112 Maksiora...

maksior

112 Maksiora...

Post autor: maksior »

Wymiary: 80/40/40 co daje jakieś 112 literków.
Filtr zewnętrzny: JBL e 700 z rurkami od Eheim (lepiej się czyszczą)
Filtr wewnętrzny: Aqua Szut turbinka 550 plus gąbeczka (dba o wyłapywanie śmieci)
Oświetlenie: Po poprawkach. Elektroniki stateczniki(cisza nie to co w standardzie). Świetlówki Power Glo , Flora Glo. 12 h na dobę .
Podłoże:Aquael było wcześniej Tetra, na nim drobne kamyszki.
Dekoracje: Dwa korzonki, tło strukturalne wywalone za akwarium .
Fauna: 2- Glonki Złote , 3- Kosiarki , 7 Rozbora Klinowa( kilka jeszcze bym dobrał fajnie wyglądają gromadce) , Mieczyki od Kinga kilka (ładniuse) , 2 Skalarki ( rosną powedrują do innego zbiornika za chwilę).
Flora: Lileaopsis , Nymphea Tiger Lotos , Egeria Denesa , Rotala Indica , Ludwiga Repens , Hydrocotyle Leucocephala(jeśli coś pokręciłem sorki)
Nawozy: feropol.
Bimbrownia CO2 (plany butla narazie butle ma tylko moja najmłodsza córcia)
Dzięki za opinie pozdrawiam Arek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-10-18, 12:41 przez maksior, łącznie zmieniany 11 razy.
Arek

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Zobaczy się za jakiś czas zbiorniczek,to się coś konkretniej o nim powie,teraz można powiedzieć "świeżo zasadzone rośliny''

Zwiększ prędkość migawki,bo ryby Ci się rozmazują :mrgreen:
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

maksior pisze:Fauna: 2- Glonki Złote
Odmian "glonojadów" jest bardzo dużo.. ;-)
maksior pisze:3- Kosiarki
Trzy sztuki to nie stado,ale w Twoim wypadku te ryby się nie nadają do tego zbiornika,bo one rosną spore.Zarówno"glonki",jak i kosiarki,pięknie robią bajzel,w zagajnikach z delikatnych roślin.
No właśnie-razbory,przyda się więcej sztuk.Dziwnie tą obsadę dobierałeś,wygląda na to,że kupiłeś te rybki,które Ci się spodobały,bez dogłębniejszej analizy ich wymagań,zestawienia z innymi rybami...Roślinki,to samo..kupiłeś dużo,ale(nie wnikam już w nazewnictwo,bo nie ma takiej rośliny,jak:"Edgaria denesa", jest Egeria densa ;-) :
Masz za grubą gramaturę podłoża,roślinki są posadzone tak trochę bez przemyślenia (moczarka jest posadzona,zdaje się w 4 miejscach akwarium),w tym na pierwszym planie(z przodu,po prawo).Wąkrotka jest zbyt duża,nadaje się do przycięcia i posadzenia odnóżek,obok rośliny macierzystej,lotos-zajmuje bardzo dużo miejsca w akwarium i jego liście będą zasłaniać światło innym roślinkom w akwarium,także trzeba"korygować" co jakiś czas jego ekspansję.Za lotosem,posadziłeś tatarak trawiasty "Variegatus",możesz go już od razu wyjąć z akwa,to samo tyczy się rośliny z przodu,obok moczarki-Acorus gramineus..te roślinki nie nadają się do akwarium i będą gniły.
A co do nawożenia,to piszesz,że stosujesz Ferropol,a jest to mikro,zbiornik masz świeży..zaczynasz od końca.Najpierw potas i reszta makro,a potem dopiero mikro.Nie!,najpierw CO2, a potem wszystko następne w tej kolejności hehe :-P.
No i nie można zapominać o tym, że lejąc wodę z odrobiną nawozu(Ferropol,AA,AB..itp.) :mrgreen: ,nie obędzie się bez problemów ;-).

