Pomoc
Pomoc
Witam
Bardzo potrzebuję kogoś kto jest nauczycielem języka polskiego, ponieważ zdaję w tym roku maturę i jakaś pomoc mi by się przydała(nie jestem orłem z polskiego).
Jeśli jest tu ktoś taki bardzo proszę o przyznanie się.
Bardzo potrzebuję kogoś kto jest nauczycielem języka polskiego, ponieważ zdaję w tym roku maturę i jakaś pomoc mi by się przydała(nie jestem orłem z polskiego).
Ostatnio zmieniony 2011-04-20, 15:22 przez Rysiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Z tego co pamiętam to egzamin ustny polegał tylko na przedstawieniu swojego tematu w formie "luźnej" prezentacji. Mogłem mieć ze sobą prezentacje w PowerPoincie i plan wypowiedzi - czyli jak jesteś inteligentny i przynajmniej liznąłeś temat to powinieneś bez żadnych problemów zdać egz. ustny. Co do budowy utworów literackich to jeśli nie masz takiego punktu określonego w temacie swojej wypowiedzi to na 99,9% takie pytanie paść nie powinno.
W sumie temat nie trudny. Ja sobie wybrałem temat na cwaniaka. Motyw apokalipsy i gnezy w literaturze i wybrałem książki takie że byłem 100% pewny że komisja ich nie zna i jeśliby chcieli je przeczytać to powodzenia - Książki cegły - Silmarillion, Biblia itp ;) Więc nawet jeśli coś zapomniałem mogłem bezstresowo lać wodę wymyślając na biegu ;) Dostałem 80% :>
Ostatnio zmieniony 2011-04-20, 17:08 przez Gr4b3Q, łącznie zmieniany 1 raz.
Przyznaję się,mam taki zawódRysiu pisze:Bardzo potrzebuję kogoś kto jest nauczycielem języka polskiego, ponieważ zdaję w tym roku maturę i jakaś pomoc mi by się przydała(nie jestem orłem z polskiego).

Jeśli zaczniesz się jąkać i w Twojej wypowiedzi będzie niepewność lub przestaniesz mówić i będzie to trwało długo, to komisja może Ci zadać różne pytania, ale raczej nie o samą budowę wiersza, bo temat masz obszerny jak rzeka i będzie z czego pytać, jeśli chodzi o sam motyw i spojrzenie na śmierć w różnych okresach literackich.Rysiu pisze:Chodzi dokładnie o to, czy podczas ustengo egzaminu maturalnego z języka polskiego jest możliwość czy może mnie spytać komisja o budowę wiersza.
Ogólnie temat masz utarty, wdzięczny i można tu płynąć i płynąć, począwszy od antyku(kult bohaterskiej śmierci na polu walki), poprzez średniowiecze-różnorodność przedstawiania śmierci i spojrzenia na nią. Średniowieczne "Dance macabre", "Rozmowa Mistrza Polikarpa ze Śmiercią" i inne tego typu utwory, które pokazują jak ludzie postrzegali wówczas śmierć, która nikogo nie omija, jak się jej bali.
Renesans-"Treny" Kochanowskiego, "Makbet", utwory Daniela Naborowskiego, "Cierpienia młodego Wertera"....Można tak wymieniać, temat jest bardzo obszerny,a w literaturze okresu wojny i okupacji, to już masz multum przykładów(proza:Krall, Borowski, Grudziński,Nałkowska, poezja: Baczyński,Gajcy, Herbert, Białoszewski, Szymborska, Miłosz...).
Wybierz sobie sam, to co Cię najbardziej interesuje w literaturze, jeśli chodzi o motyw "thanatos".Jeśli jesteś mocniejszy w prozie, to więcej spojrzeń na ten temat staraj się uzyskać, poszukując na tym polu, jeśli lubisz lirykę, to więcej z tego, chociaż pewnych kultowych przedstawień śmierci nie da się uniknąć, bez względu na to, czy się coś lubi czy nie.
Bardzo dużo o śmierci i w sposób niezwykle ciekawy i innowacyjny pisze Leśmian, on ma dość skomplikowaną i zneologizowaną lirykę, ale warto się w to zagłębić, żeby zaciekawić komisję egzaminacyjną.
Jeśli będziesz miał jakieś pytania, to pisz.
Ostatnio zmieniony 2011-04-20, 19:58 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Dzięki za pomoc Zafira.
Ja mam taki problem z wierszami, analizą ich. Temat wybrałem dzięki mojemu kuzynowi bo on miał ten sam i dał mi materiały i swoją prezentacje, żebym mógł sobie czymś pomóc(pracy to ja sam od zera nie napisałbym). W ogóle to ja nie wiem jak tą maturę z polskiego pisemną napiszę wypracowania mi w ogóle nie idą a jak mam robić czytanie ze zrozumieniem(nie wiem czemu to gó*no się tak nazywa) to w środku mi się gotuje.
Ja mam taki problem z wierszami, analizą ich. Temat wybrałem dzięki mojemu kuzynowi bo on miał ten sam i dał mi materiały i swoją prezentacje, żebym mógł sobie czymś pomóc(pracy to ja sam od zera nie napisałbym). W ogóle to ja nie wiem jak tą maturę z polskiego pisemną napiszę wypracowania mi w ogóle nie idą a jak mam robić czytanie ze zrozumieniem(nie wiem czemu to gó*no się tak nazywa) to w środku mi się gotuje.
Nie ma za co, akurat analiza wiersza to to, co lubię najbardziej. Kilka lat temu pisałam z tego pracę magisterskąRysiu pisze:Dzięki za pomoc Zafira.
Ja mam taki problem z wierszami, analizą ich

Teraz i tak jest stosunkowo łatwo zdać maturę, wcześniej znasz temat, możesz się jakoś przygotować. Kiedyś się wchodziło, pytania rozpisano na tablicy i musiałeś napisać sensowne wypracowanie, korzystając ze zdobytej dotychczas wiedzy o literaturze,a czasem kontekst był bardzo szeroki.Pamiętam mój temat pracy maturalnej: "Prawda o człowieku w wybranych utworach literackich:"Nie znam roli, którą gram"W. Szymborska. I teraz jak tu zacząć, kiedy tyle prawd o człowieku kryje się w literaturze, 5 godzin przewidzianego czasu pisania to mało,a trzeba z tego wydobyć sedno

Ostatnio zmieniony 2011-04-21, 19:37 przez Zafira, łącznie zmieniany 3 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie