mlode Kakadu

ODPOWIEDZ
padrem

mlode Kakadu

Post autor: padrem »

witam, wykluly mi sie mlode kakadu w zbiorniku ogolnym :) mam pytanie poniewaz samica je przeniosla z kokosa pod korzen (miedzy korzen a kamien) i caly czas je zbira do pyska poprawia i odgania inne ryby, czy moge jakos zapobiec zjedzeniu tych mlodych przez inne ryby ? czy samica dopilnuje mlodych i przeniesie je do bezpieczniejszego misjaca np kokos ?

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Juz rozmawialismy o tym, myślę, że nie, w ogólnym trudno, no chyba, że oprócz nich nie masz innych ryb , wbrew pozorom żarłoczne na takie maluchy sa neony i nie tylko
Łukasz

padrem

jak narazie samica broni mlodych a neonka jest jedna tylko, zostawie to samo sobie aby kwitlo ;) bede tylko dokarmiac ze strzykawki nie mam mozliwosci wlozyc tam domku z siatki aby ochronic mlode poniewaz sa miedzy korzeniem a kamieniem nie da rady tego ogrodzic calego

lukaszLDZ

Włóz jakis mech czy wgłębke może tam sie skryją ;-) jak cos przetrwa daj zna
Łukasz

padrem

narazie samica ciagle je przenosi wiec bede co chwila musial przekladac ten mech :D

padrem

no dobra bylem dzisiaj na gieldzie i rozmawialem z gosciem ktory choduje kakadu, poradzil mi abym wyssal mlode z ogolnego do mniejszego tak wiec ucynilem podlaczylem im brzeczek i sie tam mlodziaki bawia w malym akwa, lecz nie wiem czy nie powinienem im dorzucic tez tej samicy ktora tak dzielnie przez tyle czasu opiekowala sie mlodymi ? moze wy mi podpowiecie ? :)

lukaszLDZ

Lepiej niech młode sa z matką, owszem bedą sobie radzic bez niej jesli beda karmione, ale moga zatracić swoje naturalne zachowania, których ucza sie przy matce. Chodzi o rodzicielstwo itp, ponoc dlatego sie trzyma z rodzicami, ale można ołowic je, tak robia hodowcy, którym nie zalezy, czy rybcie w przyszłości będa sie nornalnie rozmnażać i ehzystować. Wszystko jest na Apisto.pl ( w zakładce forum ) , tam masz naprawdę skarbnicę wiedzy jesli chodzi o pielęgniczki, jest dział rozmnażanie i szerokie dyskusje
Ostatnio zmieniony 2011-10-10, 07:15 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

padrem

teraz mysle juz jest za pozno na odlowienie samicy rybki przelozylem wczoraj samicy nie udalo mi sie zlapac ;) ;p i ja zostawilem mysle ze jakbym ja przelozyl teraz zjadla by swoje mlode nie chce ryzykowac, mlodziaki karmie ugotowanym zoltkiem jajka, wrotka kupilem im brzeczek do napowietrzania maluszki plywaja sobie :) tylko drazni mnie dzwiek tego brzeczka przez cala dobe jest gorszy niz moja tesciowa ;)

lukaszLDZ

Oj to faktycznie ciezka sprawa z tym dzwiękiem ;-) wstawiłbys jakies foto maluchów, jak juz odróżnisz samiczki i samce to daj znac:) nie wiem czy żółtko tak na dłuższa mete to dobry pomysł, starszny syf robi i wpływa na wode w znaczny sposób. Paniętaj że silne napowietrzanie wody wytraca z niej co2 co za tym idzie, wpływa na zwiekszenie ph wody, a pielęgniczki nie lubia tego, zmniejsz napowietrzanie a zwiksz filtracje lepiej zwlaszcza przy tym żółtku ;-)
Ostatnio zmieniony 2011-10-10, 09:56 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

padrem

podmienilem maluchom wode(wybralem ok 3 litrow z ogolnego) wieczorem bedzie filterek zaczne im filtrowac wode a ten wark wylacze, z tego co mowil mi ten hodowca to jajko max 1 dzien i trzeba usunac resztk,i poki co niech jedza szkraby :) jak beda troche bardziej widoczne to dam fotke ;)

lukaszLDZ

Spoko jak cos jestem fanem apisto więc stąd to zainteresowanie, zycze powodzenia w hodowli:)
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmnażanie i Wychów Narybku”