zabarwiona woda

ODPOWIEDZ
przemek87

zabarwiona woda

Post autor: przemek87 »

witam wszystkich forumowiczów
mam pewien problem otóż po zalaniu akwarium wodą zabarwiła się ona na zółtawy kolor, nie wiem czym to może być spowodowane. Czy może to być przez tło strukturalne? czy może przez korzeń, który zakupiłem na giełdzie na równej a nie był on gotowany? Wykluczam żwir gdyż był bardzo dokładnie płukany.Z góry dziękuje za pomoc.Pozdrawiam

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

na 90% to przez korzeń, niektóre korzenie tak mają, że barwią wodę, ale jeśli to przez niego to możesz mieć problem z pozbyciem się tego zabarwienia, korzeni niektórych drzew barwią wodę cały czas.

Spróbuj go wygotować jest szansa że to pomoże.

przemek87

Post autor: przemek87 »

korzeń właśnie się gotuje, wyczytałem ze trzeba go gotować przez godzinę w proporcjach 0,5 kg soli kuchennej na 10 l wody,czy może to ktoś potwierdzić?

Awatar użytkownika
maniek

Post autor: maniek »

Sól kuchenna działa odkażająco gotuj śmiało potem dokładnie wypłucz korzeń pod bieżącą wodą albo wygotuj jeszcze raz w czystej wodzie

Awatar użytkownika
hasky

Post autor: hasky »

Po takim gotowaniu dobrze by było żebyś tez troszkę pofiltrował z węglem aktywnym. Bardzo ładnie klaruje wodę, chociaż... wg specjalistów nie wpływa za dobrze na roślinki w akwa. Niemniej jednak mi pomogło, też nie mogłem się z wodą dogadać. jak wpuścisz węgiel najlepiej w filtr na dwa dni to i roślinkom nic nie będzie.
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Wg mojej wiedzy gotowanie barwiącego korzenia w roztworze soli powoduje otwarcie sie warstw powierzchniowych, co powoduje przedłużenie okresu barwienia, powiedzmy, wielokrotnie. Chętnie zweryfikuję ten pogląd - napisz jeżeli się mylę.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Coś w tym jest... klubowe korzenie które mieliśmy długi czas w słodkiej wodzie, po przełożeniu do wody słonawej przez kolejne pół roku puszczały znowu farbę.

nemrod

Post autor: nemrod »

Witek Miszczak pisze:... gotowanie barwiącego korzenia ... powoduje otwarcie sie warstw powierzchniowych, co powoduje przedłużenie okresu barwienia, powiedzmy, wielokrotnie. Chętnie zweryfikuję ten pogląd - napisz jeżeli się mylę.
Fakt, sprawdzone na barwiących korzeniach, przeciętych na dwie części. Ta wielokrotność nie jest wielka, mieści się mniej więcej między 2 a 3 dla twardych korzeni, do 4 dochodzi przy korzeniach o miękkiej powierzchni.
Ostatnio zmieniony 2010-11-30, 13:14 przez nemrod, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”