Jedna uwaga - nie chodzi o zamienniki typu - filtr aquaela - filtr sunsuna, bo tańszy.
Raczej chodzi mi o to, że zamiast kupować pincety JBLa można kupić pincetę w sklepie medycznym, za połowę ceny, a też nie powinna przecież reagować z wodą. Czyli wykorzystywać rzeczy które nie są w zamierzeniu przeznaczone do akwarium, a całkiem dają radę.
W ogóle wydaje mi się, że sklepy medyczne mają w ofercie doskonałe artykuły nadające się do akwarystyki, choćby nożyczki w prawie wszystkich możliwych kształtach i długościach.
Do dawkowania nawozów/leków w naprawdę małych akwariach doskonale może nadać się strzykawka do insuliny, mająca podziałkę nawet po 0.02ml(a są dostępne także takie z podziałką 0.01).
W sprzedaży są rurki ceramiczne dla raków i krewetek od dennerle, dość drogie i trudno dostępne, które można zastąpić tanimi rurkami pcv o małej średnicy(bardzo popularne z tego co widziałem na youtube ale jeżeli nie zostanie pokryta mchem/wgłębką to niezbyt dekoracyjne).
Próbowano tez eksperymentów z kocim żwirkiem niezbrylającym z tesco, który używany jako podłoże dawał dość dobre rezultaty za niewygórowaną cenę. W tym przypadku okazało się jednak, że pomimo całkiem atrakcyjnego wyglądu i braku wpływu na ryby i krewetki(chociaż możliwe że nikt tego nie zauważył), to po pewnym czasie zaczynały się problemy z glonami.
mam nadzieję, że zrobimy mała encyklopedię cwanego(a może po prostu trzeźwo myślącego?) akwarysty