Jak obiecałem.
Otóż postanowiłem całkowicie usunąć oświetlenie T8 a zamiast niego zamontować T5.
Sytuacja pierwotna;
Pokrywa Aquael 80x35 z dwiema T8 18W
Po zmianie
Pokrywa Aquael z dwiema T5 28W
Materiały potrzebne:
- nowe świetlówki z odbłyśnikami
- moduł elektroniczny
- oprawki
- kabel zasilający
- kawałki płyty z PCV spienionego
- krótkie wkręty do drewna
- krótkie śrubki np M3
Poniżej fotka z przerobioną pokrywą:
Czynności po kolei (nie robiłem zdjęć w trakcie pracy ale postaram się opisać przejrzyście)
- odkręcić pudełko pod którą mieszczą się stateczniki, wyrzucić stare (ja miałem 2 szt) i zamontować nowy) stateczniki były przyklejone do płytki plastikowej, nowy statecznik wystarczy przykręcić do tej płytki i dopiero wtedy włożyć płytkę do pudełka, wprowadzić przewody opraw i zasilający i odpowiednio przyłączyć, całość zamknąć, uszczelnić (ja zastosowałem izolację) i z powrotem przykręcić śrubkami do głównej pokrywy.
- odkręcić świetlówki T8 i wyjąć
- pokaze się szereg tulei, które nie są wykorzystywane a do których dokręcamy zrobioną własnoręcznie płytkę z PCV (grubość 3mm), zdjęcie poniżej o tym mówi:
- do dorobionych płytek przykręcamy odbłyśniki z uchwytami za pomocą śrubek, a następnie płytki przykręcamy do pokrywy za pomocą wkrętów do drewna na tyle krótkich żeby nie przebiły pokrywy i na tyle cienkich żeby nie rozwaliły tulejek. Ja zrobiłem dwie płytki z PCV, każdą zamocowałem za pomocą 4 wkrętów (jedna płytka ma zamocowane 2 uchwyty na świetlówki)
- wciskamy oprawki do świetlówek, układamy i ściągamy opaskami elektrycznymi przewody i jeżeli nie zrobiliśmy pomyłki w przewodach i docisnęliśmy odpowiednio oprawki całość zaczyna pracować i cieszyć swoim światłem

pozdrawiam