Czy mozliwe jest tak wysokie kh w wodzie z kranu?

ODPOWIEDZ
pchor_1

Czy mozliwe jest tak wysokie kh w wodzie z kranu?

Post autor: pchor_1 »

Robiłem test kropelkowy SERY na kh wody z kranu (Pabianice). Po dodaniu 10 kropli do próbki woda zabarwiła się z niebieskiej na żółtą. Następnie dalej dodawałem po kropelce test, az doszedłem do 30 kropli, a woda nadal była żółto-pomarańczowa i nie zamieniła się w zieloną, kiedy to zgodnie z instrukcją należało przerwać test.

lopuch

Post autor: lopuch »

A jakie GH ci wyszło? Testy akwarystyczne nie mierzą tak np twardości węglanowej więc niektóre wody dają takie dziwne wyniki że KH jest większe od GH. Sprawdź jeszcze datę przydatności testu to też może spowodować złe wskazania.

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

IMHO to kh wylicza się z ilości kropli w momencie przełamania kolorów czyli w momencie przejścia z niebieskiej barwy na żółto......czuli Kh wynosi 10d stopni niemieckich
Malawi

pchor_1

gh jeszcze nie mierzyłem. Nie mam jeszcze takiego testu. PH wychodzi mi 8.0
Testy zacząłem kupować ponieważ w akwa padają mi od początku ryby. Skalary po wpuszczeniu miałem około 1,5 miesiąca i wszystkie 4 sztuki w przeciągu 2 tygodni padły. To samo z parką Akary Błękitnej. Utrzymały się tylko 2 Zbrojniki Niebieski (z 2 wpuszczonych), a nawet Zbrojniki się rozmnożyły.
Przeżyło również 5 Kirysków Pstrych z 10 wpuszczonych.
W chwili obecnej akwa ma około 10 miesięcy, a ja obawaim sie wpuścić jakieś ryby.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

No przy takiej zasadzie nie jest to nic dziwnego. Sprawdź czy nie masz wapienia w akwa.

pchor_1

Nie mam żadnych kamieni w akwa. ph mam w akwa takie, ponieważ woda do podmian z kranu ma własnie ph 8.0.
Co proponujecie aby dało sie trzymać w moim akwa południowoamerykańskie pielęgnice? Filtr RO do wody na podmiany?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”