Rybki padają molinezja, krewetka rozborka

cr2sher

Post autor: cr2sher »

no właśnie za chwilę biorę się za podmianę kolejnych 10l wody

Na innym forum ktoś mi napisał coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

Duża podmiana i kolejne codzienne to nie jest dobry pomysł. Jakim cudem akwarium przy czymś takim ma się ustabilizować, nie mówiąc już o wahaniach parametrów.
Sprzedawca celowo wprowadził Cię w błąd, postaraj się o odpowiednią "reklamę" tego sklepu w mieście.
Kup Sera Nitrivec (nie w tym sklepie, niech on więcej na Tobie nie zarabia), przez kolejne 10 dni podawaj 5ml dziennie.
Niestety to Twoja wina, trzeba było najpierw poczytać o zakładaniu akwarium, o wymaganiach ryb które Ci się podobają, a nie robić wszystko na hura.
Polecam http://www.akwa.aip.pl
Napisz ogłoszenie, że przyjmiesz 25-30l wody z ustabilizowanego akwarium. 
co o tym sądzicie :?:

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Podmiany są konieczne ponieważ, ze względu na to, że masz nie ustabilizowane akwarium pod względem mikrobiologicznym, to co wydalają ryby nie może być "przetworzone" a są to związku trujące (amoniak). Dlatego podmianami trzeb je usuwać. Co do "brania" od kogoś wody, to na tym etapie działania akwarium raczej nic nie pomoże a tylko narobi Ci roboty. Co do Nitrivec, być może pomoże ale nie jestem za tym aby podawać takie preparaty.
I jestem ciekaw co to za forum?
Ostatnio zmieniony 2010-08-15, 16:52 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

cr2sher

Post autor: cr2sher »

megalomaniacc, forum to http://www.akwaswiat.net

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

No to mnie dziwi postawa tego moda, z resztą nie znam forum a widzę ze nefrete1 tam moderuje wiec ona może coś o tej osobie powiedzieć. Ja podtrzymuje swoje wskazówki niewielkie, około 10 litrowe podmiany przez kolejne 4-5 dni powinny zaradzić, później już powinno być ok. Obsada jednak jest do "modernizacji"
Obrazek

Martynka

Post autor: Martynka »

megalomaniacc, co do obsady, to tak ja pisałeś mogą być razbory, kirysy i bojowniki, a poza tym jeszcze jakieś rybki czy na tym powinno się skończyć?

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Raczej koniec, jest to jednak stosunkowo małe akwarium i na początku przygody z akwa nie ma co przesadzać
Obrazek

Martynka

Gdzies czytalam, że krewetki filtrujące są wrażliwe na azot, że zdychają jak jest związków azotowych za dużo, ale nasze żyją dłużej niż molinezja, bo jedna molinezja zdechła 2 dni temu, więc może z tym azotem nie jest tak źle? Może to coś innego je zabija? Krewetki są nadal dwie tak jak były, bo jedna tylko zrzuciła pancerz i tym nas wystraszyła...

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

cr2sher pisze:No to z dzisiejszych rewelacji, molinezje zaatakowały mi BOJOWNIKA :( jest cały pogryziony, odłowiłem go do małego pojemnika, niestety nie mam drugiego akwa :/
Ale chyba przynajmniej duży słoik masz lub jakieś wiaderko, żeby nie męczył się w kubku?.
Ech..temat rzeka..sprzedawcy to raz,ale kupujący też nie są bez winy, bo najpierw idą kupić, a dopiero później zdziwienie...bo niestety chemia wody jest nieubłagana.
Miejmy nadzieję, że w tym przypadku sytuacja szybko nabierze pozytywnego obrotu ;-) .

Martynka

Zafira, to nie tak że najpierw chcieliśmy kupić, najpierw chcieliśmy obejrzeć rybki i sie zastanowić które wziąć, ale niepotrzebnie zaufalismy sprzedawcy, bo powiedzial, ze jak woda byla uzdatniona i dodane bakterie, to rybki mozna od razu wrzucać, część rybek byla na drugi dzień wrzucona i jedna z tych zdechła pierwsza.
Myśleliśmy, że sprzedawcy są bardziej kompetentni i zależy im na zwierzętach, ale niestety się pomyliliśmy :(
Nasza wina tez w tym była :(

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Na temat krewetek nie wiem nic i nie wiem jaka mają tolerancję na związki azotowe, wiem że w świeżym akwarium proces nitryfikacji (przekształcenie trującego amoniaku do mniej szkodliwego no3) jest niepełny tzn proces zatrzymuje się na no2 (które powinno przejść w no3).
Obrazek

Martynka

Czyli na razie przez klika dni mamy podmieniać wodę i jak najszybciej pozbyc się dużych ryb. A co później? Zostawić te małe i czekać aż akwarium dojrzeje? Posadzić troche więcej roślinek? Co powinniśmy zrobić?

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

megalomaniacc pisze:Zatem:
1. doprowadź akwarium do stabilizacji (brak zmętnienia i padania ryb), jeśli masz testy sprawdź amoniak i no3
2. Oddaj/sprzedaj molinezje i miecze
3. jeśli mozesz, dokup rośliny
4. na koniec uzupełnij obsadę o to co pisałem wyzej
Obrazek

Martynka

megalomaniacc, przepraszam, widocznie za szybko to wszystko przeczytałam :oops:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”