oświetlenie w roślinnym akwarium

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

krzych0062 pisze:Kubiszon a jakie było oświetlenie w tym baniaczku?
2x45W t5 High-Lite Day i High-Lite Nature firmy Juwel. A to na 180 litrów wody więc ciemno jej nie było...
krzych0062 pisze:Bo ja mam zgoła odmienne doświadczenia...akwarium "nowizna" na żwirku kwarcowym, ale dobre światło, nawożony słup wody i pałeczki dla roślin doniczkowych w podłożu i Blyxa rośnie bezproblemowo ;-)
No bo blyxa jest rośliną z humorami. U jednych rośnie u innych nie, mimo że warunki podobne.
Ostatnio zmieniony 2011-01-31, 10:49 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

lukas87

Post autor: lukas87 »

865 już świeci.. tylko teraz problem z nawożeniem trzeba będzie rozwiązać...

behemoth

Post autor: behemoth »

Potwierdzam ,u mnie przez pół roku po zalaniu akwa,blyxa wyglądała tak samo jak u ciebie.
W bańce mam aqua substrat II+,ale roślina za chiny nie chciała rosnąć,pomimo że światła i co2 i nawozów było dosyć.
Problem rozwiążały tabletki tetry pod korzenie ,a teraz nawet podaję pałeczki nawozowe od roślin doniczkowych takie za 3 zł i rośnie jak chwast bezproblemowo.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Czyli wniosek nasuwa się taki. Blyxa lubi dużo, czy to z wody, czy z podłoża, musi mieć "na bogato". Pewnie z wody może przyswajać od razu, a wsadzenie kulek czy pałek do podłoża nie dostarcza jej składników od razu, stąd lepsze efekty na starym podłożu.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Tia... blyxa to roślina kapryśna. Chyba ze 6 razy podchodziłem do jej uprawy (w przeciągu bodajże 1,5 roku). Brałem ja z rożnych źródeł i wszystkie z upraw akwariowych. I dopiero za szóstym razem się udało. Obecnie, po zmianach w akwariach znów zniknęła :(

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

A ja swoją próbuje podbudować na emersie :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”