maksior

To jest tak zaczynam sie tłumaczyć . Kosiarki pozostałość po poprzednim zbiorniku, kiedyś było ich 7 ale po wysypce której nie będę wymieniał bo znów może przyjść zostały trzy . Wkrótce tak jak i Skalarki powedrują do innego zbiornika . Narazie jadę na samej bimbrowni , Feropol byl przed restartem jeszcze go nie lałem . Dzięki za podpowiedz w sprawie roślinek gorąco pozdrawiam.
Arek

maksior

Zaszło parę zmian ale to nie koniec . W mojej głowie jest nowy pomysł na nowe podłoże i aranż . Mam prośbę moze ktoś ma pomysł na podłoże aktywne które nie będzie wyłazić z pod kamienia albo bazaltu. Dzięki za podpowiedzi... http://img13.imageshack.us/img13/9462/sdc11442j.jpg
Arek

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Co masz na myśli mówiąc podłoże aktywne?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

zami84

Post autor: zami84 »

Coś w stylu AS II?
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

maksior

Naczytałem się sporo o tych podłożach , właśnie coś w stylu AS II lub jbl , jak to dać pod spód czy tylko samo , ale to wiąże sie z małą obsadą i niekopiącą chyba ?
Arek

maksior

Obrazek

Czekałem z dwa tygodnie i nareszcie mam efekt. Fajniusi taki mały a tak cieszy oko.
Ostatnio zmieniony 2010-10-18, 12:35 przez maksior, łącznie zmieniany 9 razy.
Arek

maksior

Malutka aktualizacja zbiorniczka po restarcie....

Zmianki które nastąpiły:

- oświetlenie przerobiona pokrywa 3 Swietlówki 20 wat w kolejności od przodu:
- flora glo
- aqua glo
- sylvania aquastar

- podloże:AS II na to Bazalt o małej granulacji.

- nawożenie: mieszanka makroelementów 1ml godzinka przed zapaleniem światła
miesznka mikroelementow 2 ml narazie dwa razy w tygodniu
CO2 narazie dalej bimbrownia (już niedługo zmiana ).

- rośliny: Limnophila Aromatica, Limnophila Sessiliflora, Lileopsis Brazylijski, Anubias Bartera,
Cabomba Caroliniana, Cabomba Red, Zwartka Wendta.
- mieszkańcy : typowe neonarium , pomocniczo kredki Redki, kredki Amanki, pomocniczo Otocinklus,
pomocniczo Helenki.
-filtracja : zewnetrzna kubeł JBL, wewnetrzna Aqua Szut z gąbką.

Akwarium przeszlo restart cztery tgodnie temu, filterek zostal dojrzały ale mimo wszystko dodałem szczey bakteri do wody po restarcie, woda 50% starej reszta nowej odstałej. Limnophila Sessiliflora przeszla już przycinkę rośnie jak szalona reszta roślinek dostaję powoli kopa. Myślę że bedzie ok :-D
Anubias zrobil mi niespodziankę i zakwitł , a Limnophila Aromatica ładnie zaczęła się wybarwiać ....
Zapraszam do komentowania co byście zmienili , mile widziane podpowiedzi pozdrawiam Arek.......

Obrazek

Obrazek

Sorki za jakośc zdjęć :-/
Ostatnio zmieniony 2010-10-18, 13:38 przez maksior, łącznie zmieniany 3 razy.
Arek

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

Poczekam z opinią aż się zagęści i trochę zdziczeje. Póki co to jakoś tak wsio pod linijkę jak grządki :) Ale zielsko ładne.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Jak dla mnie jakoś tak cienko podłoża... może przyzwyczajony jestem do swojego akwa gdzie mam z 8cm ;-) Ta crypto jakaś taka lichawa :-/
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

maksior

Pół kryni przygarnął znajomy , poczekam z 3 miesiące to się zagęści narazie ładnie puszcza małe listki.
Arek

Awatar użytkownika
trzesnia

Post autor: trzesnia »

maksior pisze:Pół kryni przygarnął znajomy , poczekam z 3 miesiące to się zagęści narazie ładnie puszcza małe listki.
Tak się wpatruję w foty i nie mogę znaleźć kryni???? Może chodziło o cryptocorynę???
Zbiornikowi potrzeba czasu aby reprezentował się należycie. Czekam na późniejsze zdjęcia...
Obrazek

pozdro
trzesnia

maksior

To tak z miłości do roślinki pieszczotliwie , np. na anubiasa bo teraz kwitnie mówię anturium bo przypomina . A jak wygląda Krynia to wiem . :-P Tak na marginesie złośliwe tam w tym Zamościu ludzie nadal czekam na magiczny zbiornik z Zamościa , pozdrowiłbym cię Trzesnia ale ? :evil:
Arek

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”