karpie koi
karpie koi
Witam, Dzisiaj w planie mam zalozyc kolejny 60 litrowy baniak tym razem zimny.
Pytanko moje jest nastepujace:
Powszechnie wiadomo ze karpie koi to smieciarze buszujacy przy dnie. Akwarium jest dosc wysokie wiec szukam jakiegos dodatku ktory siedzi w gornych partiach wody. Nie chce tu meczyc tropikalnych rybek z powodu mniejszej temperatury i warunkow spartanskich.
I jeszcze jedno. Czy moglbym do nich dorzucic ze dwa zbrojniki?? czy to raczej znecanie sie nad nimi??
Pytanko moje jest nastepujace:
Powszechnie wiadomo ze karpie koi to smieciarze buszujacy przy dnie. Akwarium jest dosc wysokie wiec szukam jakiegos dodatku ktory siedzi w gornych partiach wody. Nie chce tu meczyc tropikalnych rybek z powodu mniejszej temperatury i warunkow spartanskich.
I jeszcze jedno. Czy moglbym do nich dorzucic ze dwa zbrojniki?? czy to raczej znecanie sie nad nimi??
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)
Sugerujesz ze najmniejszy welon oczywiscie dorosly ma 15 cm ?? cos mi sie nie chce wierzyc. W sklepiej sprzedawane byly jako miniaturki koi. kupil je poprzedni wlasciciel od ktorego kupilem akwarium razem z nimi. Mam dwa wyjscia albo wsadzic je do zimnej 60 albo wpuscic do 26 stopniowego 160 litrowego baniaka tropikalnego z ktorego wykopia mi wszystkie rosliny, albo spuscic je w ubikacji ;( Wybieram 60l a Wy mozecie mnie zbluzgac.
P.S.
W adnotacji to nie sa dokladnie karpie koi... przynajmniej z pyszczkow wygladaja na welony. Ubarwieniem sa tylko podobne. Zrobie fotki i wrzuce. Mi to bardziej wyglada na barwione karasie ale glowy uciac nie dam. Nazwalem post Karpie Coi bo pod taka nazwa handlowa widzialem je kiedys w sklepie.
P.S.
W adnotacji to nie sa dokladnie karpie koi... przynajmniej z pyszczkow wygladaja na welony. Ubarwieniem sa tylko podobne. Zrobie fotki i wrzuce. Mi to bardziej wyglada na barwione karasie ale glowy uciac nie dam. Nazwalem post Karpie Coi bo pod taka nazwa handlowa widzialem je kiedys w sklepie.
- Witek Miszczak
To wrzuć kolego te fotki... jeżeli to karaś, to przez zimę nie urośnie do 25 cm, ale na przyszły sezon lepiej go/je podarować komuś z oczkiem wodnym. Niepokoi słowo "koi', którego w handlu nie używa się w stosunku do karasi, by nie mylić z karpiami. Jednak szansa na to, że masz karpie jest mała, bo tegoroczne już miałyby koło 15 cm.
- paluszekrybny
A to nie są po prostu takie zwykłe karasie vel złote rybki vel welony, które maja najzwyczajniej na świecie wzór taki jak na karpiach koi ? gdzieś takie cuda widziałem...
Ostatnio zmieniony 2010-12-03, 14:35 przez paluszekrybny, łącznie zmieniany 1 raz.
No to jedziemy..., nieco spóźnione ale co tam:
Poszperałem nieco więcej i znalazłem coś takiego:
Oryginalna nazwa rybek to shubunkins
a oto stronka gdzie można je zobaczyć. Po raz kolejny okazuje się jak sprzedawcy mydlą oczy naiwnym kupującym :)
shubunkinsy :)
Dodam tylko że już wylądowały w osobnym akwa. Główny przerabia się właśnie na Tanganikę z przewagą malawi więc nie sposób tego pogodzić :)
Poszperałem nieco więcej i znalazłem coś takiego:
Oryginalna nazwa rybek to shubunkins
a oto stronka gdzie można je zobaczyć. Po raz kolejny okazuje się jak sprzedawcy mydlą oczy naiwnym kupującym :)
shubunkinsy :)
Dodam tylko że już wylądowały w osobnym akwa. Główny przerabia się właśnie na Tanganikę z przewagą malawi więc nie sposób tego pogodzić :)
Ostatnio zmieniony 2010-12-06, 16:20 przez hasky, łącznie zmieniany 1 raz.
Pyszczaki które uratowałem przed spłukaniem w kibelku przez poprzedniego właściciela.
Szukam jeszcze dokładnych nazw parka wygląda mi dwuplamiste tzw jewel cichlids a druga nie mam pojęcia. Pyszczaki ale srebrne do tego ciekawostką jest to ze potrafią się barwić. samiec ma czarne końcówki płetw drugi/druga to nie wiem bo ponoć tylko samiec alfa zmienia barwy na ciemniejsze i potrafi się wybarwić w trakcie zagrożenia.
Jesli znajdę jakieś konkretne info nie omieszkam dodać :)
Szukam jeszcze dokładnych nazw parka wygląda mi dwuplamiste tzw jewel cichlids a druga nie mam pojęcia. Pyszczaki ale srebrne do tego ciekawostką jest to ze potrafią się barwić. samiec ma czarne końcówki płetw drugi/druga to nie wiem bo ponoć tylko samiec alfa zmienia barwy na ciemniejsze i potrafi się wybarwić w trakcie zagrożenia.
Jesli znajdę jakieś konkretne info nie omieszkam dodać :)
Dla ciekawych: Shubunkin to odmiana złotych rybek. W odróżnieniu od welonów czy teleskopów mają nierozdwojone płetwy tak jak kometki. W odróżnieniu od kometek są niemetaliczne i zawsze kaliko (co najmniej dwie barwy i pewien udział szarego i czarnego). Kometki powinny mieć głęboko wciętą płetwe ogonową, równą co najmniej długości ciała. Shubunkiny są pod tym względem bardziej "normalne". Tak jak pisze w linku, który podałeś, to dośc duże i ruchliwe ryby.hasky pisze:Oryginalna nazwa rybek to shubunkins
Pzd
P.