Witam,
trochę mnie nie było, ale postanowiłem zgodnie z radami zmienić co nieco w swoim akwarium(nie jest to wygląd docelowy) mam również nadzieję, ze tym razem zdjęcia lepsze wyszły, chociaż do ideału daleko, mianowicie,oświetlenie juz nie jest "choinkowe"(chociaż święta coraz bliżej ;) ) zniknęły gupiki i kamienie(te widoczne na zdjęciu służą by korzeń się napił wody i w końcu opadł, wtedy znikną-nie mam możliwości wygotowania tego kolosa 120cm dł szer 25 wys 30 około), zniknął rak pręgowany( jest w innym akwa-swoją drogą ma ktoś może takiego raka? chętnie
przyjmę-kupię) zdrojka też wyeksmitowałem zostawiłem jego niewielka część(muszę zainwestować w jakieś rośliny niedrogo i szybko rosnące może ktoś z forumowiczów ma nadwyżkę?( jakieś propozycje co do roslin?)
W najbliższym czasie dojdzie tło na tył akwarium( sam będę robił i mam nadzieje wyjdzie ładnie(styropian+cement+korek by do niego przytwierdzić jakiś mech i roślinki) filtr 2000L/h zewnętrzny z UV-C 9W, rybki jedzą mięso i dość syfią nim po całym akwa i wydaje mi sie, że musi być jakaś nadfiltracja i sterylizowanie chociaż częściowe wody,
podłoże też idzie do wymiany będzie ciemne i tu nie wiem jaki wybrać by najlepiej oddać biotop ryb, (ale żeby nie wydać majątku) oraz do dwóch świetlówek 36w dojdą kolejne dwie o takiej samej mocy będzie wtedy jakieś 0,22W na litr, świetlówki będą włączane parami, rano włączam 2, po 2 godzinach kolejne i wieczorem w ten sam sposób będą wyłączane, nie wiem czy tyle powinno być dla tych ryb(gdyby im było jednak za jasno mają gdzie się schować, korzeń robi dużo cienia), przy czym najpierw rośliny bo inaczej baniak zzielenieje od glonów.
na razie jeszcze wciąż panuje nieład, ale mam nadzieje, że zmierzam w dobrym kierunku.
Pozdrawiam i czekam na komentarze i
rady-wskazówki