepu Rybarium znajomy zamawial pewna czesc nie bede juz mowic jakas czekal 2 tygodnie dzwonil i nie mogl sie doprosic az wkoncu przyszla pozadana czesc oczywiscie panowie mieli oddzwonic kiedy sie ona pojawi lecz niestety sam musial wykonac jeszcze dziesiatki telefonow wszystko fajnie ale obiecali mu 2 takie same czesci i z przekonaniem twierdzili ze sa 2 sztuki na stanie co sie okazalo ? jednak jest jedna tak samo bylo w przypadkach firm do ktorych dzwonilem z zapytaniem o swietlowke mowili cos w stylu " bedzie mozna zamowic ale oni nie wiedza nie kiedy bedzie" ani jaka jest cena ;) smiech na sali niestety nie mam numeru do Pana ktory handluje oswietleniem na Starcie bo juz bym do niego wykonal telefon, zgubilem gdzies wizytowke a wiem tylko ze Firma nazywa sie AMB tylko w internecie nie moge jej zlokalizowac, byc moze ktos z was moze polecic firme ktora skusila by sie aby zamowic dla mnie swietlowke o ww barwie swiatla ?

discus6

Post autor: discus6 »

W google wpisz atti zgierz i już ;-)
discus6

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

krzych0062 pisze: Na przyszłość jedynie radzę pomyśl o jakiejś "różowej" zamiast Aquastara...np. Grolux, Aquarelle...Przy dwóch świetlówkach połączenie 6500K i "landrynki" wygląda super, no i rośliny przy dobrym prowadzeniu mają się dobrze. Ale to moje sugestie...wybór jak zwykle należy do właściciela ;-)
Ale przeciez ta aquastar 10000k ma wlasnie odcien rozowawy:) tak mi sie zdaje, nawet widac to ja sie ona pali sama z przodu.
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

padrem pisze:nie chce zakupywac nowego statecznika skoro mam cale pudlo uzywanych
No to masz niejako problem...bo faktycznie skoro masz stateczniki do T-8ek to nie odpalą one T-5ek...sam kiedyś łudziłem się, że jednak się uda, ale nic z tego. Po prostu te "cienkie rury" muszą mieć inny prąd zapłonu. Jednak niech tu się wypowiedzą fachowcy, wszak mamy elektryków na forum ;-)
Co do długości...to T-8 36W z tego co mi jest wiadomym ma 120cm, natomiast T-5ka 115cm, więc taj jest krótsza i powinna wejść na styk w pokrywę. Zobacz w hurtowni na Brukowej, bodaj 16-17? tam są ludzie dość "przyjaźni" akwarystom...sam tam kupowałem ww świetlówki Osram T-5 54W i w rozmowie stwierdzili, że są w stanie zamówić każdą świetlówkę. Tylko, że to było prawie rok temu, co powiedzą dziś? Diabli wiedzą...hehe :-P
lukaszLDZ pisze:Ale przeciez ta aquastar 10000k ma wlasnie odcien rozowawy
I tu powstaje pewna "zagwozdka"...Dziwna sprawa z tymi Aquastar-ami, bo...T-5 54W świeci jasnym, białym i mocnym światłem, 38W T-8ka jest już nieco różowa, natomiast 15W T-8ka świeci już prawie identycznie właśnie, jak Grolux...Sam mam wszystkie wymienione i się temu dziwiłem. Jesteś kolejną osobą, która wspomina o różowym świetle Aquastara o mniejszej mocy...Czy to świadczy o niesolidności producenta? Może są jeszcze inne osoby na forum, które mają podobne spostrzeżenia? Generalnie to wszystkie powinny świecić jasnym, białym światłem a wychodzi to różnie...Mamy kolejny temat do wyjaśnienia :-P

Lukiki

Post autor: Lukiki »

He,właśnie popatrzyłem na swojego aquastara 54W i nigdy nie zwróciłem uwagi tak dokładnie,na jego barwę jarzenia.
I tu wydaję się jeszcze następna ciekawostka,bo Krzysztof napisałeś:
krzych0062 pisze:.T-5 54W świeci jasnym, białym i mocnym światłem
...a mi jak:
krzych0062 pisze:38W T-8ka jest już nieco różowa
Ja sobie tą świetlówkę zapamiętałem właśnie jako takie typowo białe światło,a tu niespodzianka.
Ale sobie teraz tak myślę,że mam już ją rok i może ,to taki defekt po czasie,nie wiem...

Z zestawu lampy zostawiłem sobie dwie białe świetlówki firmy degenbao 10000K http://www.floraefish.com.br/loja/produ ... bcf8a031dd i one faktycznie dają bieluteńkie światło,a aquastar na ich tle jest właśnie wręcz różowy.

Od lewej:Degenbao aquawhite (10000),philips 865 (6500),degenbao aquawhite (10000),aquastar (10000 ???)

