Pomóżcie mi, mam bardzo ważny problem z filtrem kubełkowym

ODPOWIEDZ
amamba

Pomóżcie mi, mam bardzo ważny problem z filtrem kubełkowym

Post autor: amamba »

Witam wszystkich.
Pomóżcie rozwiązać mi problem z filtracją mojego nowego zbiornika. Byłem dzisiaj w sklepie zoologicznym aby nabyć filtr kubełkowy i sprzedawca bardzo mocno odradził mi jego nabycie. Otóż opowiedział mi historię, która na dniach przydarzyła się jego innemu klientowi, który nabył filtr kubełkowy firmy chyba TETRA i to za grubą kasę - otóż po jakimś dwumiesięcznym czasie użytkowaniu, kiedy gościu poszedł do pracy, filtr się rozszczelnił i zassało mu wodę ze zbiornika i ponad 150 l poszło na podłogę robiąc gościowi wielki potop i duże szkody.
Inna sprawa że ten filtr ponoć w porównaniu z wewnętrznym słabo filtruje bo woda do niego wpada przez rurkę a wewnętrzny to kawał gąbki, który wodę czyści.
Filtr ma być w 300l akwarium.
Proszę napiszcie mi jak to jest z tym filtrowaniem :-| i zalewaniem mieszkania. Jest to dla mnie ważne bo dopiero zaczynam przygodę z własnym akwa no i mieszkam na piętrze w blokach i takie zalanie to naprawdę bardzo duży kłopot i dla mnie i dla sąsiadów :shock:
Ja chciałem kupić kubeł firmy Einhem 3 profesjonal
Ostatnio zmieniony 2010-10-11, 21:11 przez amamba, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Tetry ''słyną'' z tego, że ciekną.
W tak dużym akwa to tylko kubełek, nic innego nie da rady. (bo wątpie, że chcesz się bawić w sumpa)
Może unimax 250 ?
Ja planuje założyć 160l na eheim'ie 2213. Może jakiegoś z tej serii ale wiekszego.
Zalezy ile masz kasy.

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus »

Jeszcze nie słyszałem, aby eheim komuś zalał mieszkanie :) ,ale oczywiście teoretycznie jest to możliwe. Z drugiej strony teoretycznie może też Ci pęknąć szkło i też zaleje mieszkanie, z takim podejściem do akwarystyki to należało by jednak zrezygnować z posiadania akwarium

Zmień sklep i śmiało kupuj Eheima zewnętrznego. Nie stresuj się!!
Akwarium 300l nie da się prowadzić na samym filtrze wewnętrznym.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Dokładnie!!!! Stosuję od 3 lat różne filtry Eheima i jestem z nich bardzo zadowolony.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Ja mam też eheimy, różne modele i jestem zadowolony. Do tanich nie należy, ale coś za coś.

Acha, i jak to 300l, to szukaj takiego do ~400-450l ;-)
Ostatnio zmieniony 2010-10-11, 19:32 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

amamba

Dzięki, trochę mnie uspokoiliście. Bo ten news od pani mnie zszokował, a od samego początku nastawiłem się właśnie na eheima profesjonal 3 i ten chciałem kupić. tyle że po tym co usłyszałem byłem prawie gotowy zrezygnować :mrgreen: . Ale zgadza się wszystko ma prawo się zepsuć - i mercedesy potrafią wyjechać z salonu i niedaleko dalej zdechnąć :-D
Pozdrawiam

jabol

Post autor: jabol »

cina pisze:
Acha, i jak to 300l, to szukaj takiego do ~400-450l ;-)

imho: eheim 2228 - bezawaryjne, sprawdzone

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

No niestety, moja Tetra też się rozszczelniła. Po otwarciu, wyczyszczeniu i ponownym zamknięciu zaczęło z niej sikać jak z zażynanej prosiaczki. I nie poradziły modły. Dobrze, że byłem obecny.

nemrod

Post autor: nemrod »

Irek pisze:W tak dużym akwa to tylko kubełek, nic innego nie da rady. (bo wątpie, że chcesz się bawić w sumpa).
Da radę. Zarówno dobrze rozplanowany zestaw dwóch - trzech wewnętrznych, jak hamburski (swoją drogą hamburski to też wewnętrzny) czy podżwirowy. Zewnętrzny to droga na skróty, znacznie ułatwienie, ale kosztem lęku przed zalaniem. Dobry zewnętrzny, np. wymieniane eheimy, redukuje ten lęk niemal do zera. Niemniej to "niemal" pozostaje.

Przy Twoim ostrożnym nastawieniu do bezpieczeństwa podłogi i sąsiadów poważnie można rozpatrzeć filtr hamburski. Zachowujesz, a nawet podnosisz na wyższy poziom prostotę obsługi zewnętrznego, a zbiornik powiększasz o planowany kubełek i z bilansem objętości wody wychodzisz na zero, eliminując stres.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Bardzo proszę o zmianę tematu na coś konkretnego, np. "cieknący filtr", "problem z kubełkami", tak aby mówiło to coś o treści problemu...

Awatar użytkownika
matiolo1

Post autor: matiolo1 »

Tetra wypuściła teraz nową serię "ulepszonych" tec-ów. Ciekawe czy już ktoś je testował ?

Awatar użytkownika
asusa7

Post autor: asusa7 »

Jeśli boisz się filtra zewnętrznego, to pomyśl o wewnętrznym. Nic nigdy nie wyleci, filtracja mechaniczna + bilolgiczna. Co więcej potrzeba? Konkret Juwel bioflow 0.8
System filtracyjny Juwela oferuje stabilną i efektywną dwuetapową biologiczną i mechaniczną filtrację, wespół z prostotą obsługi. Filtr wysokiej przepustowości zapewnia szybką obsługę połączoną z łatwym dostępem do wszystkich mediów bez konieczności wyciągania filtra z akwarium. Pompy są zaprojektowane do zapewnienia efektywności systemu filtracji poprzez dostarczanie odpowiednio niskiego przepływu wody przez filtr. Z uwagi na znaczną ilość materiału filtracyjnego, przepływ ten zapewnia wysoką efektywność filtra, czego efektem jest krystalicznie czysta woda.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

amamba, kubeł Eheima na zewnątrz jako filtr biologiczny + jakiś filtr wewnętrzny jako filtr mechaniczny - najlepiej zwykła głowica aquaela lub aquaszuta + duża gąbka i będzie OK.

Ja mam kubeł Eheima już 5 lat i nigdy mi nie przeciekał.

Panowie "religioznawcy".... piszecie o tym samym Bogu, tylko inni są prorocy i co za tym idzie interpretacja.
Jak chcecie naprawdę "coś" innego to kierunek Hinduizm. Wg ostatnich badań mają ok. 300 milionów Bogów. Oczywiście górna półka, to tylko kilku.

amamba

W temacie kubła już wszystko wiem. Kupuje eheima i najwyżej zrobię otworejk na odpowiedniej wysokości i tyle :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”