'Błagam, pomocy" - jaki fotomaker do 500 zł
Jeśli mamy zacząć rozmowę,to zacznijmy od tego,do czego ma służyć nam aparat i kiedy możemy przewidywać jego ponowną zmianę.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Aparat ma słuzyc stricte jako sprzęt do użytku wakacyjnego jakieś krajobrazy, względnie czasem cos w zbiorniku, taki uniwersalny, po prostu dośc dobry zwykły kompakt, ( nie wiem czy te okreslenia nie wykluczaja się wzajemnie). Zmiana nie planowana, wzglednie dokupienie drugiego za jakis czas, ale napewno nie kompakta.
Łukasz
Kurcze,tak na szybko przejrzałem parę ofert i jak dla mnie,t wszystko na jedno kopyto w takim przedziale cenowym.
Różnice są nie wielkie,jeden ma f/2.7 drugi f/2.8. albo f/3.0
Zoom jeden ma 6 drugi 14,więc to kwestia osobistych potrzeb.
Stabilizacja,patrz tylko i wyłącznie na optyczną.
Przetwornik obrazu CCD,3CCD na pewno zredukuje koszty względem CMOS.
Wiesz tak na prawdę trudno jest polecić,bo ja zaproponuję Ci aparat,który parametrami będzie dobry,a okaże się,że np:auto fokus jest wolny i nie celny.
Tym bardziej,że nie miałem 10 małpek w ręce,by mieć porównanie.
Ogólnie rzecz biorąc,to dla amatora nie będzie różnicy czy,to będzie aparat A za 450zł czy B za 500zł.
To jak dalej wygląda zdjęcie wszystko zależy od początkowego ustawienia aparatu i dalszej obróbki.
Tutaj pozwolę sobie na przykład z domowej biblioteki.
Pierwsze zdjęcie,to surówka.
Drugie zdjęcie po obróbce na profesjonalnym narzędziu.
Napisałeś:
Reasumując,chcesz zwykłe zdjęcia,które ogólną jakością Cię zadowolą,to wydaj nie więcej niż 500zł.
Najprawdopodobniej jeśli wydałbyś 800zł,to otrzymasz identyczny efekt,dopłacisz tylko za bajery,a nie za jakość,bo aparat będzie zbudowany na identycznych podzespołach.
Różnice są nie wielkie,jeden ma f/2.7 drugi f/2.8. albo f/3.0
Zoom jeden ma 6 drugi 14,więc to kwestia osobistych potrzeb.
Stabilizacja,patrz tylko i wyłącznie na optyczną.
Przetwornik obrazu CCD,3CCD na pewno zredukuje koszty względem CMOS.
Wiesz tak na prawdę trudno jest polecić,bo ja zaproponuję Ci aparat,który parametrami będzie dobry,a okaże się,że np:auto fokus jest wolny i nie celny.
Tym bardziej,że nie miałem 10 małpek w ręce,by mieć porównanie.
Ogólnie rzecz biorąc,to dla amatora nie będzie różnicy czy,to będzie aparat A za 450zł czy B za 500zł.
To jak dalej wygląda zdjęcie wszystko zależy od początkowego ustawienia aparatu i dalszej obróbki.
Tutaj pozwolę sobie na przykład z domowej biblioteki.
Pierwsze zdjęcie,to surówka.
Drugie zdjęcie po obróbce na profesjonalnym narzędziu.

Napisałeś:
Jak najbardziej te określenia się wykluczają,ale też trzeba by było najpierw zdefiniować pojęcie ''dość dobry''lukaszLDZ pisze: po prostu dośc dobry zwykły kompakt, ( nie wiem czy te okreslenia nie wykluczaja się wzajemnie)
Reasumując,chcesz zwykłe zdjęcia,które ogólną jakością Cię zadowolą,to wydaj nie więcej niż 500zł.
Najprawdopodobniej jeśli wydałbyś 800zł,to otrzymasz identyczny efekt,dopłacisz tylko za bajery,a nie za jakość,bo aparat będzie zbudowany na identycznych podzespołach.
Filmy
Dziekuje za wyczerpująca odpowiedź, fakt jest tak jak myślałem, że te aparaty to wszystko na jedno kopyto,, cos wybiore ofert jest do wyboru do koloru, celuję albo w jakiegoś olympusa albo któregoś z lumixów. Teraz mam inny problem
wróciłem do domu i okazało sie, że prądu nie było przez 10 godzin, masakra,
, no ale cóz... tak czy siak, dzieki za opinię 

Łukasz