Obrazek
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

mam T8 18W aquastara i świeci jasno, dla porównania jest obok grolux i dwie 4000 i aquastar daje najjaśniej, choć fakt nie mam porównania z innymi 10000
Co by tu napisać... :-P

lukaszLDZ

Ja mam u siebie t8 15w - 6500 k aquarelle swieci na biało, natomiast ta z przodu t5 24w - aquastar 10000 swieci lekko na rozowo i to widocznie, jak podniesnie sie pokrywe widac to zarowno wtedy jak i w akwarium :-) , zatem, nie wiem jak to jest, podkreslam, świetlowka o dlugosci 45 cm czyli ta krótsza 24w, bo jest jeszcze dłuższa o 10 centrymetrów jakos tka, równeiz 24 w ;-) ale u mnie w pokrywie nie zmieściłaby sie. Kupiłem wszystko w ATTI.
Łukasz

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

U mnie aquastar T5 54W świeci właśnie jak na zdjęciu Łukasza <lekko różowa barwa>
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

padrem

Post autor: padrem »

no i teraz sam juz nie wiem co takiego wsadzic pod pokrywe
mam kompletny mlotek w glowie.

Awatar użytkownika
krzych0062

lukaszLDZ pisze:Ja mam u siebie t8 15w - 6500 k aquarelle swieci na biało
Ojojoj...że tak powiem lukaszLDZ poleciałeś sobie po bandzie ;-) Bo Aquarelle-Philips-a ma 10000K i właśnie świeci na różowo a nie na biało. Miałem ją w różnych mocach i zawsze świeciła jednakowym światłem :-P
Lukiki pisze:Ja sobie tą świetlówkę zapamiętałem właśnie jako takie typowo białe światło
Przyznam szczerze, że jakiś czas temu też tak miałem zakodowane w głowie. Jednak po jakiejś naszej dyskusji tu na forum a później w rozmowie z kolegą akwarystą wynikły pewne podejrzenia co do solidności producenta. Wiem, że to dość poważny zarzut, jednak nie jestem odosobniony w swych spostrzeżeniach. Co prawda, jak do tej pory nie kontrolowałem jakości-koloru-emitowanego światła w stosunku do "starzenia się rury", ale chyba można przeprowadzić taką obserwację. Jednak mimo wszystko nadal jest zastanawiające, że te świetlówki T-8 małych mocy już na samym starcie świecą na różowo? Czyżby te same świetlówki raz mają "nabitą" etykietkę Grolux a innym razem Aquastar? Chyba warto ten temat poruszyć z jakimś przedstawicielem firmy Sylvania, co Wy na to? ;-)

lukaszLDZ

krzych0062 pisze:
lukaszLDZ pisze:Ja mam u siebie t8 15w - 6500 k aquarelle swieci na biało
Ojojoj...że tak powiem lukaszLDZ poleciałeś sobie po bandzie ;-) Bo Aquarelle-Philips-a ma 10000K i właśnie świeci na różowo a nie na biało. Miałem ją w różnych mocach i zawsze świeciła jednakowym światłem :-P
chodzi mi o philipsa 865 notabene taka zwykla 6500k, pomyliłem nazwy i ona wlasnie ma taki kolor bialy ktory ladnie podkrelsa u mnie ciemny kolor zielony u roslin, ale moze to tylko sugestia[/quote]
Ostatnio zmieniony 2011-11-13, 19:20 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

krzych0062 pisze:Jednak niech tu się wypowiedzą fachowcy, wszak mamy elektryków na forum
Hmm, właściwie coż tu dopowiedzieć. Rzeczywiście tak jak Krzysztofie napisałeś T5 mają wyższy prąd co powoduje, że muszą mieć inne nowsze stateczniki. Obecnie stateczniki nowej generacji mogą zasilić zarówno T5 i T8. Te starszej tylko T8.
Więc kolego padrem jeżeli nie jesteś pewien czy dany statecznik zasili Tobie jakąś świetlówkę to zrób zdjęcie lub podaj dokładną nazwę. Nie zawsze jest tak, że w sklepach elektrycznych sprzedają elektrycy.. Sam znam takie przypadki i jeżeli ja tam pójdę i wiem co mam kupić to jest ok, ale czasem widzę jak przyjdzie osoba, która niekoniecznie ma wykształcenie w tym kierunku i próbują się ze sobą dogadać to bywa tragicznie...
padrem pisze:no i teraz sam juz nie wiem co takiego wsadzic pod pokrywe
mam kompletny mlotek w glowie.

Imho jeżeli chcesz wsadzić to wsadź to np. na co cię stać. Odczuwanie barw u różnych ludzi jest różne, więc wsadź to co Tobie się podoba.
:-)

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

mario150375 pisze: Odczuwanie barw u różnych ludzi jest różne, więc wsadź to co Tobie się podoba.
:-)
To nie jest takie proste, bo np. zbyt dużo widma czerwonego powoduje rozrost glonów nitkowatych ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”